Videójáték vagy olvasás?

Hogyan éri el az Éjszaka az állatkertben, hogy ez ne legyen nehéz választás?

Az idő előrehaladtával folyamatosan változik a gyerekek érdeklődése, amit ma már erősen befolyásol a felgyorsult technológiai fejlődés. Ez a változás természetesen a könyvolvasási szokásokra is hatással van, sokan úgy gondolják, a videójátékok jobban lekötik a gyerekeket. Hogyan szerettethetjük meg velük (újra) az olvasás élményét egy ilyen pörgős, gyorsan változó világban?

ejszaka_az_allatkertben_borito.jpegA tinédzserkorhoz közeledve a világ egyre nagyobb szeletét tapasztalják meg a gyerekek, így jellemző, hogy ebben a korban már kevesebbet olvasnak, és a videójátékok egyre kidolgozottabb, interaktív történetmesélése nagyobb izgalmakat tartogathat számukra.

Általában ezek a játékok már nem csak egyféleképpen játszhatóak végig, a játékos számos ponton meghozhatja a saját döntéseit, választhat, hogy milyen feladat elvégzésével haladjon tovább a következő szint eléréséhez, milyen utakat járjon be az adott fantáziavilágban, kihez forduljon segítségért, és milyen tárgyak segíthetik az útját. Az elágazó narratívákban rejlő választási lehetőségek a játékost aktív szereplővé teszik, minden választás új választásokhoz vezet, amelyekkel végül a kalandozás végéhez jut.

Ehhez képest a könyvek lineáris történetmesélése másfajta élményt nyújt, az olvasó csak megfigyelőként van jelen. Ám a választási lehetőségekkel teli, strukturált történetépítés a gyerekkönyvekben is megjelenhet, és ez lehetőséget ad arra, hogy az olvasás élményét megszerettessük, újra megszerettessük, hiszen aktív résztvevője lesz az olvasó a történet alakításának, ezáltal kedvet kaphat saját történetei megírására.


01.jpgIlyen könyv az Abszolút Könyvek sorozat új tagja, az Éjszaka az állatkertben, Bojti Anna tollából, Ferth Tímea rajzaival.

A könyvben az olvasó a főszereplő, aki eltűnt testvére és Töhötöm, a kissé meggondolatlan víziló után nyomoz a budapesti állatkertben. A sejtelmes és izgalmas éjszakai kaland során az olvasó hozhat meg minden döntést, a 400 számozott történetrészlet mindegyikének végén az olvasónak lehetősége van megválasztani, hogyan folytatódjon a történet: merre vezessen tovább az útja, kikkel beszélgessen a történet folyamán, hogy minél több, megoldást segítő információhoz jusson, milyen tárgyakat gyűjtsön össze az esetleges jövendő feladatok megoldásához, sőt állatkerti kalandját térképen jelölheti - természetesen csak miután megtalálta azt a történetben elrejtve.

Az interaktív élmény hatását tovább növeli, hogy térképen jelölhető a saját döntések által irányított történet, sőt, a begyűjtött, megoldást segítő információkat és tárgyakat a könyvben az erre kijelölt helyen listázni is lehet!

Az olvasó kezében van a döntés, hogy lábnyomok után kutat a hóban, vagy a közeli épülethez indul egy meleg szoba reményében, az állatkert lakóival találkozva kedvesen vagy akaratosan reagál, esetleg elrohan más utakat keresve. Eldöntheti, hogy felhasználja-e az addig begyűjtött tárgyakat a táskájából, ha alkalma adódik rá, és még több száz különböző helyzetben kell döntést hoznia. Sőt, a kalandvágyó olvasók többször is útnak indulhatnak a történetben, hiszen más-más döntések újabb izgalmakhoz vezethetnek az állatkert útvesztőjében.

02.jpgA saját döntések lehetősége a történetolvasás élményét dinamikussá teszi, a könyv egyenlő félként kezeli olvasóját, így közelebb hozza a gyerekekhez a történetírás és -mesélés izgalmas folyamatát.

Mivel a videójátékokhoz hasonló történetmesélést tapasztalhatjuk meg ebben a történetben, a könyv tökéletes megoldás arra, hogy több képernyőmentes időt teremtsünk a gyerekeknek. A nem lineáris történetmesélésnek köszönhetően az Éjszaka az állatkertben híd a videójátékok világától a könyvekhez, segítségével  a már elkötelezett olvasók is újabb formáját tapasztalhatják meg az olvasás élményének, hiszen részt vesznek a történet alakításában, belekóstolva így az írás folyamatába.

Mindemellett Bojti Anna könyve megmutatja, hogy nem csak egy út vezet a megoldáshoz, az akadályok leküzdésére számos megoldás létezik, és az olvasó dönti el, hogy melyiket választja. Ferth Tímea rajzai pedig megörökítik a sötét, sejtelmes állatkerti világ legfontosabb pillanatait, keretbe foglalják az izgalmas történetet.Pálóczi Bence írását olvastad.RENDELD MEG ITT!

Kedvet kaptál további kalandkönyvekhez? ITT megtalálod korosztályokra bontva!

Kapcsolódó termékek