Dani mindent legyőz!

Kaland, humor, láz és varázslat egy lehengerlő meseregényben

Jeli Viktória és Tasnádi István neve már otthonosan cseng minden Időfutár-rajongónak. A szerzőpáros most a kisebbeket is megörvendezteti egy lehengerlően izgalmas és szellemes meseregénnyel

Olvassátok szeretettel Dani kalandjait, aki megküzd a félelmetes vörhenyekkel, hogy megmentse a skarláttól a születésnapját. 

Gyerekként (sőt, felnőttként is, csak azt már nehezebben valljuk be) az év legfontosabb eseménye a születésnap. Ebből következik, hogy nagyobb tragédia nem is történhet az emberrel, mint hogy esetleg le kell fújni. És akkor nem csak torta nincs, meg vendégek, hanem ajándékok sem! Danit ez a veszély fenyegeti, hiszen éppen a hatodik szülinapja előtt egy nappal betegszik meg, nem is akárhogy – skarlátos lesz!

A történet hamar különös fordulatot vesz, Dani ajándékkeresés közben egy ágyneműtartóba esik, viszont nem oda érkezik meg, és ezzel egy izgalmas és abszurd kaland veszi kezdetét. Ez a fordulat ismerős lehet az olvasó számára: a szekrény Narniába, a nyúlüreg Csodaországba, a 9 és ¾-ik  vágány a varázslók világába – mindegyik átjáró garancia volt egy felejthetetlen élményhez.

dani3.jpg

Dani összemossa a valóságot egy lázálmos képzelgéssel, így egy kihalt városkába csöppen, ami a saját legótalálmányaira emlékezteti, és a vörhenyek áldozatául esik – összekeverik ugyanis Mercurius lovaggal, aki Tejbajusz herceg és Málnanyelv hercegnő legveszélyesebb ellenfele. A gonosz hercegi páros mindent megtesz, hogy elfoglalja Szív Várát és letaszítsa a trónról a Királyt és a Királynőt, hogy ők uralhassák az egész birodalmat – Danira és időközben összeszedett bajtársaira hárul hát a feladat, hogy megakadályozzák ezt a rémes pusztítást.

A meseregény tele van Lewis Carroll Alice-szövegeire való utalásokkal, karakterekkel. Gondoljunk csak Tejbajuszra és Málnanyelvre, vagy a birodalom lakóira, akik „fején hatalmas paróka díszelgett, kinek hófehér, kinek tűzpiros. Aki nem póthajat, az elképesztő mókás fejfedőt viselt, agancsszerűt, toronyházat vagy komplett fregattot formázót. Voltak, akik óriási puzzle-lapokat hordtak a kalapjukon, ezek néha összeakadtak a szomszéd fejfedőjén lévővel”.

alice02.jpg

A történet nem csak a gyerekek számára tartogat lebilincselően izgalmas kalandokat, és rekeszizmokat megdolgoztatóan vicces leírásokat, de a felnőttek felé is kikacsint néhány ironikus-parodisztikus jelenettel. Az egész cselekmény a szülők betegségről és gyógyszerekről való beszélgetésének allegóriájára épül fel, így a történetben találkozhatunk Antibigyóval, aki az egész birodalmat képes lenne elpusztítani, csak hogy megszabaduljon Tejbajuszéktól, és megismerhetjük a homeopátiás szereket, Sóment, Kökörcsint és Lükepótagyat, akik nem pusztítani, hanem békét kötni próbálnak a vörhenyekkel. Dani kalandjai a skarlát metaforájára épülnek, és bevezeti a gyerekeket a szervezet működésébe, a betegségek titkaiba és az immunrendszer rejtélyeibe

dani2.jpg

A mese természetesen boldog véget ér, Daninak egy frappáns ötlettel sikerül megfutamítania a vörhenyeket, és jobban lesz: a különös álom után lemegy a láza és még egy szuper születésnapi ajándékot is kibonthat.

Tasnádi István és Jeli Viktória meseregényét nem csak akkor fogjátok lekapni a polcról, ha ágynak estek. Olyan minden ízében teljes meseszöveg ez, amimagyarázatot ad a világra és érzékelteti a csodát. Kapu egy varázslatos világba, ahol ami különös kapcsolatban van a mi világunkkal. Ezért hat éven felül MINDENKINEK csak ajánlani tudom.

Navratil DominikaÍzelítőnek nézzetek bele a mese első fejezetébe a Pagony YouTube-csatornáján! A videót a képre kattintva tudjátok megnyitni!

pagonytv_dani.jpg

17682.jpg
A szerzőpáros tollából már olvashattátok Rozi történetét, akinek kísérteties módon szintén MAJDNEM ELVESZETT A SZÜLETÉSNAPJA! Olvass bele itt és ittegy-egy mesébe Rozi az égen című mesekönyvbe, ami a varázslatos évfordulón túl (épp úgy, mint Dani története) örök érvényű igazságokat, élményeket és kalandokat mutat meg a gyerekeknek egy csodálatosan eltalált mesei hangon. 

Arról (és sok más izgalmas témáról), hogy mi olyan különleges a hatodik születésnapokban, hogy két mesekönyv is született a témában a szerzőpáros tollából, ebben az interjúban kérdeztük Jeli Viktóriát és Tasnádi Istvánt!

20533.jpg

A szerzők jegyezhetik a fent említett meséken túl Gimesi Dórával az Időfutár-sikersorozatot, ami a vicces és izgalmas rádiójátékból alakult letehetetlen ifjúsági regénnyé.

Kapcsolódó termékek