Mindenki megérdemli, hogy önmaga legyen!

Milyen a te gyereked? Segíts neki megtalálni saját magát!

Senki sem tökéletes, de ez így van jól... De mi van, ha valaki csak mutatja magáról, hogy minden rendben? A tökéletességet könnyű eljátszani, elhanyagolni valakit szintén egyszerű, és most nemcsak a szülő-tini kapcsolatra gondolok, hiszen a barátainkat is ugyanúgy parkolópályára tehetjük. Ez az izgalmas krimi garantáltan beszippant. Hét erős karakterű főszereplőn keresztül kiderül, hogy mindenkinek van problémája, hogy egyedül senki nem képes megbirkózni egy traumával, megmutatja, hova vezet az, ha a szülők elhanyagolják a gyerekeket, vagy mi történik, ha a barátok nem figyelnek egymásra. A kamaszoknál semmi nem mindegy – a legkisebb apróság is üvöltő segélykiáltás lehet, de kell hozzá egy szemüveg, amivel láthatod. És te is kellesz hozzá. Idő-türelem-megértés-nyitottság-szeretet: 5 egyszerű szó, ami életeket változtathat meg. Nézzük, hogyan!

Kezdjük Burnivel. Majdnem két méter magas, kigyúrt, de nem túl okos srác, a partiszervezésen kívül a focihoz és az evéshez ért. A szülei mindent ráhagynak, hugával azt csinálnak, amit akarnak: az apja pénzét költi, menő sportkocsija, saját konditerme, medencéje, kockás hasa, napbarntíott bőre van – egy valamije nincsen: odafigyelő szülei. De óriási szíve van. Ő egy szerethető izompacsirta, aki bármit – BÁRMIT – megtenne a barátaiért. Őket tekinti a családjának, ha már a szüleitől nem kap elég figyelmet.

dorka2.jpgBurni befolyásolható és elnyomható. Legjobb barátja, Leslie árnyékában él, mindig igazat ad neki, csak Leslie számít. Talán nincs is saját véleménye? Vagy miért nem áll ki magáért? Burni nem szeret gondolkodni. Kicsi korában elültették benne, hogy ez nem az ő asztala. Pedig nem hülye. Nem kell mindenkinek kitűnőnek lennie, anélkül is lehet értékes az ember. De Burninek ezt soha senki nem mondta. És mivel Leslie sokkal okosabb volt nála, Burni felnézett rá, hiszen számára ez fontosabb értékké nőtt, mint bármi más – ha a szülei azért nem fektettek bele nagyobb energiát, mert rosszak a jegyei, és inkább megengedtek neki mindent, csak ne legyen útban, akkor az ész neki mindennél többet ér.

Burni a szüleire nem számíthat, így csak a barátok maradnak– ez persze kevés, még akkor is, ha egy idő után tőlük megkapja, amit az apjától sosem: az elismerést. Pedig az iskolai tevékenységen túl más miatt is ki lehet emelni valakit. Te elmennél a mindenből bukdácsoló gyereked meccsére? Buzdítanád? Elmagyaráznád neki, hogy ugyan próbálkozzon keményen, de ne értékelje le magát emiatt, ugyanúgy szuper élete lehet? Vagy egy rossz tanuló gyerek ciki? Nem gondolnám. A rossz tanuló esetünkben egy kitartó, küzdő srác, aki a sportban találta meg önmagát. Ha nincs tisztában az értékeivel, neked kell elmondanod neki. Csak találd meg a hozzávezető utat!

Nóri egy vadóc, kemény gót csaj, aki pofátlanul csúnyán beszél, mindenkinek beszól, osztja az embereket, bömbölteti a death metált és erősen sminkeli magát. Igen durva, utálatos csaj, nem túl szimpatikus, igaz? És ha hozzátesszük, hogy Nórinak meghalt az anyukája, amikor öt éves volt, az apjával nincs jóban, a bátyját megölték, szakított azzal a fiúval, aki az egyetlen támasza volt, teljesen magára maradt és vagdossa magát? Kicsit más a kép, igaz? Te fel tudnád dolgozni ezt a rengeteg tragédiát úgy, hogy ember maradj közben?

