Utazd körbe Magyarországot!

Mióta beköszöntött a nyári szünet, sokan kerestek nálunk olyan könyveket, amiket utazás közben is lehet lapozgatni. Hogy megkönnyítsük a választásotokat, összeszedtük a kedvenc könyveinket, amik kiváló útitársaitok lehetnek, ha belföldre terveztek családi kirándulást. Ezek a könyvek nem okoznak csalódást akkor sem, ha helyszínük egyezik az úticélotokkal, de önmagukban, ismeretterjesztő mesekönyvként is remekül megállják a helyüket! 

Utazik a család-sorozat01.jpg

Ezek a könyvek egy öttagú család belföldi kirándulásait mutatják be, akik mindenhová magukkal viszik kedvenceiket is, Nasit, a cicát, és Tóbiást, a kutyát is. A sorozat minden részében Tóbiás szemszögéből követhetjük nyomon a kalandokat, akinek annyira jófejek a gazdái, hogy járhatott már a Balatonnál, Egerben, a Dunakanyarban, a Velencei-tónál, a Tisza-tónál, Esztergomban és Dél-Baranyában, a busójáráson is. Csapody Kinga meseútikönyv-sorozata az én szívembe azért lopta be magát, mert a valóságból merítkezik. Nem egy tökéletes, hanem egy normális család életébe pillanthatunk bele, ami nem mentes a feszültségtől, a gyerekek néha igencsak kiborítják a szüleiket és egymást utazás közben. Tilda és Tódor azonban remekül elsimítják a nehéz helyzeteket, és igyekeznek a gyerekeknek olyan érdekesen, nekik valóan bemutatni a világot, hogy az nem egy erőltetett, száraz töriórára, hanem egy vidámparkra hasonlít. Nemcsak csodás családi úticél-ötleteket, de programajánlókat is meríthetünk ezekből a könyvekből, Tóbiás ugyanis minden kötet végén összeszedi, merre járt a kis csapat. A történeteket Szalma Edit illusztrátor kellemes, vidám festményei egészítik ki, minden kötet tartalmazza az adott hely stilizált, gyermekbarát térképét is.

Rendeld meg itt a sorozatot!

Brúnó Budapesten-sorozat, Hoppla meséi02.jpg

A Brúnó-sorozatot a Pagony-vásárlók többségének nem kell bemutatni, de nem maradhat ki a felsorolásunkból. Alapvetően ez is egy mesekönyvbe ágyazott városkalauz, ahol a történet röviden annyi, hogy Brúnó és szülei a Balatonnál élnek, de úgy döntenek, nyárra Budapestre költöznek, mert a hegedűművész anyukát felvették egy rangos zenekarba. Amikor rájönnek, hogy a pakolás fárasztóbb, mint gondolnák, elhatározzák, hogy Brúnót pár napra átviszik vendégségbe keresztapjához, megkímélve őt a költözés fáradalmaitól. Így Brúnót és unokatestvéreit keresztapa kalauzolja végig a városon. Ez a szuper-mindentudó keresztapa nem-budapesti és őslakos gyerekeknek egyaránt tud érdekességeket mondani a főváros történetéről és nevezetességeiről, de a legizgalmasabb menő vendéglátóhelyeket is úgy ismeri, mint a tenyerét. Az élményhez sokat hozzátesznek Bartos Erika rajzai, az írónő mérnöki pontossággal megrajzolt épületei, utcái és járművei minden tömegközlekedés-rajongó felnőtt és gyerek szívét megdobogtatják. Az első részben Buda történeti részeit és Óbudát ismerhetjük meg, a második részben Buda hegyvidékét, a harmadikban a belvárost, a negyedikben pedig Pest külső kerületeit. A Brúnó-sorozatba tartozik a Pécs városáról szóló Hoppla meséi is, ahol egy nyuszi, egy mókus és egy egér fedezi fel a várost a helyi állatok segítségével.

Keresd itt a Brúnó Budapesten sorozatot, itt pedig Hoppla meséit!

