Nyomozás topolaverzumban

Ismerd meg Paulon Viktória legújabb könyvét!

Topola rendkívül modern hely, amióta csak a topolai őslakos vakondmanók feltúrták magukat a földből.” Egy nap azonban a szeretnivaló kis közösség tagjainak olyan eseményekkel kell szembenéznie, ami könnyen a boldog, gondtalan napok végét jelentheti számukra. Pedig minden csak egy ártatlan mozimegnyitóval kezdődött.

Mi történt azon a hírhedt mozimegnyitón? Mitől kezdi szirmait hullatni a falu örök-virágba borult almafája? Ki az a titokzatos idegen, aki az események kellős közepén felbukkan? Mindehhez mi köze az ősi legendákban létező vakondmanóknak? Vajon sikerül leküzdeni a közösség tagjainak a külső fenyegetést és a belső ellentéteket? És végül sikerül-e Ferdinándnak levetítenie a dokumentumfilmjét? Számos titok és rejtély, melyeknek végére járhatsz Paulon Viktóriaúj könyvével.

kisrigok_borito_500px.jpg

A topolai mozi titkában minden benne van, amit egy felhőtlen vasárnap délután nyújtani tud egy remek könyv társaságában. A recept: jó adag rejtély, néhány kanál emberrablás, nyomozás, fűszerként kaland, megbolondítva egy kevés fantasyval. Paulon Viktória tavaly megjelent első kötete, a Kisrigók után ismét különlegességgel jelentkezik, és bizonyítja tehetségét az emberi viszonyok lélekrajzának precízen árnyalt ábrázolásában. A topolai mozi titka szövevényes cselekményével, szerethető karaktereivel, gyönyörű szóvirágaival, a közösség erejéről szóló példázatával – és nem utolsó sorban Endrődi Kata mesés illusztrációival – méltán lesz minden kisiskolás kedvence.

01.jpg
Endrődi Kata illusztrációi

Topolán mindig csodálatos az idő, bárányfelhők úsznak az égen, és örökké virágzik az almafa a furcsa kis boltokkal övezett főtéren. De az első mozi megnyitóján történik valami, ami mindent a feje tetejére állít. Ferdinánd épp Topoláról készített dokumentumfilmjét mutatja be a városka lakóinak, amikor váratlanul homokszem kerül a gépezetbe – jobban mondva vakondmanószőr a vetítőgépbe –, mire a vásznon megjelenő szörnyű szempár hatására a film egy csapásra szürreális rémlátomássá változik.

Vajon ki babrálhatta meg a filmtekercset? Tényleg vakondmanótól származó szőr került a vetítőgépre? De hát a vakondmanók rég eltűntek a földről - legalábbis így tartják a legendák.

A nyomozásra lelkes csapat szerveződik a két kiskamasz, Ágoston és Jusztina vezetésével, Topolát pedig furcsa események tartják lázban: előbb a feltámadó szél, majd az örökké virágzó almafa szirmainak váratlan hullása, végül egy idegen felbukkanása a Maradhat Hotelben, akinek öltözékénél csak a beszéde különösebb. A régmúlt ködébe vesző titokzatos vakondmanóktól kezdve a sarki árusig mindenki gyanússá válik, mi pedig hőseinkkel, Jusztinával és Ágostonnal, Jankával és Ferdinánddal, na meg az idős tudós Máriusszal együtt járunk végére a rejtélynek.

 

02.jpg

Paulon Viktória regényének titka kétségkívül abban rejlik, hogy nemcsak szórakoztató, kalandos történet, hanem az emberi viszonyok és a közösségi dinamika ábrázolásának terén is nagyon jól működik. Mi történik egy közösséggel, amikor megsérül a tagok közötti addigi erős kapocs? Milyen folyamatok alakulhatnak ki a közösségi viszonyokban, ha váratlanul, kívülről meghatározhatatlan veszedelem fenyegeti, ami felborítja a mindennapok szelíd ritmusát?

Az igazság felderítésén nem csupán a topolai napfényes napok múlnak, hanem az egymás közötti bizalom megőrzése is. Lappangó titkok és ki nem mondott sérelmek kerülnek felszínre a topolaiak körében. Mit rejteget Ágoston a nagyapja padlásán, és miért szervez sereget a vakondmanók ellen? Mi lehet az a nagy közös hallgatás, amit Janka, az elbeszélő a két kiskamasz között érzékel? Titok titok hátán - minél előrébb haladunk a regényben, annál nagyobbra és szövevényesebbre gombolyodik a rejtélyek fonala. A topolai almafa őreit, akár a Gyűrű szövetségét nemcsak a külső veszélyek fenyegetik, hanem a csoporton belüli viszonyok összekuszálódása is. Vajon a barátságuk túléli az erőpróbát? A válaszokat rejtő célegyenes előtt azonban még egy tucat fordulatos kanyart kell bevennünk.

Mindenképpen szólnunk kell a regény fantasztikus világáról. Paulon Viktória mesés közeget álmodott a nyomozás köré, amelyben elveszni nem, csak beleveszni lehet. Erős vizualitása mellett a nyelvi játékok is sokat tesznek hozzá e világ felépítéséhez. Mindehhez Endrődi Kata mesés illusztrációkat alkotott, melyek segítségével még közelebb érezhetjük magunkat Topola kellemes tereihez, napfényes utcácskáihoz, egyedi karaktereihez.

A topolai mozi titka olyan, akár egy nagy bögre forró tea egy hideg decemberi estén, amelybe kortyolva melegség árad szét bennünk. Fantasztikus cselekményével és a közösség erejéről, barátságról, a csapatmunka és az előítéletek lebontásának fontosságáról szóló üzenetével komplex olvasmányélményt nyújt a 8-12 éves korosztály olvasói számára. Paulon Viktória regényének elolvasása után az egyetlen hiányérzetünk csak annyi lehet, hogy egyelőre még nem készült folytatás.Érdekel a könyv? Olvass bele!

Azonnal olvasni kezdenéd? Rendeld meg itt!

Nemcsak olvasni, de alkotni is szeretsz? Készíts egy gyönyörű hógömböt a regény szereplőivel!