Varázslatos könyvek

Varázslat. Egy szó, ami gyerekként megbizserget, izgalommal tölt el, és képesek vagyunk hinni benne. Felnőttként pedig vágynánk rá.
A varázslat bármely olyan erő vagy hatalom, ami rejtélyesnek vagy megmagyarázhatatlannak tűnik. Rengeteg fajtája lehet akár a jó vagy akár rossz ügyek szolgálatában.

Gondolatban visszarepülök a gyerekkoromba, amikor egyetlen tisztességes mese sem lehetett meg varázslatok nélkül. Még nem volt annyi szép és izgalmas gyerekkönyv ugyan, de bűbájos történetek akkor is akadtak bőven. Kevesebb volt a színes kép, és nagyobb szükség volt a képzeletünkre, hogy magunk előtt láthassuk, hogy változik Hamupipőke szurtos kislányból bálkirálynővé, vagy a kis hableány boldogan ficánkoló sellőből szerelmes halandó emberré.

1159.jpg
Mert nekem a mesék a Grimmek, meg az Andersenek voltak akkoriban. Meg Mary Poppins, akinek a varázslatai - bármennyire paradoxon - nem voltak hétköznapiak. Hogyan lehetett például egy egyszerű szőnyegtáskából előhúzni egy félszobányi cuccot, és nevetőgáz által a levegőbe emelkedni, vagy a gyömbéres kalács csillagait felszögelni az égboltra… Ezek a varázslatok bizony a legeredetibb bűvös fantáziát igénylik.

Most már felnőttként, anyaként és könyvesboltosként figyelve nagyon sok izgalmas varázslattal találkozom. Nagyot bővült a paletta. Ott vannak rögtön például azok a gyöngyös farkincájú cicák.

15189.jpg
Ciró, Pepe, Lőri, Zserbó, vagyis a Cipelő Cicák, akik sokat csibészkednek, és ha a farkukat megpörgetik, akkor színes szikrák sziporkáznak a levegőben, és csuda dolgok történnek. Nem mondom, hogy mindig a legmegfelelőbb helyzetben használják az erejüket, de az biztos, hogy ha már minden a feje tetejére állt, a végső megoldás azért a cicafarkakra marad.

24398.jpg
Vagy ott van a legirigylésreméltóbb varázseszköz, Matyi és Sári telefonkagylója, amit jótettért cserébe kaptak, és amely minden kívánságot teljesít. Nagy szerencse, hogy a gyerekek nem pénzt, szuper autót, vagy nagy házat kérnek tőle, hanem csupa olyan izgalmas és mulatságos dolgot, amit érdemes megírni könyvben. Nem csoda, hogy már 4 kötetnyi varázsos kaland jelent meg belőle a Pagonyban. A két kiskölyök a telefon segítségével idő utazik, átváltoztat, bűnügyeket old meg, és sok örömet okoz másoknak. Mindezeket pedig sok-sok humorral, és zseniális illusztrációkkal kísérve. Gyereknyelven gyerekekhez gyerekekről.

26845.jpg
És varázslat a kis Kalimpa története is, hiszen a bábfiúcska nekivág a nagyvilágnak, ahol már közel sincs olyan biztonságban, mint a bábszínházban volt. Mozgása a valóságban bizonytalan, esetlen, csetlő-botló. De ő mégis leküzd minden akadályt, mert segítenie kell az öreg királynak. Egy varázsitalhoz kell összegyűjteni a hozzávalókat, hogy megmentse az királyt a gonosz varázsló átkától. A feladat végrehajtásában a gyerekek is segíthetnek neki.

25072.jpg
A legvidámabb varázslás Szofié. Ez a minden lében kanál, belevaló kis nőszemély egy cirkuszi előadást tesz felejthetetlenné. A bűvész bácsi ugyanis egy segítőt kér a porondra. Hát persze, hogy Szofi a leghangosabb, és persze, hogy a következő pillanatban már nála a varázspálca. És bizony abban nem lesz köszönet. Vagyis igen, hiszen a legnagyobb móka veszi kezdetét. Miután hiába mondja a bűvész, hogy milyen varázsigét mondjon, a kislány csak azért is mást varázsol.Így varázsol erdőt, ahol lehet rohangálni, bújócskázni. Aztán egy várat, ahol lovagok és királylányok bálozhatnak. Aztán jön a pocsolyafürdő varázslat. A sárdobálásból, a kádban pancsolás, majd egy óriási ágyon a párnacsatás varázslás következik a többi gyerek legnagyobb örömére.

25074.jpg
A legklasszikusabb varázslatokat egyik kedvenc könyvem, Stuart Horten mágikus masinái tartalmazzák. A 8 éves kisfiú üzenetet talál réges-régen, az egyik pillanatról a másikra eltűnt nagybácsitól, akinek fantasztikus mágikus szerkezeteivel együtt veszett nyoma. A kisfiú a nagybácsi hátrahagyott fejtörőin keresztül rátalál az értékes masinákra, és ki is próbálja a sokszor félelmetes, izgalmas és szórakoztató szerkezeteket, amelyek által megmagyarázhatatlan varázslatok részeseivé válik.

Kellenek a varázslatok, hiszen ezek a bűvös jelenségek sokszor problémákat oldanak meg, feszültséget vezetnek le. A gyerekeknek erőt és hitet adnak. Kapaszkodót, egy kis elszakadást a valóságtól, de legalábbis egy édes álom alapját.

Bagossy Laura írása után keresd a varázslatos könyveket ma különleges éjszakai kedvezménnyel!