Bolyongások Budapesten

03.jpgEbben a rendhagyó útikalauzban a Két egér kalandjai sorozatból megismert Múzeumi egér és unokatestvére egérperspektívából térképezik fel Budapestet. Azért rendhagyó, mert elhatározzák, hogy a turistalátványosságokat direkt elkerülik, helyettük olyan apró érdekességeket figyelnek meg, amik miatt a hétköznapok elfoglalt emberei sohasem tartanának szünetet két elviteleskávé-kortyolás között. Az egérkék megszámolják, hány különböző oroszlán van összesen a városban, miért holló Mátyás király védjegye, megvizsgálják a legérdekesebb és legviccesebb szobrokat, kielemzik a régi budai városházát védő Pallasz Athéné papucsát, megsajnálják a szegény fogatlan gellérthegyi sárkányt, és szépségversenyt rendeznek a griffmadaraknak. Ezt a könyvet személy szerint azért volt jó olvasni, mert gyerekként én is azok közé tartoztam, akiknek a figyelméért a történelemtanárok a csillagokat is lehozhatták volna az égről, engem csakis az apró, mások számára érdektelen részletek nyűgöztek le, pont úgy, mint Múzeumi Egeret a budapesti oroszlánok változatos arckifejezései. Az aprólékosság legapróbb rajongóinak ajánlom ezt a könyvet!

Szerezd be a könyvet!

Barangoló a Magyar Nemzeti Galériában és a Kiscelli Múzeumban04.jpeg

Ezek a könyvek annyira gyönyörűek, hogy szinte pótolják a múzeumlátogatás élményét (de csak emiatt azért ne hagyjátok ki őket!). Nemes Anita és Varga Viola foglalkoztatófüzeteinek alapötlete az, hogy a gyerekek ne frontálisan ismerkedjenek meg a művészeti intézményekkel, hanem a saját érzékszerveik és képzelőerejük segítségével fedezzék fel azokat. A Magyar Nemzeti Galériába való látogatás során a szerzők képzeletben körbevezetnek a múzeumban, és minden teremben valamilyen kreatív feladatot kínálnak fel nekünk. Például hogy rajzoljuk meg, hogy nézett ki szerintünk Mátyás király és Beatrix királyné ruhája (hisz a valóságban csak a mellkasukig készült el a dombormű!), lerajzolhatjuk családtagjainkat barokk stílusban, és saját szemünkkel tapasztalhatjuk meg színezés közben, mit érezhetett Csontváry, amikor elsőként használt olyan szokatlan, szinte világító színeket festményein, amiket addig nagyon kevesen mertek. A Kiscelli Múzeumi barangolóban is ehhez hasonló feladatok várnak minket, de itt a szerzőpáros a szabadkézi rajzolásban gyakorlatlanabb olvasóknak kedvez, dominálnak a montázstechnikák, a gondolkodósabb feladatok. A füzeteket olyan élvezetes végiglapozni, hogy születésnapra sem volna túlzás őket ajándékozni egy páros múzeumi belépőjegy társaságában. Ó, és nagyon nagy pluszpont, hogy mindkét füzet elérhető angol nyelven!

Tedd kosárba itt és itt!

Ferencváros gyerekeknek, Pécs gyerekeknek, A pesti zsidónegyed gyerekeknek

Tóth Eszter és Sebestyén Ágnes szerkesztésében, a kultúrAktív egyesület jóvoltából jöttek létre ezek az igazán mai gyerekeknek szóló, modern foglalkoztatófüzetek. A pécsi kalauzban a város címerén található, hűséget jelképező két fehér kutya egyike mutatkozik be, a ferencvárosi verzióban pedig két jól ismert helyi lakos, Csellő, a zöldküllő és Trilla, a feketerigó kalauzol minket. A könyvek használatához érdemes a hátizsákba pakolni üres papírlapokat, író- és rajzeszközöket, és gyakran az internetet is segítségül kell hívnunk, hogy megoldjuk a városismereti feladványokat. A szerzők ezeknél a köteteknél is felismerték, hogy a gyerekeket jobban megszólíthatják, ha bevonják őket a tanulásba, és nem száraz tananyaggal traktálják őket, hanem rejtvényeken, feladatokon keresztül vezetik el őket egy város megismeréséhez. A füzetek nemcsak bemutatják Pécs városát, Ferencvárost és Budapest belvárosát, de izgalmas feladatokkal azt is elérik, hogy az olvasó a várostervezés folyamatait is megértse, ötleteket gyűjtsön ahhoz, hogyan lehetnének még élhetőbbek a közterek. Nagyon örültünk neki, hogy a füzetek felhívják a figyelmet a környezetvédelemre, a megújuló energiák használatának és a zöldterületeknek a fontosságára is. A sorozatból a cikk írásakor nálunk épp ezt a három kötetet lehetett kapni, de a sorozatban már van kötet Sepsiszentgyörgyről, Egerről, Paksról és Brassóról is! 
04.jpg

(A cikk nyitóképe Szalma Edit illusztrációja.)

Kapcsolódó termékek