6 tipikus mánia – számtalan könyv

Nálatok mi vagy ki a kedvenc éppen?

A macskarajongó, a kutyamániás, az autós, a dínós, a hercegnős-unikornisos, a nyomozós, és a türelmetlen potterhead… Sok gyereknek vannak ilyen korszakai. Kigyűjtöttük a leggyakoribb mánia-korszakokat és a hozzájuk illő legjobb karácsonyi ajándékötleteket kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

 

A cicás

A macskarajongás évezredes múltra tekint vissza, és akinek van ilyen családtagja, legyen az gyerek vagy felnőtt, az tudja, milyen méreteket tud ölteni. Szerencsére minden korosztálynak tudunk valami jót ajánlani.

01cicas.jpg

A kicsiknek mindjárt ott van Julia Donaldson Macskazene című verses meséje. Az utcazenész bácsi cicájának családalapítós története cuki és megható. Az 5 és 8 közöttiek között igazi kultkönyvnek számít Harcos Bálint A boszorkánycica című verses meseregénye. Nem egy gyerekkel találkoztunk már, aki fejből idéz belőle. Anette Herzog meseregénye a Na de ki kérdez egy kandúrt? attól különleges, hogy maga a cica, Arisztotelész a főszereplő. A napokban jelent meg a folytatás Már megint ez a kandúr! címmel. 6-7 éveseknek felolvasva ad igazi muris és izgalmas élményt, a 8-9 évesek pedig bátran olvashatják önállóan. Wéber Anikó Ragacs, a hős kismacska c. érzékeny történetében a félénk főhős mindenféle helyzetben legyőzi a félelmét, és megmutatja, hányféleképpen lehet valaki hősies. 5-8 éveseknek ajánljuk. T.S. Eliot Macskák c. versciklusa igazi könyvszenzáció. A musical alapját képező könyv Varró Dániel és Havasi Attila új fordításában és Axel Scheffler szenzációs illusztrációival jelent meg. Szintén 5-8 éveseknek. Igazi joker-ajándék a Menő macskák!gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Kimberley Hamiltonnak az Esti mesék lázadó lányoknak koncepciója tetszett meg, és megcsinálta ugyanazt macskákkal. Igazi macskák valós történeteit olvashatjuk egy-egy oldalon a világ minden tájáról. Az egyik háborús hős lett, a másik véletlenül bejárta a fél Csendes-óceánt, mindenkinek jut egy-egy oldal és egy-egy illusztrátor. A történeteket érdekességek, tények fűszerezik. Végül pedig mindenképpen ajánljuk, hogy nézzétek meg a Djeco gyönyörű új kitűzőit. A cicásak talán éppen a legszebbek.

 

A kutyás

Ezt se kell sokat magyarázni. Mindig lesznek gyerekek, akik odavannak a kutyákért, és kutyák, akik odavannak a gyerekekért.

02kutyas.jpg

A legkisebbek egyik kedvence a Pitypang és Lili sorozat, aminek most jelent meg új része, a Pitypang testvérei. Pásztohy Panka meséiből a kutyatartásról is sokat lehet tanulni, és van hozzá népszerű kártyajáték is. A Kutyatárban négyféle játékot lehet játszani, az egyiket már akár hároméves kortól, de összetettebb, nyolc éves korig ajánlott játék is van benne. A finn gyerekirodalom egyik gyöngyszeme A csillaghegyi kutyák (A csillaghegyi lovak folytatása). Olyan ismeretterjesztő könyv, ami egy lovastanyán élő család mindennapjain keresztül mutatja be a kutyatartás minden lehetséges oldalát a 4-8 éveseknek. Mesekönyvként olvasható, mégis minden tudnivalót tartalmaz. Az önállóan olvasóknak az Egy kutya négy élete köteteit ajánljuk, a legnagyobbaknak és a felnőtteknek pedig a Találkozás Góbival című megható és fordulatos igaz történetet.

 

A Londji szépséges gyerektetoválásai között a kutyás minden kutyamániás álma, rém cukik és nagyon viccesek. A Marbushka évek óta nyűgöz le minket designer-játékaival, a  c. társasjátékuk pedig nemcsak szép társasjáték, de nagyon érdekes keveréke a taktikának és a memóriajátékoknak. És ha már társasjáték, akkor nem maradhat ki a látványos Kutyavilág sem. A szokatlanul nagy játékot leginkább padlón érdemes játszani.