dorka4.jpgNóri úgy védekezik, hogy szemét és bunkó. Ha nem lenne az, nem bírná egyben tartani magát. Veszélyes játékot űz, pontosan tudja, hogyan kell úgy vágnia a csuklóját, hogy végzetes legyen, de eddig ennek csak a gondolatáig jutott el – addig viszont többször. Borzasztó nehéz vele beszélni, bezárkózott és direkt taszítja az embereket. Szúr, ha kell, ha nem. Nóri segítségért kiabál. Hiába tűnik minden szülő rémálmának, egy kezelhetetlen, lázadó kamasznak, ugyanannyira igényli a szeretetet és a törődést, mint bárki más. Azért kemény, hogy ne bánthassák. Ki hallhatná meg a kiáltásait, ha az apja a saját gyásza miatt a munkájába temetkezik? Ha Zénó, a volt barátja, a saját problémáival van elfoglalva? Neked lenne türelmed tojásokon lépkedve végigjárni a hosszú utat, míg ez a tüskés csaj végre megnyílik? Ha van valaki, aki meghallgatja, akire számíthat, akitől kap szeretetet, akkor Nóri kezesbáránnyá válik. Képes beengedni akár a tökéletes szívtiprót vagy a Barbie-t is. Csak saját kulccsal működik, és nem mindenki képes ezt megtalálni. De ha egyszer sikerül, akkor sokat nyersz. Mert egy nagyon kedves, odaadó barát, de el kell nyerni a bizalmát. Megéri. Mindig megéri a küzdelmet egy-egy Nóri-típusú ember. És akkor kiderül, milyen rejtett értékei vannak: Nóri például hihetetlenül tehetséges énekes és profin verekszik. Ő az, akit nem szabad magára hagyni, még akkor sem, ha azt üvölti az arcodba, hogy kopj le a p...ba!

Zénó Nóri exe, egy laza, sármos zenész srác. Gitározik, énekel, sötét haját kócos kontyban viseli, mi kell még? Hiszen Zénó tök jó pasi, főleg, amikor mackónadrágot visel bakanccsal, trikóval és inggel – ennél szexibb már nem is lehetne. De Zénó sok mindent elfojt. Egy bizonytalan kamasz, aki nem tudja, mit akar. Ingadozik a hangulata, szélsőségesen viselkedik. És láncdohányos. Rászokott. Úristen, de hát ez szörnyű! Képes másfél dobozzal elszívni egy nap, tönkreteszi a szervezetét, tuti, tüdőrákban fog meghalni...!

MIÉRT is szokott rá? MIT helyettesít a cigi? Szakított Nórival, és lássuk be, ő tehet róla, de amint kimondta, meg is bánta. Összezavarodott, elveszett a saját érzései között. Nem volt képes bevallani neki, hogy megtetszett neki egy másik lány – Aliz, a legnépszerűbb csaj a suliban. De csak jó fejnek tartja a lányt, nem akar tőle semmit, viszont nem tudja kezelni az érzéseit, Nóri segítsen már neki. Hiszen mindennél jobban szereti és ragaszkodik hozzá. Nem. Zénó hiú. Mindenáron egyedül akarja megoldani a problémáit. Na, és hogy egy lány előtt lelkizzen vagy sírjon? Ugyan! És akkor még ott van Big N, Nóri bátyja, az ő egyik legjobb haverja, akit megöltek. Zénó nem bírja feldolgozni, hogy jobban fáj neki a Nórival való szakítás, mint a barát halála – ez akkora szégyen?

Zénónak az az egyetlen szerencséje, hogy nem tud a saját bajával foglalkozni, mert teljesen leköti Aliz ápolása – róla később. Ha nem lenne ez a "függősége", hogyan vészelné át ezt a nehéz időszakot? Hol vannak a szülei? Tudjuk, hogy az anyja csodaszép, az apja sokat van távol, és van egy ovis húga. A folyton csak magával foglalkozó anyjának bőven elég rá figyelnie, tökéletesen megfelel neki, hogy a fia lassan egy éve nem otthon lakik. Fogalma sincs arról, mi zajlik benne. Ha Zénónak nem lenne valakije, aki leköti a figyelmét, akkor senki nem segítene rajta. Most is egyedül van, akkor még magányos is lenne. És ha nem cigizne? Azért gyújt rá, mert nem nem tud mit kezdeni a kezeivel – a dohányzás nélkül szétfeszítené az ideg. Nyilván nem helyes, de akinek nincs más választása, keres magának egy függőséget, hogy kibírja. Nem szabadna hagyni, hogy ideáig fajuljon a helyzet.

