10+1 ok, amiért neked is látnod kell a Billy Elliotot

Két élmény, millió érzés

A 2005-ben debütáló, világsikert arató musical magyarországi bemutatójára eddig a nyárig kellett várni – de megérte. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy láttam a darabot a londoni West End-en is, így össze tudtam hasonlítani Szirtes Tamás rendezésével. Bevallom, teljesen lenyűgözött, nekem sokkal jobban tetszett a magyar, mint a londoni. Imádtam minden egyes másodpercét – mert a Billy Elliot az a darab, amit mindenkinek látnia kell, mutatom, miért:

Mészáros Dorka írását olvasod.

1.Zseniális a magyar fordítás, ráadásul a darabnak van egy istenien huncut humora, amit a kiskamaszok és a nagyobbak is ugyanúgy értenek (Basszus...!). Szókimondó, őszinte darab remek dalokkal és gyönyörű tánccal – na, meg rengeteg tehetséges magyar fiatallal.

b2.jpg

2. Az egyik komoly téma, amit a darab feszeget, a brit bányász-sztrájk, Margaret, "Maggie" Thatchert többször is elküldik bizonyos helyekre. A történelmi és politikai töltet tehát keményen jelen van, a felnőtteknek ezért is ajánlom a művet. Amúgy ha szereted a történelmet, akkor az Időfutár-sorozatotneked találták ki.

3. A másik téma, ami markánsan jelen van: balettozhat-e egy fiú? Vagy ez buzis? Egyáltalán: lehet-e mindenki önmaga? Természetesen nem örül sem Billy bátyja, sem az apja, hogy boksz helyett balettre jár. Ha többet akarsz tudni a kamaszok lelki világáról, hogy, miért kell mindenkinek megadni a lehetőséget, hogy önmaga lehessen, olvasd el Mészáros Dorka írását az Én vagy senki karaktereiről itt.

b1.jpg

4. A negyedik ok, amiért látnod kell a Billy Elliotot, az Michael. Michael a legjobb fej legjobb barát a világon, és bizony szereti felvenni a nővére ruháit vagy a baletttáncosok tütüjét. Kamarás Zalán játéka egyszerűen lehengerlő, azonnal megszereted Michaelt. Nekem rögtön Trevorjutott róla az eszembe, akiről ittolvashatsz.

5. A Billy Elliot egy küzdő csonka családot mutat be, ami – kár szépíteni – nagyon is jellemző a mai társadalomra. Billy elvesztette az anyukáját, és az apjának kell összetartania a famíliát, neki kell főznie, gondját viselni a fiainak, odafigyelni a jövőjükre. A mai ifjúsági irodalom kiemelten foglalkozik ezzel a témával, ott van például a Léna-sorozat, a Stand-up!, aTess és én, vagy a Polli.

b3.jpg

6. Teljesen magadra ismerhetsz Billyben. Én totál át tudtam érezni, mennyire nehéz volt neki kiskamaszként átélni, hogy megfosztják az álmától. A tehetetlen tombolása mindenkinek ismerős, aki már volt tini. Kamasznak lenni ugye nem könnyű, de túl lehet élni, ebben segít a Lány vagyok/Fiú vagyok – ha pedig idősebb vagy, Csernus könyveia neked valók!

7. A kiskamaszok apró szerelmi szála a lehető legjobban van kivitelezve. Debbie és Billy között az első pillanattól kezdve van valami kis szikra, és ez nagyon aranyosan derül ki – az első szerelem bája jelenik meg, ahogy a Most akkor járunk?-ban.

8. A nyolcadik ok, amiért nem szabad kihagynod a Billy Elliotot, hogy megható. Ültem az Operában, és mondogattam magamnak: "Nem bőgheted el magad, ez az Opera, színházban vagy, ne bőgj!" Azért egy-két könnycsepp kicsurrant, főleg, amikor Billy a mamája levelét olvasta fel. Ugyanakkor hihetetlenül boldog is tudsz lenni – én főleg akkor éreztem az eufóriát, amikor Michael egy nyári ruhában azt mondta Billynek, hogy valósítsa meg az álmait. Hiszen nem ez a legfontosabb? Hogy kiteljesedjünk és azzá válhassunk, akivé lenni akarunk? Ahogy Carlovagy Fin Spencer is. . .  És akkor ne is beszéljünk arról a pillanatról, amikor felcsendül a Hattyúk tava főcíme, végigfut a hideg a hátadon és csak ülsz lenyűgözve, nézed a csodát. . .

b4.jpg

9. Van benne egy olyan hat év körüli kissrác, aki a legtermészetesebben játszott a gyerekek közül, és akinek a huncutsága, az elevensége engem a kuflikraés Bencére emlékeztet, olyan, mint egy kis Viplala.

10. A történetnek pozitív a vége, ami nagyon szívet melengető. Végül mindenki támogatja Billyt, még a bátyja is. A legszebb azonban az, ahogy az apukája mellé áll. Hiszen kire számíthatna, ha nem rá?

+1Végre egy jó magyar musical normálisan fordítva, jobban színpadra állítva, mint Londonban! Ráadásul korosztálytól függetlenül mindenki élvezni tudja – csak ajánlani tudom!

Kapcsolódó termékek