Űrbéli Rómeó és Júlia kicsiknek

Megjelent Julia Donaldson legújabb könyve!

Ha Shakespeare gyerekeknek is írt volna, egészen biztos, hogy Julia Donaldson bájos űrlényein, a kvirtek és kvartok történetén keresztül mesélte volna el Rómeó és Júlia történetét. Itt azonban a tragikus végkifejlet helyett happy end várja az olvasókat!

A graffaló, A majom mamája és a Zog, a sárkány című kötetek nagysikerű szerzőjének legújabb könyvében a különbözőség és elfogadás fogalmaival ismerkedhetnek meg a kisebb olvasók. De vajon lehetséges ezekről a témákról egyszerűen és okosan mesélni? Julia Donaldsonnak egészen biztosan sikerült, pedig nem mindig könnyű didaktikusságtól mentesen beszélni ezekről a témákról. Fontos megemlítenem Papp Gábor Zsigmond fordító kiváló munkáját, akinek ezúttal is sikerült az eredeti szöveg nyomán remek rímeket alkotnia, valamint egyszerűen és érthetően közvetítenie Julia Donaldson mondanivalóját a toleranciáról és a sokféleségről.Keresd itt!

Egy távoli bolygón, a Lapos láp partján él Vali, a kis kvart lány, a nem túl messzi Hangyás hegységen pedig Vili, a kvirt fiú. A kvartok pirosak, a kvirtek pedig kékek. A kvartok egész nap langyos vízben áznak, a kvirtek dimbes-dombos vidékeken ugrabugrálnak. A két nép nem vegyül, gőgös és előítéletes a másik szokásaival szemben.vege.jpg

 

Julia Donaldson újraírta Shakespeare Rómeó és Júliáját. Ebben a mesében Vali a kvartok Júliája, és Vili a kvirtek Rómeója. Mindketten unják saját népeik szokásait, valami másra vágynak, és ezt a másik kultúrájában, illetve egymásban találják meg maradéktalanul. Ezt persze a szülők rossz szemmel nézik, és folyamatos tiltással próbálják megakadályozni a Vili és Vali között szövődő szerelmet… pont mint a Montague-k és Capuletek esetében Shakespeare tragédiájában.

Julia Donaldson azonban csavart egyet Shakespeare történetén, legfontosabb mondanivalóját lefordította a kisebbek nyelvére, és egy igazán szerethető és kedves mesét írt belőle, mellyel észrevétlenül nevel az elfogadásra.kvirtek_es_kvartok_borito_500px.jpg

A kvirtek és kvartok meséjéből megtudhatjuk, miért lesz színesebb és izgalmasabb az élet attól, ha sokan sokfélék vagyunk, ahogy Julia Donaldson meséjében Vali és Vili családja is szembesül azzal, hogy tulajdonképpen az eltérő szokásaik csak még sokrétűbbé varázsolták az életüket. Vali és Vili családja végül a Montague-kkal és Capuletekkel ellentében ellenségeskedés helyett elfogadják egymást, felfedezik a másikban rejlő értékeket.

A zseniális Axel Schefflernek – a Julia Donaldson történetek állandó illusztrátorának – mint mindig, a Kvirtek és kvartokhoz is sikerült elképesztően kedves, a szöveget tökéletesen kiegészítő képivilágot megálmodnia!

Ti se hagyjátok ki a világhírű szerző űrbéli Rómeó és Júlia meséjét, rendeljétek meg itt!

Kapcsolódó termékek