Vigyázat, függőséget okoz!

Újra menők a képregények

Itt a nyár és akár Balaton, akár tengerpart, nyári tábor a program vagy a nagyszülőknél lesz üdülés, olvasnivalót mindenképp vinni kell! A vaskos könyvek szerelmeseitől elnézést kérek, de a nyárra könnyű, laza, jól illusztrált történeteket ajánlok, képregények formájában.

Miért jók a képregények?

A részletes illusztráció leköti az olvasót, hiszen a történet elmesélésében ugyanolyan fontos szerepe lesz, mint a párbeszédeknek. A fiatalok imádják, sokkal könnyedebb a sztori, ha a helyszínek, szereplők külsőségeinek leírása helyett a párbeszédre kerül a asterix17200.jpghangsúly, poénjai frappánsak, ugyanakkor tartalmában teljesen felér egy mesével vagy rövid regénnyel. Épp ez adja az ötletet, hogy a nyár rettegett „unalmas“ kötelező olvasmányait képregény formájában ismertessük meg a diákokkal.
Defoe Robinsonja részletesen illusztrálva rendkívül látványosan jeleníti meg Robinson szerencsétlen száműzetését, ugyanakkor szöveghűen, tartalmában változatlanul adja vissza azt. Persze ha már a műfaj szóba jön, Magyarországon az Asterix és Obelix sorozat kihagyhatatlan, a gallok kalandjai és a római légiók elpáholásai örök történelemleckének számítanak mindenki számára, aki valaha olvasta őket. A hazai szerzők közül pedig Kittenberger Kálmán Afrikai kalandjainak állít korhű emléket a Kittenberger – Fabriqué en Belgique.

Asterix és Obelix

asterix_1_asterix_a_gall.jpgA népszerű francia képregény több mint ötven éve jelent meg hazájában, azóta is nagy sikernek örvend. Időszámításunk előtt 50-ben járunk, a nagy Római birodalom megszállja egész galliát Julius Caesar nagy örömére. Azaz csak majdnem egész galliát, ugyanis egyetlen apró gall falu még mindig ellenáll a hódító római légiósoknak.

Az Asterix, a gall a sorozat első része, melyből megismerhetjük a történet fő szereplőit, Asterix tanúbizonyságot tesz furfangos eszéről és nagy bátorságáról és végül maga Julius Caesar is megjelenik a kis gall falunál, hogy megígérhessek hőseinknek, hogy a konfliktusnak még közel sincs vége, akik vállalják a kihívást.

Az Istenek otthona felnőtteknek épp annyira szórakoztató, mint a fiatalabbak számára, ugyanis a rómaiak a kultúrájuk kiterjesztésével próbálják felőrölni a makacs gallok ellenállását.

Asterix és a Piktek során a tenger partra sodor egy jégbe fagyott pikt harcost, aki a messzi Kaledóniából, azaz skóciából származik. A gallok rokonaikként tekintenek Rómaiakkal bátran hadakozó piktekre és amint a fagyott harcos tudtukra adja, merre lakik, hőseink, Asterix és Obelix felkerekednek, hogy hazakísérjék barátjukat. Természetesen pikt földön is kalandokba keverednek de ne féltsük őket, amíg lehet rómait páholni a kedvük jó marad.

Hihetetlen történet az Óriás Körtéről

886189_5200.jpgIgazából ez nem is képregény, hanem Jakob Martin Strid elismert dán képregényrajzoló mesekönyve, egy olyan történetről, amely adja magát a rendkívül részletes illusztrációhoz. Mert hát egy óriási körtét hajóvá alakítani izgalmas dolog, de azért picikét nehéz elképzelni pontosan, hogy lesz az eredetileg ajtóból kormánylapát. Ugyanis hőseink, Micó és Sebastian hajóútra kel a Rejtélyes Szigethez, és a rengeteg kaland után haza is kell térniük, már amennyiben megtalálják a szigetet és az ott raboskodó polgármesterüket, akit már nagyon hiányol Napváros népe. A néhol szinte egész oldalas rajzok aprólékosan kidolgozottak, minden szereplőt megtalálhatunk rajta, pár plusz poénnal a szemfülesebb olvasók számára.

Kittenberger Fabriqué en Belgique
kittenberg200.jpg
Kittenberger Kálmán, legendás vadász és Afrika kutató kalandor történetei minden bizonnyal mára már-már feledésbe vesztek. Ebben a történetben Kittenberger életének nagyobb eseményei, valós és kitalált magyar szereplőkkel jelennek meg a múlt század elejéről. A képregényben hősünk valamint két kísérő kalandora Afrika dzsungeleiben találkozik félelmetes vadállatokkal, gyilkolással, ellenséges katonákkal és végül a titokzatos robot orrszarvú misztériumára is fényt derítenek.

Klasszikusok képregényben

rob2.jpgNyáron azért elkerülhetetlen, hogy a kötelező olvasmányokkal is haladjon az ember, márpedig biztos okkal kötelező, kezeljük őket fenntartásokkal. Sajnos ez a nézet nem is olyan ritka, pedig nekem már lehetett kötelező olvasmány a Harry Potter első kötete. Ugyanakkor vannak olyan nagy klasszikus regények, amelyek régies nyelvezete, hosszú leírásai elvehetik a fiatalok kedvét az olvasástól.

Defoe Robinsonja egészen hihetetlen képregény formájában. A részletes rajzok korhűen mutatják be a szigeten raboskodó férfi életét, ruházatát, állatait és azt az emberfeletti erőfeszítést, ami a túléléshez és végül hazajutásához vezet. Bár a képregény elsősorban párbeszédekre épül, Robinson naplóbejegyzései bőven elegendőek a képsorok leírására, ezekből ismerjük meg, hogyan készít használati tárgyakat, edényeket és ételt. Újabb példa arra, hogy az olvasás megszerettetésére rendkívül alkalmas ez a műfaj.

Tom Sawyer kalandjai is tempót vált, pörgősebb lesz a történet, egymást követik az események ugyanakkor semmi lényegi nem marad ki a regényből, Tom rengeteget játszik a barátaival, miközben udvarol Beckynek, Huckleberry Finn karaktere pedig bármilyen feldolgozásban illusztrációért kiált, mert szavakkal valóban nehéz leírni a szalmakalapos, szedett-vetett öltözékű, "legszabadabb" gyereket. A játék azonban nagyon is komollyá válik, amikor az ártatlan Potter-t gyilkosság vádjával küldenék a bitófa alá és Indián Joe haragja elől is nehéz lesz megmenekülni.

Poptropica - A térkép titka

pop200.jpg
Oliver és két társa (Mya, a nővére és Jorge, a legjobb barátja) hőlégballon-baleset miatt egy ismeretlen szigetre sodródik, ahol elég hamar különös dolgok történnek velük. A ballont a kalandtúrát vezető Octavian kapitány eltéríti és egy ismeretlen szigeten, nem túl kedves módon megszabadul a gyerekektől. Persze a két srác nehezen érti meg, hogy a megszervezett kalandtúrának már vége, a kihaltnak hitt Dodókkal hülyéskednek, LEGÓ tudásukat kiaknázva azonosítanak egy ősi vikinghajót és csak a kardfogúval való találkozás győzi meg őket arról, hogy valami sokkal igazibb kalandba cseppentek. A vikingek fogságából kiszabadulva Mya agya már csak azon jár, hogyan szabaduljanak el a szigetről, Oliver és Jorge pedig a túlélésre koncentrál. Vigyázat, idősebbek számára is rendkívül vicces!Bánáti Kende írása

Kapcsolódó termékek