Rázós témák gyerekbarát hangon

Mi az, amiről hallania kell?

A gyerekek jobban észlelik az őket körülvevő világot, mint gondolnánk, és míg óvni próbáljuk őket, nem veszünk tudomást róla, hogy tisztában vannak számunkra rémisztő fogalmakkal is.

A következő könyvek tematikája éppen ezekkel a rémisztő fogalmakkal operál - nézzük, miért érdemes beszélni róluk!

Szeretjük a szórakoztató könyveket a gyerekek kezébe adni, és jókat kacarászni egy-egy képtelen mesén, szeretjük a tanulságos könyveket, amik a gyerekek nyelvén magyarázzák el, miért fontos például az osztozkodás, vagy hogy hogyan jár, aki sokszor hazudik, és azokat is szeretjük, amelyek segítenek az élet küzdelmes szakaszain átverekedni magunkat, például a bilizésen vagy az első iskolai napokon. De mi van azokkal a könyvekkel, amelyek igazán rázós témákba mennek bele? Ti adnátok olyan könyvet a gyerekek kezébe, ami a háborúról szól? Ami a családon belüli erőszakról? A drogfüggőségről?

Sokszor a gyerekek jobban észlelik az őket körülvevő világot, mint gondolnánk, és míg óvni próbáljuk őket és nem veszünk tudomást róla, ők tisztában vannak számunkra rémisztő fogalmakkal is. A következő könyvek tematikája éppen ezekkel a rémisztő fogalmakkal operál - nézzük, miért érdemes róluk beszélni.

A fiú és a kém

21445.jpgA fiú minden nap lát egy különös barna bőrű idegent, aki a városról és az emberekről irkál egy padon, furcsa nyelven, különös betűkkel. Mi más lehetne, biztosan kém! Elmeséli a szüleinek, akik elmesélik a többi felnőttnek, és ők együttes erővel rárontanak a férfire, hiszen úgy érzik, veszélyben vannak. A könyv tökéletesen alkalmas arra, hogy megértesse a gyerekekkel, mennyire fontos kérdezni, tanulni, nyitottnak lenni a világra, és akkor az ilyen félreértések, amelyek sokszor tudatlanságból fakadnak és amelyek akár tragédiába is fulladhatnak, elkerülhetők. A mese szerencsére pozitív véget ér: egy messziről hazaérkezett egyetemista tisztázza a helyzetet és megnyugtatja az embereket, és a fiú is elhatározza, hogy igyekszik majd megérteni az embereket. A könyv ráadásul kétnyelvű, angolul és magyarul is megtaláljuk benne a szöveget.

Ezt a könyvet 6-13 éves gyerekek számára ajánljuk.

Sokfélék vagyunk

25075.jpgAhogyan az előző könyv, úgy a Sokfélék vagyunk is az élet egy nagyon lényeges részére hívja fel a figyelmet: a tolerancia és a megértés szerepére a mindennapokban. Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy minden ember az első afrikai embertől származik, éshogy mennyi mindenben hasonlítanak egymásra a világ akár teljesen különböző részein élő emberek is, habár külsőre egészen mások is lehetnek. A könyv beszél a diktatúrák könyörtelenségéről, az éhezésről, a háborúról, az előítéletről, és arról, hogy hiába nem beszélünk egy nyelvet, bizonyos dolgokat szavak nélkül is megértünk. Ennek a könyvnek a célja az, hogy együtt lapozgassuk, beszélgessünk, és értsük, miért fontos, hogy sokfélék vagyunk.

A képeskönyvet 5-10 éves gyerekek számára találták ki!

Az ellenség

21757.jpgA Csimota kiadásában jelent meg ez a különös kollázstechnikával készített könyv, amely két gödörben ázó-fázó katonáról szól, akik egymástól rettegnek, ezért nem moccannak a helyükről. Míg az egyik egy tisztes ember, addig a másik szörnyeteg, aki csak arra vár, hogy lelőhesse az egyiket. És míg a másikat a családja várja otthon, az egyik egy vérszomjas harcos, aki ölni akar. Ez a kötet arra vállalkozott, hogy rávilágítson, nem minden fehér és fekete, nem feltétlenül egyértelmű a jó és a rossz közötti különbség, és teret enged számunkra, hogy a háborúkról beszélhessünk gyűlölködés és indulatok nélkül.

Az Ellenség című képeskönyvet 6-10 éves gyerekeknek ajánljuk.

Polli

25758.jpgEz a regény könnyedén vezeti végig az olvasót igazán kényes témákon egy filozófiára és költészetre fogékony 12 éves szemszögéből. A rasszizmus igazán aktuális téma a felnőttek világában, de vajon hogyan jelenik meg a gyerekeknél? Rasszista azt mondani a muszlim exbarátunknak, hogy "Menj te a francba a ragyás kultúráddal! Járjál olyan lánnyal, akinek eleve porrongy van a fején...!"? Hogyan segítsünk, ha az apukánk költő, aki sosem írt még verset, ráadásul drogfüggő? Foglalkozás egyáltalán költőnek lenni? És ha az anyukánk az osztályfőnökkel jár? Pontos képet kapunk a lány lelkivilágáról, és számtalan kérdés fogalmazódik meg bennünk is, amelyek megvitatásra várnak, éppen ezért ne csak a gyerekek kezébe adjuk, hanem mi magunk is olvassuk el, ez a könyv mindenki számára tartogat megvitatandó részeket.

A regényt 12 éven felülieknek ajánljuk.

Minden dolgok könyve

23700.jpgGuus Kuijer Magyarországon újdonságnak számít, de a 74 éves szerző számtalan könyvet írt, például a Pollit, és rengeteg díjat nyert, a Minden dolgok könyvéért is kapott kettőt. A felsorolt könyvek közül talán ez a leginkább explicit, és olyan precizitással adja át egy 9 éves nézőpontját, hogy már csak emiatt is megérné elolvasni a könyvet. A regény a családon belüli erőszak köré épül, ami sajnos napjainkban is aktuális, tabuként kezelt téma. A bigott apa, a kétségbeesett anya és a tehetetlen gyerekek története ez, egy olyan történet, amelyet mindenkinek el kellene olvasnia, hogy felismerje, van kiút a reménytelen helyzetekből is, és amely rámutat, hogy nem mindenki megváltoztatható. Összetett és kimondhatatlannak gondolt érzéseket fogalmaz meg hihetetlen egyszerűséggel, és ezzel megragadhatóvá teszi a problémát a gyerekek és a felnőttek számára is.Navratil Dominika ajánlóját olvastad.

A regényt 12 éven felülieknek ajánljuk.

Kapcsolódó termékek