A Szigeti veszedelem legalább akkora élmény volt, mint A Gyűrűk Ura

Mit csinál az író nyáron? 12. rész - Interjú Dávid Ádámmal

Kíváncsi vagy, miket olvas Dávid Ádám, a Millennium Expressz trilógia szerzője?

"Iszonyú szerencsés kölyök voltam, mert szüleim utazásmániájának köszönhetően bejártam fél Európát. Már kissrácként beleszerettem Olaszországba, és azóta is oda utazom legeslegszívesebben. Egyszer Firenzében a tesómmal besurrantunk egy fagyizóba, és félénken rámutattunk a sárgadinnyére. . . " - ha kíváncsi vagy a folytatásra, olvasd el az interjút!

Mit jelent neked a nyár 5 szóban?
Utazás, napsütés, olvasás, filmezés, dinnyenyelés.

Hogy telik nálatok a nyár?
Elég pörgősek a nyaraink: szinte minden hétvégén kimozdulunk valahova, szokott lenni pár nap itthoni vagy külföldi út, sőt – ha épp nem zuhog – még a munkába is bringával tekerünk. Ja, és igyekszünk bepótolni az évközben elmulasztott könyveket, filmeket.

01_david_adam_portre_650.jpg

Miket olvastok nyáron?
Alapvetően bármi jöhet, de nálam szakmai ártalom, hogy még a legnagyobb nyári melegben is főleg gyerek- és ifjúsági könyveket bújok. Sajnos így sem sikerül mindent elolvasnom az egyre gazdagabb kínálatból, amit szeretnék, de azért igyekszem képben maradni.
1117241_5_150.jpg
Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?
A Millennium expressz-trilógia befejező kötetét szeretném nyár végéig leadni, már csak azért is, mert egyre többen nyaggatnak miatta. Jó lenne sokkal több (gyerek)verset írni, és több családi színdarabon is piszmogok.

Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban. Miket ajánlasz még az olvasóknak?
jelen_150.jpgA kicsiknek Dániel András könyveit (különösen a kuflikat) minden mennyiségben, az alsósoknak a legújabb Ruminit Berg Judittól (az unokaöcsém nagy rajongó, és egyből lecsapott rá, ahogy a kezébe nyomtam), a felsősöknek Anna Woltz könyveit (nekem még mindig a Száz óra sötétség a kedvencem), a gimiseknek pedig a szerkesztésemben megjelent Jelen! című kortárs ifjúsági novellagyűjteményt (helyenként elég kemény, de nagyon róluk, nekik szól).

Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?
Iszonyú szerencsés kölyök voltam, mert szüleim utazásmániájának köszönhetően bejártam fél Európát. Már kissrácként beleszerettem Olaszországba, és azóta is oda utazom legeslegszívesebben. Egyszer Firenzében a tesómmal besurrantunk egy fagyizóba, és félénken rámutattunk a sárgadinnyére, de nem értettük, mit kérdezett a csinos pultos csaj, úgyhogy majd leesett az állunk, mikor vagy fél percig tömte a fagyit a legnagyobb tölcsérbe, amit valaha láttunk. Legalább hat gombócnyi sárgadinnyét kaptunk! Naná, hogy kettőnk zsebpénze sem volt rá elég, szóval rohanhattunk a szüleinkhez, hogy perkálják ki az összeget. Mire végeztünk vele, az alja már tisztára elolvadt, de azóta se ettem olyan mennyei sárgadinnyét.

03_david_adam_fagyi650.jpg

A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?
Kövezzetek meg, de én bizony élveztem a kötelezőket.
A Szigeti veszedelem például legalább akkora élmény volt a véget nem értő, cifra nyelvezetű csataleírásaival, mint A Gyűrűk Ura. Lázár Ervin könyveit kamaszként fedeztem fel magamnak újra, és azóta is a kedvenceim, különösen a Szegény Dzsoni és Árnika. A Harry Potter negyedik kötetét pedig lázas betegen olvastam el a Balcsin. Ez volt az első több száz oldalas angol nyelvű könyv, amit két nap alatt kivégeztem. Ugyan egy csomó szót nem értettem, de a sztori lendülete sodort magával.

Melyik fagyi a kedvenced?
A sárgadinnye (lásd fent).

Mi az, amit tuti eszel a strandon?
A sajtos-tejfölös lángosnak sosem tudok ellenállni, és minden évben lecsúszik legalább egy rántott hekk kovászos uborkával, na meg pár palacsinta-gofri-kombó is. De még jobban csúszik bármi, ha egy kis kókuszlevet is szürcsölgethetek hozzá.

04_david_adam_kokusz_650.jpg

Ha érdekel Dávid Ádám Millennium Expressz c. trilógiája olvass bele az első részbe itt, a másodikba pedig ittItt pedig meg is rendelheted a sorozat első két részét!

Ha tetszett az interjú, ezeket is olvasd el:
Hajsza a vonatonDávid Ádám: Millennium expressz - A potyautas, 2013, TilosazÁGőzmozdony az OktogonnálInterjúnk Dávid Ádámmal

Egy képregényrajzoló életeFutaki Attila: a Millennium expressz borítótervezője - interjú

Mit csinál az író nyáron?
Az életünk egy folyamatos alkotótáborMit csinál az író nyáron? 9. rész - Interjú Kemény Zsófival, az Én még sosem szerzőjével
Mit keresett Dániel András a parton?Mit csinál az író nyáron? 10. rész
A fagylaltosok réme vagyok - Mit csinál az író nyáron? 11. rész - Interjú Molnár T. Eszterrel

Kapcsolódó termékek