Kell, hogy mesélj a múltról?

Megjelent Igaz Dóra Egy fiú a csapatból című könyve

Kell, hogy az elhallgatott családi történetekről, nyíltan merjünk beszélni, vagy jobb a hallgatás? Ha mesélni szeretnél róla, hogyan add tovább a gyerekednek? Igaz Dóra legújabb regénye nagyon bátor, a magyar gyerekirodalomban elsőként foglalkozik a holokauszttal. Ismerd meg a könyvet most!

Igaz Dóra legújabb regénye nagyon bátora magyar gyerekirodalomban elsőkéntfoglalkozik a holokauszt elbeszélhetőségével, elgondolhatóságával, tabusításával és kibeszélhetőségével. Hősei egy csapatnyi ötödikes fiú, akik szépen lassan kapcsolatba és diskurzusba kerülnek a szüleik, nagyszüleik gyerekkorával. Ismerd meg a regényt a cikkből!

generacios4.jpg

Igaz Dóra 2016-ban robbant be a magyar gyerekkönyvek világába a Nyár, nagyi, net című alsósoknak szóló regényével. (Ismerd meg és olvass bele itt és itt!) 

Azóta foglalkozott a testvérféltékenységgel, az iskolássá válással, most pedig a magyar gyerekirodalomban elsőként mesél a 10-12 éveseknek a holkausztról úgy, ahogy eddig senki. Igaz Dóra a mai gyerekekkel pontosan azonosul és érti őket. Az ő perspektívájukból a múlt felé, ami egyfelől nagyon távol van már tőlük, mégis hat rájuk. A regényt a mába és Budapestre helyezte, hőseinek egy csapatnyi ötödikes fiút választott, akik szépen lassan, a sáját kérdéseik és érdeklődésük által vezetve megismerik a szüleik, nagyszüleik gyerekkorát és élettörténetét. A regény nem történelmi regény, mégcsak nem is sokkoló holokauszttörténet, mindösszesen azt mutatja meg milyen fontos az identitásfejlődés, a gyerkek mentális egészsége miatt az elhallgatott, tabusított kérdések, gondolatok, családi történetek lassú, közös megbeszélése.egy_fiu_a_csapatbol_borito_1000px.jpg

A regény főhőse az ötödikes Dani, aki egyedül marad a kérdéseivel, a szülei elzárkóznak a beszélgetéstől, nem mesélnek a család valódi történeteiről, arról mi történt a szüleikkel, nagyszüleikkel a holokauszt alatt. Dani végül megtalálja a beszélgetést, amire szüksége van, mikor Dani a barátja nagypapája a fociról kezd beszélgetni a gyerekekkel. Csakhogy amikor annyi idős volt, mint a fiúk, egész más volt csapatban gondolkozni a pályán és azon kívül.Mert bár ugyanúgy nemzeti és vallási szempontból is sokféle gyerekből tevődött össze egy csapat, akkor megtörténhetett, hogy egyszer egy fiú váratlanul eltűnik a csapatból.Kerekasztal - beszélgetés Igaz Dóra Egy fiú a csapatból című könyvéről; az elhallgatásokról, a beszélni-nem-tudásról, a történelmi és személyes tabuk feldolgozatlanságáról
Résztvevők: Igaz Dóra, a könyv szerzője, Kenesei Marcell, a Centropa Alapítvány képviselője, Kovács Eszter, a könyv szerkesztője és Vinczellér Katalin (moderátor) Időpont: 2018. október 19. péntek, 17:00
Helyszín: Bartók Pagony, Budapest, XI. ker., Bartók Béla út 5.

Minden családban vannak nehéz történetek és traumák. Történetek, amik elemi erővel hatnak a család minden tagjára, azokra a gyerekekre is, akik most 10-12 évesek. Ebben az életszakaszban a gyerekeknek hirtelen nagyon fontossá válik a saját családi gyökerük. Saját maguk meghatározásához szükségük van arra, hogy megismerjék a szüleik, nagyszüleik életét.

Ám ha a családi múltat inkább elfelejteni próbálja mindenki, mint megérteni és kibeszélni, akkor a gyerekekre óriási teher nehezedik. Olyan teher, amit valójában fel sem fognak. Észre sem veszik, hogy megbénítja őket saját maguk és a világ megértésében. A gyerekeknek nem a traumák a sokkolók, nem attól kell félni, milyen károkat okozol azzal, ha a múltról mesélsz, vagy őszintén válaszolsz, hanem a traumák elhallgatása és kibeszélhetetlensége az, ami valóban érzelmileg instabillá teszi a szülő-gyerek kapcsolatot. Ha ebben a nehéz helyzetben nem talál benned partnerre a gyereked, nem érezheti biztonságban magát egy beszélgetésben, akkor te magad ejtesz a kacsolatotokon mély sebet a kapcsolatotokon. Bármilyen történet is legyen a családotokban, a gyereked egyetlen valódi esélye a biztonságos, érzelmi alapú szülő-gyerek kapcsolat. 

Az Egy fiú a csapatbólsegít a gyerekeknek: megmutatja nekik, hogy a kérdéseik teljesen normálisak, hogy más gyerekek is pont ugyanolyan gondolatokkal küzdenek mint ők. Vezeti őket abban, hogy beszélni és kérdezni merjenek. De fontos üzenetet hordoz a szülők felé, feléd is: megmutatja, hogyan érzi magát egy gyerek, ha nincs tere a családban annak, hogy bármiről kérdezhessen. Ha attól fél, hogy a kérdéseivel aknára lép. Ebben a helyzetben számára nem a trauma, hanem te magad vagy az akna. 

Sokszor a szülőknek pont az segít a történtek feldolgozásában, amikor a gyerekük akkora lesz, hogy már mesélniük, beszélniük kell. Ez az érési pillanat hatalmas lehetőség és ajándék a szülőknek, neked is: a trauma feldolgozásának egyetlen útja, ha mesélsz és beszélsz róla. Annak mesélsz róla, akinek a családi történetek, sorosok, és a te viszonyod a mindehhez a legfontosabb az identitásfejlődésében: a gyerekednek.

Igaz Dóra regénye segít neked és neki is. Olvassátok szeretettel!

Olvasd el az interjúnkat a szerzővel itt!

Olvass bele a regénybe!

Tedd a kosaradba az Egy fiú a csapatból című regényt ide kattintva, és gyere el a könyvbemutatóra október 19-én a Bartók Pagonyba 17 órakor! 

Így várunk téged:

Kapcsolódó termékek