A hercegnős-unikornisos

Hercegnő- és (vagy) unikornis-mánia van nálunk. Mutassatok valamit, ami nem…“ Itt sokszor nekünk kell befejeznünk a mondatot. Szuperrózsaszín. Csillámos-szirupos. Értjük a problémát. Mivel sokan jöttök be a Pagony boltjaiba ezzel a kéréssel, felkészültünk a válaszra. Itt vannak a legjobbak kollégáink ajánlásai közül.

03hercegnos.jpg

Nemrég jelent meg a Hahó, királyfi! Merre vagy? c. interaktív mesekönyv, és eddig mindenki hálás volt, akinek megmutattuk. Bár a hivatalos besorolása szerint 6-10 éveseknek ajánlott, a tapasztalatunk inkább az, hogy 4-7 éveseknek veszik meg a legtöbben, és egyetértünk velük. A két királykisasszony történetében, minden oldalon dönthetünk két lehetőség közül, és mi alakítjuk a folytatást. Kannácska királykisasszony vicces kalandjai nem csak lányoknak mulatságosak. Jesta Verstegen meghódította Hollandiát, majd az egész világot Kannácskával, a könyveket ő maga illusztrálja. Ne hagyjátok ki, minden 5-8 éves élvezni fogja. Tony Ross is illusztrátorként kezdte a pályáját, de királykisasszonyos történeteivel belopta magát a kicsik szívébe. A Nem akarok lefeküdni! és a Kishúgot akarok! szintén egy bajkeverő királylányról szólnak, csak a 2-4 éves korosztálynak. Meséi nemcsak mókásak, hanem tanulságosak is.

 

04unikornisos.jpg

Uni azonban teljesen, de teljesen biztos volt abban, hogy kislányok márpedig igenis léteznek, bárki bármit is mond.” Ennyiből valószínűleg értitek is miről szól az Uni, az unikornis c. könyv. A 4-8 éves korosztálynak ajánljuk. Sokaknak nem kell bemutatni Gastont, de aki még nem találkozott a Gaston érzelmei c. érzelmi intelligenciát fejlesztő sorozattal, az mindenképpen nézzen bele. Gaston ráadásul fiú. A 3-5-8 perces mesék nagyon népszerű sorozat és talán egyik legjobb kötete az unikornisokról és sárkányokról (és sok más mesebeli lényről) szóló. A Mudpuppy sötétben világító puzzle sorozata régi kedvenc nálunk, az unikornisos különösen szép – éjjel-nappal.

Végül, de nem utolsósorban egy kártyajáték. Ráadásul az egyik legjobb a kínálatunkban. A Szendergő hercegnők c. nagyon okos és mókás játékot egy nyolcéves kislány találta ki, és milyen jól! Imádjuk, a játékmenet nagyon szórakoztató és taktikázós, a mesei elemek pedig sajátos humorral fűszerezik a játékot. Felébresztettél egy hercegnőt, de ellenfeled egy boszorkánnyal visszaaltatta? Sárkánnyal próbálta elrabolni, de lovaggal megvédted? Biztosan jól fogtok vele szórakozni. Nyolcéves kortól, de felnőtteknek is jó szívvel ajánljuk, mi is játsszuk.

Az autós

05autos.jpg

Ha beütött az autómánia, irány a Pagony. A kocsikra rágyógyult gyerekek évek óta szeretikImbusz mester és a kutyája, Pudlimász kalandjait. Most egy válogatás is megjelent a legjobb történeteikből. 4-8 éves gyereknek.

Az autós gyerek persze nem mindig elégszik meg a könyvvel. A Mellisa&Doug fából készült autós készletei most bővültek, a sima jármű és munkagép-szettektől, a közlekedési táblákat is tartalmazó készletekig. Kompatibilisek a Brio és Eichhorn sínekkel (autóutakkal). A Mini Wow pedig arról híres, hogy nagyon strapabíró játékokat gyárt. A járgányaik masszívak, tartósak és biztonságosak. Van köztük mentő, tűzoltó, de repülő is, főleg 1-3 éveseknek.

A dínós

A dínótudós gyerek örök rejtély. Vajon mi lehet az oka, hogy évtizedek óta gyerekek milliói kattannak rá az őslényekre egyik pillanatról a másikra? Ezt nem fogjuk itt megfejteni, de ajánlunk pár csodálatos könyvet és játékot.

06dinos.jpg

Berg Judit Két kis dínó sorozata érdekes átmenet a mesekönyv és az ismeretterjesztő között. Hőseink kalandjait követve megismerkedhetünk az ókori Görögörszággal, Budapesttel, és persze a dinoszauruszok korával is, 4 éves kortól, de akár már önálló olvasásra is.

Két különleges puzzle is van a kínálatunkban, ami hasonló koncepció alapján mutatja be a dínókat: a saját korukban és a mi időnkben. A Mudpuppy kirakóján világosban az élőhelyükön láthatjuk a dínókat, míg sötétben a föld alatt, fosszíliaként. A Londjiszuperlátványos nagy kirakója pedig egy kék és egy piros színszűrővel nézegethető. Az egyikkel életükben, a másikkal pedig a múzeumban láthatjuk őket.

 

 

A nyomozós

Rápörgött a nyomozós könyvekre? Hatalmas a választékunk ebben a témában, itt most azokat gyűjtöttük ki, amik túlmutatnak az egyszer-olvasós sorozatokon. Igényesek, egyediek, vagy izgalmasak, mindegyik különleges valamitől.

07nyomozos.jpg

Berg Judit és Kertész Erzsi közösen írt sorozata a második kötetnél jár. Az a különlgessége, hogy a szerzők e-mailben passzolgatják egymásnak oda-vissza a kéziratot, gyakran meglepve egymást egy-egy új fordulattal, és valószínűleg éppen ettől izgalmasak a könyvek. Az óra rejtélye és A négy madár titka minden 8-12 éves krimirajongó polcán kitüntetett helyet kap.

Shusterman és Elfman nagyon eltalált valamit tudományos-nyomozós sorozatával. A Tesla padlása, az Edison csapdája és a Hawking folyosója igazi izgalmas, rejtélyfejtős sorozat, világuralomra törő összeesküvőkkel, tini nyomozókkal és fizikával. A szerzőpáros egyik tagja tudománynépszerűsítésre szakosodott újságíró, a könyvek tudományos szempontból nagyon korrektek (egy egyetemi oktató apuka elismerő szavai, aki az első kötet után bejött a Pagonyba a többiért), és rém izgalmasak.

A Stuart Horten két kötete attól különleges, hogy Stuartnak egy előre felállított, gondosan kidolgozott rejtvénysort kell végigfejtenie ahhoz, hogy megszerezze a neki szánt örökséget: rejtélyes nagybátyja mágikus masinákat és talányos trükköket gyártó üzemét. A Könyvvadászok könyvmoly gyerekszereplőinek szintén fifikás feladványok sorát és többféle titkosírást kell feltörniük ahhoz, hogy kiszabadítsák könyvvadász klubjuk rejtélyes alapítóját.

Enid Blyton régóta a brit gyerekek kedvenc krimiírója, könyvei most kezdtek el megjelenni magyarul. Az Öt kölyök sorozat kezdő, a Briliáns csapda pedig haladó olvasóknak szól.

 

Aki nem bírja kivárni a (következő) Harry Pottert
Ebből két eset van. Aki még nem olvasott Harry Pottert és már nagyon szeretne, de még várnia kell egy-két évet; és aki elolvasta már az elsőt, vagy az első kettőt, de a szülei azt kérték, várjon a folytatással egy évet. Ez nagyon gyakori, és teljesen érthető. A sorozat együtt nő az olvasóival, és nem jó előreszaladni. De semmi vész, tudunk mit ajánlani a türelmetleneknek.

08potteres2.jpg

A 13. Warren és a mindent-látó-szem is tele van boszorkányokkal, lényekkel, rejtélyekkel, de az igényes képregények világából érkező szerző-illusztrátor páros leginkább humorral és valóban jól kidolgozott rejtély-kulcsokkal operál. Az elképesztóen vagány vizuális világ és a történet leginkább Tim Burton (gyerek)filmjeire emlékezetet. És lesz folytatás! Angolul már a harmadik résznél jár. Figyeljetek a rejtett elemekre. A Viharok Őrzője, Catherine Doyle sikerkönyve egy varázslatos kis ír szigeten játszódik. Olyan könyv, ami tetszeni fog a HP-rajongótábornak: a varázserő és az izgalmak mellett mélyebb, érzékenyebb üzeneteket is hordoz. A Narnia krónikái nem egy mai darab, ma már klasszikusnak számít. Sok rajongója van, és sokáig kitart. A régebbi, puhafedeles sorozat mellett egy gyönyörű, nagy keményborítós egyesített kötet is megjelent nemrég, nagyon szép ajándék. Ezekkel már fél lábon is ki lehet bírni.