Varázslatos mesék, csodaszép képek

A leggyönyörűbb mesekönyvek a bekuckózós, hűvös estékhez

Gimesi Dóra nemsokára új, művészi kötettel jelentkezik, amivel garantáltan mindenkit levesz majd a lábáról! Ezen apropóból összegyűjtöttem nektek pár csodálatos könyvet, amiket nem csak a megnyerő kinézetük miatt érdemes forgatni, olvasd el ezt a szemlét!

A tündér csizmája
01_a_tunder_csizmaja.jpg

Gimesi Dóra legújabb könyve, A tündér csizmája egy különleges történet, melyet Szegedi Katalin gyönyörű rajzai tesznek teljessé. A történet egy öreg suszterről szól, akinek már az ük-ük-ükapja is suszter volt. Apró műhelyében varázslatos cipőket készít tündéreknek, királylányoknak és óriásoknak. Felmenőitől örökölt szerszámaival minden lábra tökéletes cipőt tud alkotni, legyen az apró, mint egy szöcskéé vagy hatalmas, mint egy elefánté. Lehet bütykös, göcsörtös vagy gágogó lúdtalpas, a mester mindenre talál megoldást. Az öreg cipésznek az a legfontosabb, hogy a mesterségét továbbörökítse a gyerekeire, ám a fiai egészen más utat képzeltek el maguknak: az egyik bankigazgatónak áll, a másik centercsatárnak, a harmadik meg feleségül vesz egy királykisasszonyt, és attól fogva csak heverészik a kanapén. Egyetlen közös tulajdonságuk, hogy egyikük sem vágyik a cipészmesterség kitanulására. Szomorú lesz az öreg suszter a fiai miatt, másra nem is tud már gondolni. Morcos és goromba a vevőkkel, nem leli örömét többé szeretett boltjában sem, amit egyre inkább üvegpaloták, emeletes épületek és villamosok vesznek körbe. Minden csupa zaj és por lesz, míg végül az öreg suszter bezárja a műhelyét. De aztán egy napon egy varázslatos tündér érkezik hozzá, aki megtanítja neki, hogy nem az a fontos, hogy a szeretteink mindenben egyetértsenek velünk, vagy az általunk kijelölt utat kövessék, hanem hogy elfogadjuk egymást, és együtt legyünk szeretetben és békességben. A mese megmutatja, hogy mindig találhatunk új motivációt és életcélt akkor is, ha addig az egész életünket másként éltük. A legfontosabb, hogy a szeretteinkkel együtt legyünk. Gimesi Dóra varázslattal teli kötete a legjobb választás a fa alá, nem csupán azért, mert karácsonykor játszódik, hanem azért is, mert az ünnep egyre inkább háttérbe szoruló lényegére emlékezteti az olvasókat.

6 éves kortól ajánljuk.

Itt tedd a kosaradba!

Lenka és Palkó
02_lenka_palko.jpg

Szegedi Katalin illusztrációi már régen sokunk szívéhez nőttek komorabb árnyalataikkal, mégis élénk színeikkel, kollázsszerű technikájukkal, gyönyörű vonalaikkal, kidolgozottságukkal, elképesztő kreativitásukkal. Szegedi Katalin azonban nemcsak illusztrál, hanem ír is, legnagyobb örömünkre. Két csodaszép kötete, a Lenka és a Palkó az óvodás korosztálytól egészen a kisiskolásokig elvarázsolja a gyerekeket nemcsak képi világával, de a tartalmával is. Első pillantásra a rajzok fogják meg az olvasót: Lenka és Palkó is különleges karakterek már kinézetre is. Lenka vöröses színekben pompázó, bongyor hajú, duci kislány pöttyös ruhácskában, kerek pofival. Palkó csenevész kisfiú óriási fekete keretes szemüveggel, kantáros XS-es nadrágja lóg rajta, a feje teteje pedig éppen olyan, mintha egy szürkésbarna gomolyfelhő telepedett volna rá. Egyszóval kilógnak a sorból. Kinézetre nagyon különböznek, de van bennük egy közös vonás: társaik nem szívesen játszanak velük. Lenkát csúfolják, mert duci, Palkót sosem választják be a csapatba, mert ügyetlen. Mindkét kötet egy-egy érzékeny, mondhatni tabutémát boncolgat, a gyermeki kegyetlenséget. Bármennyire is szeretnénk, hogy ne így legyen, sajnos már óvodás korban elkezdődik a bullying. Éppen a napokban ért egy személyes tapasztalat, aminek során hallhattam, hogy nagycsoportos gyerekek kicsúfolták a társukat, amiért egy ismert szupermarket saját márkás ruháit viseli. Egészen kis korban észreveszik a gyerekek, ha valaki más, mint a legtöbben, ducibb, soványabb, ügyetlenebb, nem úgy öltözködik, ahogy a csoport, amelybe tartozik, vagy félénkebb a többségnél. Egyszóval nem olyan, mint „mi”. Nagyon fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel arról, hogy a megfelelő reakció nem a kiközösítés, hanem az elfogadás. Minél előbb érdemes megtanítani nekik, hogy mindannyian mások vagyunk, ki így, ki úgy, de ez egyáltalán nem baj, mert a diverzitás fontos és értékes dolog. Szegedi Katalin könyvei kitűnő alapot biztosíthatnak akár pedagógusoknak, akár szülőknek a téma feldolgozásához, nem véletlen, hogy a Lenka és a Palkó ma már egyetemi tananyag is.

5 éves kortól ajánlom.

Olvasd el Ferenczy Dávid pszichológus írását a témában!

Beleolvasnál a Lenkába? Itt megteheted!

Rendeld meg itt Lenkát és itt Palkót!

Garmann-sorozat
03_garmann_nyara.jpg

A Garmann-könyvek személyes kedvenceim, az egyik legcsodálatosabb és legkülönlegesebb mesekönyvsorozat, amit valaha piacra dobtak. A Garmann utcája, Garmann nyara és Garmann titka című kötetek illusztrációi elképesztően plasztikusak, fotorealisztikusak és modernek, melyekért a szerző külföldön méltán elhíresült. De nem csupán a rajzok miatt érdemes kézbe venni ezeket a könyveket, hanem a gyermeki lélek és gondolkodás működését átadni képes szöveg miatt is. Külföldön már rengeteg díjat nyert Stian Hole, itthon azonban még mindig csak egy szűk kör ismeri a munkáit. Történetei látszólag mindennapiak: Garmann, a 6-7 éves kisfiú a nyár utolsó napjait tölti otthon, megismerkedik egy kislánnyal meg a szomszédban lakó idős bácsival. De minden könyv egyedi atmoszférát teremt: belepillanthatunk egy 6-7 éves kisfiú fejébe, de ha szerencsések vagyunk, még saját gyerekkori gondolkodásmódunkat, érzéseinket, emlékeinket is felidézhetjük. Abba a világba nyerhetünk ismét betekintést, amit egyszerre irányít a fantázia és a realitás, amelyben saját és a világunk törvényei között még nem tudunk könnyen különbséget tenni, melyben egyszerre keveredik a gyermeki és a felnőtt logika. A könyvek irányította utazáson megtapasztalhatjuk, hogy milyen gondolatok uralják el a kicsiket, mikor olyat tesznek, amit mi rossznak ítélünk, de ők nem értik, miért. Kicsit átélhetjük azt a szorongást, amit utoljára talán 8-9 évesen éreztünk. A könyv segít minden szülőnek és gyereknek beszélni a felnőttek és gyerekek világa között feszülő ellentétekről, a meg nem értettségről, a növekedéssel járó szorongásról.

7 éves kortól.

Olvasd el ezt a cikket a Garmann nyaráról!

Téged is elvarázsolt Garmann különös világa? Tedd a kosaradba a részeket itt!

Ha ide kattintasz, további olyan könyveket mutatunk, amiket igazán jó kézbe venni!

Kapcsolódó termékek