Süt a nap, nincs suli, és rejtély van a szomszédban

Kamaszkritika A nádas titkáról

cimkék: #kamaszkritika

Négy budapesti kiskamasz, Marci, Bence, Gréti és Sára a határ menti Gerlésen nyaralnak, amikor felfigyelnek a falu szélén fekvő nádasban világító furcsa éjjeli fényekre. Krisztiánnal, a helyi talpraesett fiúval kiegészülve megalapítják a Lidércfény Nyomozóirodát, hogy kiderítsék, ki is rejtőzik a nádasban, és mi lehet az éjjelente érkező csónakok titokzatos rakománya.


A történet elég kreatív, és csavaros, és habár sejthető mi lesz a befejezés, mégis meg tud lepni több helyen. Nekem nagyon tetszett Krisztián személye, akinek korán, kényszerből kellett felnőnie, és felelősséget vállalnia a testvéreiért. Ő képviseli az érett, logikus gondolkodást a gyerekek közül, és talán miatta lesz jobb a könyv, mint az átlagos ifjúsági regények, mert Krisztián egy szegény roma családból jön, akik a falun kívül élnek képletesen, és gyakorlatilag is. Vele szemben mindenki előítéletesen viselkedik, ezért, amikor a négy városi gyerekkel találkozik, akik életében először, befogadják maguk közé. Az ő beilleszkedése egy olyan tanulságot rejt, ami nagyon hasznos lehet a könyvet olvasóknak.

Nemere István többi könyvéhez hasonlóan a szereplők, itt is szerethetőek, de ami még fontosabb, közeliek. Bárkit ki lehetne emelni, és biztos, hogy a karaktere hihető, és valószerű lenne, a főszereplők pedig akár mi, és a barátaink is lehetnének. Már az első pár oldal után úgy érezzük, régóta ismerjük a őket, és velük együtt nevetünk, izgulunk, és törjük a fejünket a rejtélyeken. Marci, a csapat esze gondolatmeneteit hallgatva mi is ámulva figyeljük, Gréti „adatbombáin” pedig nem lehet nem elmosolyodni. A kialakulóban lévő szerelmi szál nem igazán fontos a történet szempontjából, így nem is volt baj, hogy nem volt bővebben kifejtve.

                                                   Olvass bele a regénybe itt!

A könyvben egy jó adag humor is járt, főleg Bencének köszönhetően, aki a csapat mókamestere, bármilyen helyzetben képes poénkodni, mindenből viccet csinál. Hozzá fűződik az egyik legemlékezetesebb rész, amikor a könyv vége felé, a veszély arcában is megőrzi humoros, vidám stílusát.

A történetnek hangulata olyan, mint egy nyári nyaralás a barátainkkal. Süt a nap, nincs suli, és rejtély van a szomszédban, hát neki áll a csapat kibogozni azt. Könnyed és kalandos, ezzel tudnám leginkább jellemezni. Nekem összességében nagyon tetszett. Nem túlságosan komoly, de nem is veszi teljesen játékra a dolgot, pont azon a határon táncol, ahol még elég izgalmas ahhoz, hogy magával rántson, de nem túl idegfeszítő. Bátran ajánlom mindazoknak, akik egy gyors kora tavaszi olvasmányra vágynak. Aki már olvasott Nemere Istvántól könyvet, és tetszett neki, az mindenképpen szeretni fogja.


Papp Balázs írása


Szerezd meg a könyvet kedvezményesen innen!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek