Színes ismeretterjesztés ötéves kortól

Legújabb Mi Micsoda Juniorok

A világszerte ismert és kedvelt, nemrég megújult Mi MICSODA sorozat Junior verziója a óvodások-kisiskolások nyelvén mesél tudományos, ismeretterjesztő történeteket. Fejtörő feladványok, kísérletek és játékok, illetve felhajtható kukucskálók teszik interaktívvá és izgalmasabbá a szöveget és az illusztrációkat. A több mint két tucat Mi Micsoda Juniorból most öt kötetet emeltünk ki.

A közlekedésben Lali édesanyjával sétál a városban, és közben a közlekedési szabályokról, a KRESZ-táblákról, a forgalomban való biztonságos biciklizésről beszélgetnek. A témát jól átfogó, kilenc fejezetes könyvben szóba kerül, hogyan működnek a közlekedési lámpák, kik és hogyan irányítják a forgalmat – a közlekedési központ, vagy éppen baleset esetén a rendőr –, valamint hogy miért alakulnak ki dugók. Lali és anyukájra villamosra is szállnak, ahol természetesen Lali lyukaszthatja ki a jegyet...

20671.jpgOlivér és Sári már nagyon várják a szeptembert: iskolások lesznek! A történet a bevásárlással kezdődik, Olivér focilabdás táskát választ, és mindketten kapnak toltartót, ceruzát és füzeteket. Azután az orvosi vizsgálat következik, látás, hallás és logopédiai vizsgálat éééés, máris kezdődik az első nap az új osztályban! Az évnyitó után az osztályterembe megyünk a gyerekekkel, megtudjuk, milyen tantárgyakat kell tanulni, mi történik egy tanórán, és arra is kapunk ötleteket, mit tartalmazzon egy tápláló, ám egészséges uzsonnás csomag. Az Iskolás leszek! végén egy kis ízelítőt is kapunk a különböző földrészeken élő gyerekek sokszínű iskolai-iskolázási szokásairól.

20540.jpgHori, Merit és Meszu 3000 évvel ezelőtt éltek egy Nílus-parti faluban. Az ő történetükön keresztül mutatja be Théba életét Az ókori Egyiptom című rész. Van hieroglifa-fejtörő, ehettek-e akkor...- feladvány és egy csomó olyan érdekesség, hogy hány tonnásak voltak a piramisok kőtömbjei, hogyan készült a papirusz, ki felügyelte az aratást, vagy hogy hová temetkeztek a fáraók, aki nem építtetettek maguknak piramist. Ki tudta, hogy a forró éghajlatú Egyiptomban ferde tetejű szellőzőt alakítottak ki a házak tetején, hogy a beáramló levegő hűtse a bentlakókat? Hori és Merit az utolsó oldalon meglesi a felnőttek zenés lakomáját, a szed-ünnepet is.

20980.jpgBékakuruttyolás, zsibongó mező, hernyóval, harangvirággal. Enikő és Zsolti a tó mellett pihennek le erdei kirándulásuk közben. Míg ők nézelődnek, mi tippeket kapunk arra, hogyan és miért figyeljük meg a csigák mozgását alulnézetből, aztán megtanuljuk megkülönböztetni a mezei sóskát a réti perjétől. Enikő nagybátyja erdész, aki elmagyarázza a gyerekeknek, hogy az apró mezei állatok milyen különböző furfangos riasztómódszerekkel védekeznek az őket fenyegető ragadozókkal szemben. A gyerkekkel herbáriumot készíthetünk és kipróbálhatjuk, mit tesz a hangyasav egy, a bolyhoz túl közel kerülő lila virággal. Egy nyomolvasó-rejtvény után az üregekben élő állatokat és a tóparti élővilágot fedezhetjük fel közösen, a Felfedezőúton a természetben... utolsó oldalain pedig megtanuljuk, hogyan kell körülbelül megmérni egy fa magasságát egy találomra felvett bot segítségével, valamint hogy hogyan készítsünk fűszálsípot.

18768.jpgA Földön valahol mindig fúj a szél akkor is, ha nálad éppen szélcsend van. Nelli, Jocó és a szülők az Északi-tengerhez indulnak nyaralni. Arrafelé gyakran fúj a szél, sokszor esik, de nyáron azért meleg napokra is lehet számtani; a környékre az úgynevezett gyógyklíma jellemző. Az időjárásból kiderül, miért nem mindenhol egyforma az éghajlat a Földön, milyen égöveket különböztetünk meg, hogyan váltják egymást az évszakok, és hogy éppen 17 kilométerre a Föld felszínétől kezdődik a sztratoszféra. Kísérletezhetünk levegőbuborékokkal, megfigyelhetjük a párolgás folyamatát, magyarázatot kapunk a víz körforgásának jelenségére. Ízelítő a további kísérletekből: "Fogj két lufit, és egyenként dörzsöld őket valamilyen textilehez. Utána tartsd őket úgy, hogy a gömbcsúcsuk összeérjen. Látod a keletkező villámokat, és hallod a sistergést? Kezdődik az egérzivatar!" Kiderül az is, hogyan befolyásolja az állatok, a növények és az emberek életét a változó időjárás, hogyan működik a meteorológiai szolgálat. Egy hasznos listával zárul a könyv: mit tehetünk azért, hogy lassítsuk a bolygó felmelegedését?

Ács Dániel ajánlója

Kapcsolódó termékek