Természetes VS. klasszikus orvoslás

Így (is) olvasd a Dani és az elveszett születésnap című könyvet!

Dani a hatodik születésnapja előtt skarlátos lesz, és úgy néz ki, le kell mondani a zsúrt. Sőt, ennek tetejébe egy veszélyes lázálomban találja magát, ahol maga küzdhet meg a vörhenyeivel. Jeli Viktória és Tasnádi István, Az Időfutár-sorozat, valamint a Rozi az égen szerzői újabb meseregényükben a betegség és gyógyulás természetes testi-lelki folyamatait mesélik el. 

Sokat tanulhat és gyógyulhat a regénnyel az egész család.

A jelenlegi protokollról, a klasszikus és a természetes orvoslásról Farkas Zsuzsanna természetgyógyász, dietetikus hallgató mesél nekünk.

Apa és anya még egy ideig nem fog egyetérteni… 

Az alternatív és a hagyományos orvoslás között feszülő ellentétekért mindkét oldal ugyanannyira felelős. Jó pár évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy háttérbe szorult a gyógyszeralapú klasszikus orvoslás, hiszen forradalommá nőtte ki magát a természetes készítmények használata. Jelenünket, már teljesen más hozzáállás jellemzi, sajnos az alternatív gyógymódok rendszerei is felhígultak.

Hogyan is lehetne hinni olyan természetgyógyászati lehetőségben, amelyet sokszor hiteltelen, szaktudás nélküli „gyógyítók” képviselnek? Ha megfelelő szakembert sikerül választanunk, akkor a szelíd gyógymódok nap mint nap segítségünkre lehetnek. Prevenció tekintetében pedig az alternatív gyógyászat különböző ágazatai tehetnek a legtöbbet.

Az egyik legnagyobb probléma az interneten fellelhető információk tömkelege. A nem megbízható forrásból származó tippek alkalmazása, az öndiagnosztika helytelen használata, az autodidakta szakemberek metódusai egyre csak növelik a csalódottak számát. Az ellentábor könnyen kialakul: a csodatévő szerekből való kiábrándultság és a dilettáns megfogalmazások is csak támadási felületet biztosítanak. A holisztikus fogalmával pedig könnyű elfedni a hiányosságokat. A klasszikus orvoslás mivel nehézkesen akar engedni a huszonegyből, és sokszor ellenségnek tekinti még az alternatív gyógyászat hatékony irányzatait is, nem növeli a természetgyógyászat popularitását. Lehetsz bármelyik oldalon, mindenképpen előítéletekkel kell megküzdened: ha orvos vagy csak gyógyszert tudsz felírni, ha természetgyógyász a szakmád csak bioinformációval dolgozhatsz... Ezért vallom azt, hogy mindkét oldalt teljesen meg kell ismerni ahhoz, hogy értékelhető és hiteles véleményt lehessen megformálni.

levendula.jpg

Természetesen nem tartom sikeres megoldásnak a megfázásos időszakban a vény nélkül kapható szerek mértéktelen fogyasztását. Minden egyes nap a természetes gyógymód fontosságára hívom fel figyelmet különböző ténylegesen bevált metódusok segítségével. Ha pedig olyan betegséggel állunk szemben, ahol például már az izmos antibiotikum-legényt kell bevetni, akkor pedig kompenzálni kell. Apró trükk, de megfelelő dózisú C-vitaminnal még az antibiotikumok mellékhatásait is csökkenthetjük.

Sokszor ellentmondásosság uralja a szülők viselkedését is. Mindig megijednek, súlyosabbnak vélik a tüneteket, a legkomolyabb betegségre gondolnak, már a természetes készítmények mellékhatásaitól is rettegnek. Ezen nem is csodálkozom, hiszen ez a káosz uralja az egészség fogalmát is. Dani anyukája is rögtön a skarlátra gyanakszik, amely a köztudatban egy komoly betegségként ismernek, mégis egy visszafogott, szelíd gyógymódba, a homeopátiába veti bizalmát. De valljuk be, ez egy igazán emberi viselkedés, hiszen a leghatékonyabb és egyben veszélytelen megoldást választanánk gyermekünk számára. A Dani apukájának „majd megoldja az antibiotikum” hozzáállása is érthető, hiszen ha az anyukának igaza van a betegséggel kapcsolatban, akkor szükségeltetik a régi módszer.

homeo001.jpg

Dani példája tanulságos gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, mert külső szemlélőként figyelhetünk meg egy hétköznapi problémát, fel is ismerhetjük az általunk képviselt álláspont gyengeségeit. Dani nem vacakolt, elvette a kesztyűt a betegséggel szemben, hiszen meg is volt a motivációja. Meggyógyulhatott attól a tudattól, hogy nem akarta, hogy füstbe ment tervvé váljon a születésnapi bulija. Erőre kapott, immunrendszere tette a dolgát: lázálmában legyőzte Málnanyelvet és Tejbajuszt. Lehetséges, hogy ez elsőre túl természetgyógyászos elgondolásnak tűnhet, de biológia tényekkel is alátámasztható, hiszen a lázcsillapítási protokoll is megújult, már nem kell görcsösen félnünk a lázas állapottól.

Farkas Zsuzsanna természetgyógyász, dietetikus hallgató

26965.jpgDani nem mindennapi kalandba csöppen, amikor megpróbálja megmenteni a betegsége miatt lefúlt szülinapi buliját. A skarlát leküzdése elevenen jelenik meg a kisfiú lázas utazásában: egy új világba csöppen, ahol ő a hős, akinek győzelemre kell vinni a jóságos népet a zsarnok Tejbajusz és Málnanyelv és gonosz katonáik, a vörhenyek ellen!
Tarts vele te is! Mentsd meg Dani születésnapi buliját és győzd le a betegségeket ezzel a varázslatos mesével!A Dani és a megkerült születésnap című meseregényről itt olvashatsz bővebben! 

Kapcsolódó termékek