Nyomozás és bullying az iskolában

Hogyan oldja meg a legnehezebb ügyeket Howard Wallace, a magándetektív?

Casey Lyall regényének már a címéből sejthetjük, hogy a nyomozós könyvek rajongóinak kedvez: Howard Wallace Nyomozóiroda - A nagy csekklopás. A detektívregény egy önmagában is szórakoztató műfaj, de a könyv rámutat arra is, hogyan éli meg a leghétköznapibbnak tűnő szituációkban egy kiskamasz az iskolai bántalmazásokat. Olvasd el ajánlónkat!

 

Howard Wallace, könyvünk főhőse egy hetedik osztályos srác, akinek a leghűségesebb társa egy veterán bicikli, nevezetesen Kék. Van egy borzasztóan idegesítő nővére, és ha ennyiben ki is merülne a jellemzése, átlagos gyereknek mondhatnánk. Howard azonban más, mint a kortársai. Zsebpénzét nem a szüleitől szerzi, de még csak nem is újságkihordásért vagy kutyasétáltatásért kapja, hanem a jól jövedelmező magánnyomozói vállalkozásából folyik be. Bár a szerencsekabátja sem épp a szokványos ballonkabát, és az általa irodaként definiált tákolmány is hagy némi kivetnivalót maga után, őt ezek nem zavarják abban, hogy felnőtteket megszégyenítő komolysággal és becsülettel dolgozzon. A helyiek már jól ismerik munkáját és annak igen magas sikerarányát, így előszeretettel fordulnak hozzá rejtélyes ügyeik megoldásának a reményében. A Wallace Nyomozóiroda működésének alapja a Howard által felállított 12 pontból álló szabályrendszer, amelynek betartásához mindig ragaszkodik, és hírnevéhez mérten minden ügyet a legnagyobb precizitással és szakértelemmel old meg.
Rendeld meg itt!

Egy napon nem más, mint a Grantleyville-i Általános Iskola diáktanácsának tagja, Meredith Reddy keresi fel egy titokzatos ügy kapcsán. A lány ugyanis rémisztő zsarolólevelet kapott:

Ha vissza akarod kapni a csekkfüzetet a pénteki gyűlésig, lépj ki a diáktanácsból! Ha nem lépsz ki, jó szórakozást a magyarázkodáshoz, amikor a diáktestület megkérdezi, hova tűnt a pénz.”

Mivel Meredith a tanács csekkfüzetének az őrzője, így a felelősség is őt terheli, ha az nem kerül elő. Howard profi nyomozókat megszégyenítően kezdi el feltérképezni a kesze-kusza baráti viszonyokat, és kikutatni az indítékokat az idő közben mellé szegődött Ivyval. A lánnyal karöltve felveszi a harcot az olykor igazságtalan felnőttekkel és a fondorlatos diáktársaival szemben, hogy megoldják a csekkfüzet ellopásának a rejtélyét.

A nagy csekklopás hozza a detektívregények lebilincselő, csavaros történetvezetését, legyen az egy betörés utáni helyszínelés vagy a tanulótársak kikérdezése, de emellett komolyabb témákat, a kamaszokra jellemző lelki folyamatokat is bemutatja. Sőt, még az iskolai zaklatás is tematizálódik a regényben. Howard, aki, ugyan ha nyomozásról van szó, magabiztosnak tűnik, az iskolában két nála erősebb fiú zaklatásának van kitéve. Módszereik igen változatosak, van, hogy a reggelijét veszik el, wc-be nyomják a fejét, vagy éppen megrongálják a tulajdonát. Howard a napi szintű zaklatást pedig magában tartja, nem szól róla a szüleinek. A könyv olvasása során felmerülhet bennünk a kérdés, vajon hogyan tudja jogos igazságérzetét érvényesíteni egy tizenéves a felnőttekkel vagy éppen az elnyomó társaival szemben? Vajon a kamaszok feladata megvédeni magukat, vagy közbe kell lépni szülőként?01.jpg

A témában már megjelent korábban egy fontos regényünk, olvass ittAz osztály veszteséről!

Fontos, hogy a gyerek érezze, hogy fordulhat a szülőhöz. Beszéltetni kell arról, hogyan éli meg ezeket a szituációkat és törekedni kell rá, hogy kimondja az érzéseit, akár a félelmeit, akár a dühét. Semmiképp ne biztassuk arra, hogy az őt bántalmazóval szemben erőszakkal lépjen fel, és a „tegyünk úgy, mintha mi sem történt volna” stratégia sem célravezető, ezzel csak az áldozatszerepet erősítjük benne. A szakemberek nagy része szerint a másik viselkedésének a megértése és megértetése, és végső soron a megbocsátás a legjobb forgatókönyv ezekre a helyzetekre.

A könyv tehát nem csak a krimikedvelő fiatalok számára jelenthet izgalmas olvasmányt, hanem didaktikusság nélkül tud tanulságos lenni azoknak is, akik találkoztak már az iskolai bántalmazás valamilyen formájával.Olvass itt vagy itt bővebben a témáról!

ITT RENDELD MEG!

Tratnyek Bianka írását olvastad.

Kapcsolódó termékek