Egy kis spoiler: Zénót végül két dolog menti meg. Egyrészt, Aliz előtt képes teljesen megnyílni és kisírnia magából az elfojtott bánatot, másrészt visszatalál Nórihoz, ami mindkettejüket a helyes útra tereli.

Aliz, a legnépszerűbb lány a városban, a pompom csapat kapitánya, jó alakú, huncut, szőke, kék szemű Barbie – legalábbis kívülről... Profi táncos, saját udvartartással, rajonganak érte. A legmenőbb pasival, Leslievel jár, ők a celeb pár a gimiben, mindenki olyan akar lenni, mint ők. Tényleg?

dorka1.jpgAzt csak kevesen veszik észre, milyen ez a kapcsolat valójában: Leslie számára Aliz csak egy trófea. Az a fontos, hogy XS-ses méretre fogyjon, ezért megszabja neki, mit ehet és mit nem, hogy a bulikban szűk miniruhákban és kényelmetlen magas sarkúkban jelenjen meg, hogy ő irányítson, és még véletlenül se érezze azt Aliz, hogy azt csinálhat, amihez kedve van. Aliz könyörtelen körbe kerül, Leslie lelki terrort vet be nála minden egyes alkalommal, ha úgy érzi, szükséges. Aliz pedig szenved, lassan elsorvad a barátja mellett – pszichésen függ tőle, mert azzal magyarázza a kötődését, hogy szereti, de ez igazából már nem érzelmi alapokon nyugszik: Leslie elérte, hogy Aliz mindenért saját magát tegye felelőssé, és ne érezze magát biztonságban nélküle. Aliz bátyjai ellenzik a kapcsolatot, ám távolról nem tudnak hatni a kicsi húgukra. Aliz szülei pedig már idősebbek, eléggé lefárasztotta őket a három fiú felnevelése, akik közül a legfiatalabb igényelte a legtöbb energiát, és kiderült róla, meleg. Aliz az utolsó, későn született lány, akit kellően elkényeztettek – ezért nem lépnek fel Leslievel szemben.

És Lesliet megölik. Aliz idegösszeroppanást kap, depressziós lesz. Nem lehet magára hagyni, nehogy valami butaságot csináljon. Addig táncol, amíg szó szerint össze nem esik a fáradtságtól, mert úgy nem álmodik. Mély gödörbe süllyed, ahonnan nem nagyon van kiút. Aliz elvesztette az egyetlen biztos pontot az életében – nem volt normális, hogy minden borzasztó lelki bántás ellenére ragaszkodott Lesliehez, ráadásul emiatt majdnem belehalt az elvesztésébe.Zénó próbálja támogatni, de egy testőr szerepén kívül többre nem igazán alkalmas. 

De Aliz maga jött ki a gödörből. Hogy mivel? Rájött arra, hogy ő sokkal több egy öltöztethető babánál, aminek Leslie mellett érezte magát. Aliz okos, határozott és remek vezető – ő lesz a kis nyomozócsoport főnöke. Kiderül, hogy képes erre, amihez valójában semmi más nem kellett, csak hogy Leslie eltűnjön mellőle. Egy kapcsolatfüggő tini nem fog hallgatni a szüleire – mivel lázad és úgy gondolja, fülig szerelmes, nem egyszerű kiszakítani. Semmiképp sem szabad úgy indítani nála, hogy keményen ellenezzük a kapcsolatot, eltiltjuk a fiútól, úgysem érti meg, hogy ez az ő érdeke is, és úgyis megtalálja a módját, hogy találkozzanak. Jöjjenek a testvérek, a fiatal unokatestvérek, a nagynénik – akik korban hozzá közelebb állnak, és nem a szülei! De a barátok ugyanúgy érzik, ha egy ilyen beteges kapcsolatba hajszolja magát a tini, és fellépnek. Érdekes, de ha vannak fiú barátai, akkor ők fognak rámutatni először, hogy egészségtelen a viszonya a pasijával/csajával. A lényeg, hogy ők is lassan adagolják a dolgokat, ne egyszerre egy bombával indítsanak. Ha így teszik, a tini is rá fog jönni, milyen helyzetben van. És amennyiben a kilépéshez szüksége van segítségre, mindent meg kell adni neki. Akár ötször is sírhat a vállunkon, csak öleljük át, és adjunk neki az időnkből. És akkor lassan, de rendben lesz!

Erik egy zseni! Eidetikus memóriája van, képes pontosan felidézni, mit látott, hallott, érzett, tapintott. Nyolc másodperc alatt olvas el egy oldalt és a szöveg 95%-ra emlékszik. Már hat évesen a végzős fizikakönyveket bújta, egyetemi szintű feladatokat oldott meg, hogy legalább egy kicsit lekössék matekon. Ő a következő Stephen Hawking, egy kivételes csodagyerek! Ez szuper...! De Erik teljesen antiszociális, gyűlöl társaságba járni, nem képes viselkedni, feszeng, rosszul van a tömegben – és bizony neki már a hat ember is zavaró. Hamar rájött, nagyon különbözik a többiektől – egy kívülálló, akit nem fogadnak be, mert annyira más. Teljesen magára maradt, bezárkózott a garázsába és inkább online életet él, megoldhatatlannak tűnő matematikai problémák társaságában, játszik, kutat, tanul. Nem érti a szarkazmust, az iróniát, sőt, az sem tűnik fel neki, ha őt sértegetik. Nagyon preciz, rendszerető és kényszeres. Szereti a szimmetriát, a tisztaságot, a pontosságot. 

A szülei neves pszichiáterek, akik korán felismerték fiuk kivételes jellemét, és úgy gondolták, az a legjobb neki, ha egyrészt nem erőltetik rá magukat, hiszen úgyis csak zavarnák, másrészt viszont nem engedték, hogy osztályt ugorjon, hátha ragad rá egy kis szociális szellem. Pedig az iskola rég nem köti le Eriket, és mivel nem akadt más lehetősége, saját személyiségének rabjává vált. Ám ugyanúgy szomjazza a barátságot, mint bárki más. Ha ugyan nehezen is viseli el, szüksége van társaságra. Ő maga is meglepődött azon, hogy a kis csapatban még talán jól is érzi magát, mert végre először tartozhat valahova. És bármilyen furcsa, egy ilyen kocka is lehet szerelmes, esetlenül és bénán ugyan, de lehet – nem is akárkibe, Alizba, aki viszonozza is az érzéseit.

Erik az a fiú, akit megaláznak a suliban, láthatatlannak nézik, elkerülik, nem köszönnek neki, csúfollják, és csak akkor használják, ha matekházi kell. Mindenkinek van egy ilyen osztálytársa, akit levegőnek néz az egész banda. Pedig csak egyszer kellene szóba elegyedni vele, kiderülne, ő is jó fej. Kicsit több türelem kell hozzá, mint az átlaghoz. Ha ilyen tinivel kerülsz szembe, akkor az ő nyelvén kell beszélned hozzá. Olyanról kérdezd, amit elmagyarázhat, amihez használhatja az agyát, és hagyd, hogy csak mondja. Nem baj, ha nem érted, elég figyelned. Ha hozzászokik egy ritmushoz, például mindig vacsora közben mesélhet neked arról, amiről akar, akkor előbb-utóbb magától kezd el majd beszélni, sőt, személyesebb oldaláról is megnyílik. A lényeg, hogy ne akard kiszakítani a saját kis világából, mert úgyis átlát rajtad, tudja, mivel próbálkozol. Lazán, minden erőlködés nélkül legyél része az életének, és ne csak egy vendég. Erikhez türelem, türelem, türelem kell, de akár Nóri esetében, itt is megéri. Mert Erik nem egy számítógép, hanem egy ember, akinek fontos a figyelem. Ne jusson el az antiszociális viselkedésből a szociopatáig, mert onnan már sokkal nehezebb visszafordítani...

Meli elégedetlen magával. Nagyon. Tükörbe nézve egy kövér, ronda kis semmit lát. Pedig nem az – kicsit duci és ennyi. Meli szégyelli a testét, nyáron is hosszú nadrágban, hosszú ujjú felsőben jár, nehogy valaki meglássa. Nem tud több ember előtt megszólalni, nem mer srácokkal beszélni, mindig zavarba jön, és állandóan retteg attól, hogy elront valamit. Szinte minden társas kapcsolattól tart, úgy gondolja, ő egy szerencsétlen, béna izé, akivel senki nem állna szóba. És maximálisan kiszolgálja az első fiút, aki észreveszi – ez veszélyes, hiszen ha rossz embertől kapja meg a vágyott figyelmet, akkor önhibáján kívül helytelen irányba futhat az élete. Meli a könyvekbe és a fantázia világába menekül, az olvasásba temeti el önmagát.Szeretne láthatatlan lenni, ha senki nem venne róla tudomást, ha csendben elüldögélhetne az utolsó padban. Nem mintha bárki törné magát érte. A lányok kiutálták maguk közül, hiszen  vele lehetett gúnyolódni, őt ki lehetett rekeszteni. De ezzel nem is volt probléma, amíg élt Dalma, Meli egyetlen barátnője. Ám őt meggyilkolták, és Meli magára maradt.

Hatalmas elvárásokat állított saját maga elé: kitűnő tanuló, egy igazi stréber, a nagyapja pedig a kórház főorvosa. Ő is imádja a biológiát-kémiát, orvosnak készül vagy törvényszéki szakértőnek, és akkor érzi elemében magát, ha egy laborban pepecselhet. Meli, bár legszívesebben eltűnne, szomjazza a társaságot. Arra vágyik, hogy hasznos legyen egy csapatban a kortársai körében, hogy elfogadják olyannak, amilyen. Ha ez megtörténik, akkor egy nagyon segítőkész és figyelmes barát válik belőle.

Meli felé nyitni kell, ha nem akarjuk eltüntetni a süllyesztőben. Szívesen beszélget, ha óvatosan közelítenek felé és meghallgatják. Nagyon nehezen oldódik társaságban, kicsit erőteljesebben kell fellépni ilyenkor, de semmiképp sem támadóan. Egy visszahúzódó kamaszt megnyitni akkor a legkönyebb, ha nem billented ki a komfortzónájából. Nem mer beszélgetni, fél attól, amit mond, fél az elutasítástól, a másik ember véleményétől. Neki önbizalom-kúra kell. Elég, ha reggel ránézel, és megyjegyzed: "Milyen jól áll neked ez a felső!" vagy "De jó így a hajad!" - bármit mondhatsz, ami nincs összefüggésben a biológia és a kémia eredményeivel, mert azt úgyis tudja. A lényeg, hogy érezze magát értékesnek, legyen büszke a külsőjére és a belsőjére egyaránt. Az ő személyisége folyamatos beszélgetéseket és építéseket igényel, mert csak így válik belőle egy határozott, nem befolyásolható felnőtt, ami nagyon fontos.

És nézzük az utolsó karaktert, Gergőt. Ő A Tökéletes Fiú. Elképesztően jól néz ki, tornász, izmai kigyúrtak. Magas, szőke, világítóan fehér a fogsora. A lányok elájulnak, ha rájuk néz, bárkit megkaphatna. És ráadásul udvarias, kedves, figyelmes, jó tanuló, okos, jól tud bánni az emberekkel, megnyerő a modora, választékosan fogalmaz – akkor dorka5.jpghol a DE? Gergő önmagával kerül szembe. Hat éves korában lelépett az anyja, akiről azóta nem hallottak, az apja nevelte fel, akit mélyen tisztel, felnéz rá és szeret. Miatta akar nyomozó lenni. Gergő valóban egy minta fiú, akire egy rossz szót sem lehet szólni. Gergő tökéletes... És Gergő alkoholista. Iszik, mert, és itt muszáj idéznem, hogy érezzük a gyomrunkban a görcsöt: "...ha részeg, másképp fáj. Olyankor nem üvölt a fejében a megalázó gondolat: Varga Gergő meleg."

Gergőben nem bír megfordulni, hogy ő a fiúkhoz vonzódik, ugyanis nem így képzelte el a tökéletes életét. Ő egy feleséget akart két gyerekkel, kertes házzal és kutyával. Precíz maximalizmusa egyszerűen elítéli a saját nemi identitását, ezért a piához nyúl. Borzasztó, ha valaki a saját maga által állított korlátok miatt nem lehet önmaga. Gergő fél attól, mit gondolnának róla, főleg, mit szólna az apja. Szégyelli, hogy meleg. Amikor iszik, ezek a szörnyű gondolatok enyhülnek.

Gergő az egyik legelhanyagoltabb gyerek a hét karakter között. Ha valaki figyelmesen olvassa a könyvet, rájön, hogy kényszerbeteg: sokszor háromszor is elismétel egy mondatot. Az apja soha nem házasodott újra, nem is hozott haza nőt, tehát Gergőnek nem alakult ki anyaképe, sőt, nagyon gyenge emlékei vannak az anyai szeretetről. Az apja sokat dolgozik, emiatt Gergő önmagára szorul. Erős elképzelései vannak egy működő, tökéletes családról, és amikor rájön, hogy ő ezt nem teremtheti meg magának, kiborul. Senki nincs vele, hogy segítsen neki, pedig a jelek egyértelműek. 

Ugyanakkor Gergő jól tud csapatban dolgozni. Remek pszichológiai érzéke hozzásegíti, hogy megnyissa maga felé Nórit, Melit és Eriket.Odafigyel a barátaira, de rá nem figyel senki. Aliz az, aki szembesíti a ténnyel: nem titkolhatja örökké a nemi identitását, mert ez nem egészséges. És mindenki megérdemli, hogy önmaga legyen. Ennyi elég is Gergőnek ahhoz, hogy átlendüljön a holtponton. Egyrészt, érzi, nem fogják elítélni melegsége miatt, maradnak barátai, másrészt képessé válik megbékélni önmagával.

Egy nemi identitás-zavaros kamasz esetében a legfontosabb, hogy elfogadjuk. Nem tekinthetünk rá úgy, mintha beteg lenne, vagy valami baja lenne, mert akkor ő is így fog tekinteni magára, és ez egyenes út a depresszióhoz vagy szerfüggőségekhez. Mi van akkor, ha meleg? Semmi. Ugyanannyi törődésre van szüksége, ha nem többre, mint a többieknek. Nem feltétlenül kell vele ezt a témát kibeszélni, elég, ha érezteted vele: az ő oldalán állsz. Majd beszél róla, ha akar – te sem szívesen magyarázod, hogyan érzed magad a bőrödben heteroként. Attól, hogy meleg, még ugyanolyan értékes ember, és ami még fontosabb: megérdemli, hogy önmaga legyen.

A könyv amellett, hogy a fiatalokhoz szól nyíltan, a szülőket a háttérben figyelmezteti. Figyeljünk oda egymásra, ne hagyjuk, hogy valaki magára maradjon egy problémával. Egy apró mozdulat, egy-két szó, egy kis idő lelkeket menthet. A szülőknek mentőövet adhat a kötet – egyértelműen leírja a figyelmeztető jeleket, pontosan ábrázolja, mi zajlik a kamasz fejekben, rávilágít a lehetséges kiutakra.

Mindenki megérdemli, hogy önmaga legyen – ennél komolyabb és fontosabb üzenettel nem lehetne zárni ezt a cikket. Akár "csak" egy jószívű izompacsirta, akár egy kemény gót, akár egy bizonytalan művész, akár egy népszerű táncos, akár egy zseni kocka, akár egy csendes orvospalánta, akár egy tökéletes meleg srác – engedd, hogy kibontsa a saját egyéniségét, és ha kell, segíts neki ebben! Érezze jól magát a bőrében és nyertél. Nyertünk.

Mészáros Dorka ajánlotta szülőknek is könyvét, az Én vagy senkit, keresd nálunk!

Kapcsolódó termékek