Világbajnokság, meccsek, gólok

focis könyvek szemléje

cimkék: #jó könyv #8-12

Végérvényesen szeptember végén indult be a totális focimegszállás. Azóta Samu labdával kel és fekszik, valószínűleg azzal is alszik. Labda jön velünk a kirándulásokra, a strandra és természetesen nem telhet el úgy nap, hogy labda otthon maradjon, míg a parkban teszünk-veszünk. Mi, akik nem vagyunk elég felkészült és minden játékost-csapatot-szabályt kívülről fújó szülők, rögtön keresni kezdtük a megfelelő szakirodalmat. Mégse maradjunk szégyenben. Most nektek válogattam régieket és újakat, hogy a focivébét már együtt izgulhassátok végig – naná, hogy felkészülten!

Kicsi és kicsit nagyobb focirajongóknak – 2-6 éveseknek

A Boribon focizik talán az első klasszikus könyv, amit érdemes már akár a két éves minik kezébe nyomni. Egyszerű és érthető, hogy miért nem szabad kézzel hozzáérni a labdához, hogy mi a gól és hogy egy kisebb sérülés sem okozhat nagy fennforgást az igazi játék közepén. Aztán ott a Berci-sorozat friss darabja a Berci világbajnok lesz – a tanulás helyett itt a csapatjáték kerül a fókuszba, a fiúknak össze kell fogni, hogy legyőzzék szabályos játékkal az ellenfelet. A Képvarázs-sorozat Focija rövid ismeretterjesztő stílusban mutatja be azokat az egyszerű trükköket, amiket még a kicsik is elsajátíthatnak. És a végére hagytam egy igazi csemegét a Nagy fociböngészőt, amit családilag is érdemes forgatni – sok apró, de annál viccesebb részlet, minden, ami megtörténhet egy focimeccs előtt, közben és után.

A foci gyakorló híveinek – 5-8 éveseknek

Igazi focirajongóknak készítettük a Focisták kézikönyvét, akik még tanulják ugyan a szabályokat, de már tudják, mit akarnak – focizni, focizni és focizni. Egy kézbe illő könyv, tele Baranyai (b) András zseniális, nagyon vicces rajzaival, és rövid, de annál szórakoztatóbb Kiss Ottó-szöveggel.  Gyorstalpalóként is kiválóan működik még az első világbajnoki meccsek előtt. Nemrég érkezett meg Pepe, aki igazi focibolond – igaz ugyan hogy eleinte csak magában illetve kutyájának passzolgatva rugdossa a labdát. Szerencséjére bátyja elviszi egy igazi edzésre és innen nincs megállás – elindul a Rúgd be, Pepe! története.  A Rosszcsont Peti és a foci pedig bemutatja, hogyan nem kell szabályosan játszani, mi kell ahhoz, hogy legyőzzük a legveszélyesebb ellenfeleket, miközben persze nagyokat nevetünk. És itt egy klasszikus is: Lázár Ervin: Foci című kötete Kőszeghy Csilla rajzaival szép, igényes és nem csak a fociról szól – érzések, félelmek és öröm. Két ismeretterjesztő is készült ennek a korosztálynak nyitogathatós lapokkal, amit mindenki szeret, A foci most került ki a polcokra és mint minden Ravensburger-könyvnél,  itt is 50 ablak mögé kukucskálhatnak be a kíváncsi tekintetek.  Megtudhatják, milyen felszerelésre van szükség, milyen lövéstechnikákat kell megtanulni, hogyan kell a meccsekre készülni. A Focikönyv pedig egy korábbi kiadás, de annál nagyobb sikereket lehet vele elérni kicsiknél és nagyobbaknál is.

És az igazán profiknak – 8-12 éveseknek

Kezdeném a különceknek szóló kötettel, a Nemkönyv – Foci extrával. Tulajdonképpen nem tudtuk megállapítani, hogy mennyiben segít közelebb kerülni a foci világához ez a könyv, de egy biztos: jól szórakozunk a lapozgatása közben. Ha igazi meseregényre vágyunk a témában, és szeretünk nevetni, koppolni, focizni és egy különleges család életébe bepillantani, akkor nem érdemes gondolni – le kell venni a polcról A Virág utcai focibajnokságot! A gyerekek szeretni fogják a bohókás rajzokat, amiket Rubik Anna álmodott a lapokra és a fordulatos szöveget Dávid Ádám tollából. Ismeretterjesztőkben ez a korosztály is talál neki megfelelőt. Itt van mindjárt a Scolar Mindentudó, ami személyes kedvencünk a kategóriájában. Valóban minden benne van, amit a gyerekek tudni szeretnének a futballról a kiemelkedő mérkőzések időpontjától, szakkifejezéseken át  a legmenőbb játékosokig. Nem foghatunk ezzel mellé. A legnagyobbak, akik már mindent tudnak, illetve mindent meg akarnak tudni, nem fognak csalódni a FocIQuizben, amiben sok-sok feleletválasztós kérdés, pontosan 1356 darab vár a lelkes vállalkozókra.

Ráadásként most érkezett egy szuper társasjátékunk, a Focifogadás!  Ebben a játékban a játékosok egyedülálló módon vezetnek le egy egész foci meccset, azonban nem egyik vagy másik csapatot irányítják, hanem akciókártyák segítségével befolyásolhatják a meccs alakulását. A futballmeccs előtt minden játékos választhat magának különböző fogadási eseményeket, és minél többet teljesít közülük, annál több játékpénzt nyerhet. A végén pedig, az győz, akinek a legtöbb játékpénze van. A Focifogadásban egyaránt benne van a fogadás izgalma, és a futballmeccs lejátszásának pörgése. Valóban ott lehetünk egy igazi mérkőzésen!

Készüljetek velünk a Világbajnokságra, éljen a foci!

 

Kapcsolódó cikkek