"Viru az én ideális tizenhatéveskori énem"

Interjú Szirmay Ágnessel

cimkék: #interjú

Megjelent a sokak által várt Szerelemre castingolva című regény folytatása. A Titkok árnyékában ? Szappanopera 2. születéséről, kulisszatitkokról faggattuk a szerzőt, Szirmay Ágnest, aki elárulta miért csúszott a regény, min dolgozik éppen és a ti kérdéseiteket is megválaszolta.

1. Nagy népszerűségre és rajongótáborra tettél szert az első résszel. Számítottál ekkora sikerre?

Ha őszinte vagyok, jóval nagyobbra számítottam, különben nem is kezdtem volna hozzá. Világhírre számítottam, és arra, hogy a Disney ostrom alá vesz, hogy tinisorozatot írjak belőle. Már megfogalmaztam az udvarias elhárító levelet: köszönöm a kedves bizalmat, de inkább magyar szereplőkkel és helyszíneken képzeltem el, és így is szeretném leforgatni.

2. Mi volt a legnagyobb kihívás a folytatás megírása során?

Az első kötettel eljutottam a történetmesélésnek arra a pontjára, ameddig sín vezetett: a szereplőim elmentek a castingra (előbb az egyénire, aztán a párosra), megvolt a beszélgetés a főproducerrel, megkapták az új külsejüket (fodrász, ruha), aztán bementek az első jeleneteikre, megismerkedtek a többi szereplővel, majd rájöttek, hogy nem biztos a maradásuk, mígnem egy csúcsjelenetben kiderült, hogy minden oké, maradhatnak. És közben ugyanez lejátszódott a szerelmek szintjén is: megismerkedés, közeledés, összejövés. Pont. A második regény elején viszont leszálltam a vonatról, és ott találtam magam a peronon: most innen végtelenfelé mehetek, mi történjen az én szegény kis szereplőimmel?!

3. Miben más ez a rész az előzőhöz képest?

Váratlanabbak a történet fordulatai, és igyekeztem a szappanopera gyártás új, kicsit mélyebb rétegeibe bevezetni az olvasót. Azért Viruéknak még mindig maradt bőven felfedezni valója a kulisszák mögött.

4. Sokan várták a folytatást. Elárulod miért csúszott a könyv?

Mert végtelenül lusta vagyok és link. És mert közben megcsináltunk (váratlanul) egy százegy részes sorozatot, az Oltári csajokat. Azt hittem, hogy remekül fog majd menni a két munka egymás mellett, sőt, új inspirációkkal és történetekkel fogok gazdagodni az új sorozat új lendülete révén, utóbbi mondjuk így is történt, de az időmnek a százszázalékát elvitte az OCs.

5. A fordulatok, a cliffhangerek, új eseményszálak elindítása szinte mérnöki pontossággal vannak elhelyezve a cselekményben, hogy biztosan ne lehessen letenni a könyvet. Köztudott, hogy dramaturgként dolgoztál. Ez a véredben van, vagy előre megtervezed, hogy mikor milyen dramaturgiai fogást érdemes bevetni?

Hazudnék, ha letagadnám, hogy mérnöki pontossággal tervezek. Ugyanakkor annyira meg a véremben van, hogy nem írok le előre semmit, csak hagyom, hogy folyjon a történet szinte magától. Jobban megbízom az ösztöneimben, mint a tudatos döntéseimben (egyébként ez így van velem az élet minden területén).

Fotó: Szöllősi Mátyás
6. Mikorra várható a befejező rész megjelenése?

Nem tudom. Már nekifogtam az írásának, de attól függ, hogy ez a kötet mekkora kereskedelmi sikert ér majd el. Legalábbis azt gondolom, hogy a kiadónak csak akkor éri meg komoly formában tervezni vele. És mivel a második kötettel csúsztam majdnem egy évet, ezért semmit nem merünk mondani a következőről.

7. Van már következő regény/sorozat terv? Maradsz az ifjúsági irodalomnál vagy esetleg kipróbálod magadat a "felnőtt" irodalom terén is?

Is. A terveim szerint minden piacot meghódítok, most épp egy drámát írok (a férjemmel, aki egy igazi író, mert egyedül azért abba nem mernék belevágni), de megvan a fejemben egy streampunk regény alapja, és erőst elkezdtem gondolkodni egy meseregényen is. És kezdem azt gondolni, hogy a sorozatírásban is várnak még rám új, kalandos területek.


OLVASÓI KÉRDÉSEK:

Hogyan jött az, hogy megírja a regényt? 

Az történt, hogy Kemény Zsófi Én még sosem című regényének bemutatóján Péczely Dóra, a Tilos az Á kiadó főszerkesztője egy szendvics és egy aprósüti között a többi témából kifogyván véletlenül megkérdezte, hogy nincs-e kedvem írni egy ifjúsági regényt, én meg rávágtam, hogy dehogynincs.

Hogyan kezdődött az írói karrierje? (Gondolok itt arra is, hogy hogyan jött rá hogy az írás az Igazi?)

Második általánostól gimi végéig minden fogalmazásomat fel kellett olvasnom az osztály előtt, ami egyrészt borzasztóan kínos volt, másrészt viszont ebből tudtam, hogy ez a dolog megy nekem. Szóval hogy az íráskészségem elég jó. Arra meg sokkal később jöttem rá, hogy ez nem elég, mert az is fontos, hogy van-e mit megírnia az embernek. És az meg még nagyobb akadály, hogy van-e benne elég szorgalom leülni és végigcsinálni. Bennem például ötvenéves koromig nem volt.

Ha egy szülő megkérdezné őt, hogy szerinte engedje-e a gyerekét sorozatban szerepelni, mit válaszolna?

Attól függ, hogy hány éves a gyerek, és a szerep mennyi időre szól. Néhány hét, vagy egy gimnazista korú fiatalnál néhány hónap még tapasztalat, kaland, játék, annyira feltétlenül engedném a gyerekemet. A sajátjaimat is mindig biztatom, hogy bátran vágjanak bele azokba a kalandokba, amikét az élet eléjük tol. De évekre semmiképpen sem hagynám, hogy elkötelezze magát.

Ki a kedvenc karaktered és miért?

Viru, az elbeszélőm, és azért, mert ő az én ideális tizenhatéveskori énem. Talpraesettebb és okosabb, mint én voltam, és izgalmasabb dolgok történnek vele, de amúgy nemigen tud kibújni a bőrömből.

Ismerd meg a regényt ebből a cikkből!

Tedd a kosaradba az első és a második részt!

Kapcsolódó cikkek