Az életünk egy folyamatos alkotótábor

Mit csinál az író nyáron? 9. rész - Interjú Kemény Zsófival, az Én még sosem szerzőjével

Több éve indítottunk egy nyári cikksorozatot a Pagony blog oldalán, ahol a szerzőket, illusztrátorokat faggattuk. Szerencsére eljött az ideje, hogy folytassuk!

Kilencedik kiszemeltünk Kemény Zsófi, az Én még sosem szerzője.

Ismerjétek meg közelebbről ti is!

Mit jelent neked a nyár 5 szóban?
Meleg, szabadság, tenger, cseresznye, világkörüliút

lagzi_pero_2016052820160529_4124.jpg
Hogy telik nálatok a nyár?
Nagyjából úgy, mint a többi évszak. A szüleimmel lakom, egyiküknek sincs munkahelye, mindenki szabadon osztja be/pazarolja az idejét. Az életünk egy folyamatos alkotótábor.

Miket olvastok nyáron?
Ami a kezünkbe akad. Most épp Karl Ove Knausgard hatkötetes Harcom-jának eső kötetét olvasom (szeretem, valószínűleg elolvasom a többi kötetet is), a polcomon várakozik Elena Ferrante My Brilliant Friend című regénye (ami szintén egy ötkötetes folyam első része, és eredetileg persze olasz címe van, de én angolul fogom olvasni). Ezekkel el is fog telni a nyár. Bőven.

Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?
A második regényemen, ami jelen pillanatban a Nyuszika munkacímet viseli. És egy sorozat forgatókönyvén, aminek a címe Az a k*va élet.

Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban. Miket ajánlasz még az olvasóknak?
Tizenkét éves kor fölöttieknek mindenképpen ajánlom Guus Kuijer Polli című sorozatából az első, Mindörökké együtt című regényt. Nemcsak azért, mert én fordítottam benne a verseket, hanem mert egy fantasztikus, okos, szép és vicces könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia. Egy diszfunkcionális családban felnövő tizenegy éves kislányról szól, aki rájön, hogy versekben tudja legjobban kifejezni az érzéseit és a gondolatait. És hogy tulajdonképpen miért is ne lehetne költő.

i9_i.jpg
Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?
Hosszú.

A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?
Akadtak nyári könyvkalandok a gyerekkoromban. A legemlékezetesebb talán az, mikor a nővérem a Harry Potter ötödik kötetét olvasva a székelyföldi Ivóban a vackorfa alatt váratlanul megtanított angolul.

Melyik fagyi a kedvenced?
A csoki.

Mi az, amit tuti eszel a strandon?
Semmit, mert a badacsonyörsi strandon, ahová a nagymamámékkal legtöbbet járok, nincsenek árusok. Inkább sietek vissza ilyenkor a nyaralóba a strandról, hogy minél hamarabb hozzájussak a palacsintához, amit a nagymamám csinál.

Ha érdekel Kemény Zsófi Én még sosem c. regénye itt tudsz beleolvasni, itt pedig meg is rendelheted!

Ha tetszett az interjú, ezeket is nézd meg:
Egymás slamébenFehér Renátó ajánlójaA Nagy VízválasztóMilán ajánlója„Különös szilveszter...”kamaszkritika"Sakkozom a halállal, de én vagyok a sötéttel"slam poetry

Mit csinál az író nyáron?
4. rész - Interjú Nagy Anikó Johannával
5. rész - Interjú Harcos Bálinttal

6. rész - Fesztivál, barátok, kikapcsolódás, család, írás - Interjú Mészáros Dorkával
7. rész - Végtelen bandázások, vad biciklizések, nindzsatúrákInterjú Erdős Istvánnal
8. rész - Interjú Igaz Dórával

Kapcsolódó termékek