A legjobb ünnepi mesék

Összebújós történetek minden estére

cimkék: #mikulás #karácsony

Mit hozzon a Mikulás, ami igazi ajándék, és ami valóban tükrözi az ünnepi készülődés szellemiségét? Ami tartós élmény- és örömforrás. ami ráadásul egy mesés adventi naptárként is használható? Mielőtt hagynád, hogy rád zúduljon a tömeges gagyi, engedd meg, hogy segítsünk ezzel az írással!


Mindig nehéz helyzetben vagyunk az ünnepek előtt, hiszen egyrészt keveset süt ránk a nap és elfáradunk az év vége felé, másrészt nagy a nyomás, hogy valami eredeti ötlettel örömet okozzunk a szeretteinknek. Az legnehezebb része pedig az, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb ajándékokat a gyerekeknek Mikulásra és karácsonyra is. A készülődés során még az is elvárás, hogy mi magunk is megnyugodjunk és ráhangolódjunk az ünnepekre.

Pont ebben az időszakban öntik tele a boltokat újdonságokkal, teszik tele a mesecsatornákat silány játékok reklámjával... Mind a szülőket, mind a gyerekeket túl sok információ ér ilyenkor, megszoktuk a rituális költekezéseket, de a gyerekeknek ebből nem sok előnyük származik. Még tudatosan is nehéz kiválasztani azt az ajándékot, ami valóban maradandó és tartalmas élményt nyújt. Márpedig a gyerekszobát teletömni haszontalanságokkal nem valami előrelátó szülői tevékenység...

Ha ismered az érzést, amikor a drágán megvásárolt játék pár hét múlva a szoba sarkába dobva hever, és hiába jártad a boltokat, a pillanatnyi öröm után a gyerekek számára nem volt érdekes az ajándék...

A nagy hajtásban a gyerekek is felpörögnek, és a meghitt, szeretetteljes várakozás és készülődés helyett rájuk is átragad a felnőttekre ilyenkor jellemző általános pörgés és feszültség. Ahhoz, hogy a fiziológiás igényeiteknek megfelelően egy kicsit lelassuljatok, és az ünnepektől elvárt harmóniát visszacsempészhesd a hétköznapokba, olyan közös tevékenységre van szükség, amely segít befelé figyelni, és egymásra hangolódni.

Mi lehet az?

Ahelyett, hogy elvesznél az őrületben, összpontosíts! Ha a Mikulásra ügyesen készülsz, akkor a későbbi ünnepek is simán menni fognak! A sok édesség helyett válassz csak egy, maximum két finomságot! Ha pedig szeretnél valami maradandót adni a Mikulás nevében, ami valóban tükrözi az évvégi lelassulás és számvetés szellemiségét, akkor hozzon egy olyan könyvet a Mikulás, ami az adventi kalendáriumotok is lehet!

Annak, aki már ismeri a 3-5-8 perces mesék elalváshoz és összebújáshoz című mesegyűjteményt, nagy öröm lesz, hogy megjelent a 3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra! Az első rész gyorsan sokunk kedvence lett, mert a történetek megnyugtatják a gyerekeket, és segítenek ellazulni egy mozgalmas nap után, és ez jellemző az ünnepi változatra is. Ha még nem ismered az első gyűjtemény meséit, akkor is nagyszerű ajándék az Mikulásos és karácsonyi kiadás, mert ráhangol, megnyugtat az ünnepekre. 22 ráadásul olyan különleges adventi naptáratok lesz, amely egy csipetnyi varázslattal és sok-sok kedvességgel észrevétlenül csempészi bele a hétköznapokba azt az örömteli várakozást, amelyről a rohanó mindennapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ha december 6-án elkezditek olvasni, egészen a karácsony végéig, december 27-ig minden napra tartogat egy mesét, de ha a szenteste számotokra már csak az egymás felé fordulásról szól, befejezhetitek a kötetet egy szuszra négy mesével is!

És ami még jobb, hogy a mesék – ahogyan a könyv címéből ki is derül –, egyre hosszabbak: ezért ha sorban haladtok, a karácsonyhoz közeledve mindig kicsit több időt szántok esténként az elmélyülésre. Ezzel a várakozás is egyre inkább elnyúlik, és amikor a fát díszítitek, és előkerülnek az ajándékok, még nagyobb lesz az örömködés.

A kötet meséire jellemző, hogy mindegyiket tovább lehet gondolni, így lesz miről beszélgetnetek a felolvasás után.
A mindennapi ismereteinktől néha éppen csak elrugaszkodó, mégis bűvös események nem fogják nyugton hagyni az gyerekek fantáziáját. Pont annyi varázslatot, fantáziát és játékosságot csempésztek a történetekbe, amennyi egy kisgyerek számára megélhető, sőt szükséges. Vajon a rénszarvas tényleg az igazi Rudolf volt? Éjszaka tényleg a Mikulás manói jöttek a levelekért? És miért volt tornacipő a Mikuláson?

A kötetből sok-sok gyerek Mikulás- és karácsony várását megismerhetjük. Minden történetben van egy cseppnyi izgalom, de hangulatukban mégis nyugodtak és meghittek. Megismerhetjük Lócit és Nettit, akik egy elkóborolt rénszarvassal találkoznak, Kikit, aki a tornacipős Mikulással barátkozik, Móricot, aki a varázsollójával életre kelti a papírmikulásokat, de még egy tolvajbandát is, akik egy apró karácsonyi angyal közbenjárására életükben először megfürdenek, karácsonyfát állítanak, és önzetlenül megajándékozzák egymást.

Legyen szó közös sütésről (a legfinomabb karácsonyi mézes puszedli receptért lapozz ide!) , vagy a szomszéd bácsi hókatapultjáról – még ha először morcosnak is tűnik – , a könyv minden oldala biztosít minket arról, hogy az egymásra való őszinte odafigyelés és a gyermeki nyitottság a kulcs ahhoz, hogy olyan ünnepünk legyen, amely után minden évben csak vágyakozunk.

A történetek sok-sok gyerek és felnőtt, manó vagy akár jegesmedve ünnepi várakozását, közös élményeit, családjukkal közös készülődését mutatják be, amelyekben egy kicsit mindannyian magunkra ismerhetünk. Hiszen ki ne égette volna oda legalább egyszer a mézeskalácsokat, vagy érezte volna úgy, hogy végtelen hosszú ajándék listát tudna írni a Mikulásnak és a Jézuskának? A 3-5-8 perces mesék mézeskalács illatú karácsonyi levegőt varázsolnak minden szobába, hogy a várakozás ideje is minden nap egy kicsit ünnepi legyen.

Megismernél más mikulásos könyvet is? Lapozz ide és ide!

Navratil Dominika ajánlója


Rendeld meg még a 3-5-8 perces mesék ünnepi kiadást Mikulás előtt itt!


Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek