Mit keresett Dániel András a parton?

Mit csinál az író nyáron? 10. rész

Kíváncsi vagy, hogy miket olvas Dániel Adrás, a kuflik és Jakab szülőatyja? Hogy hogyan telik a nyara, vagy min dolgozik éppen most? Akkor olvasd el a nyári interjút, aztán pedig sok jó könyvet, amit a író-illusztrátor ajánl!

Mit jelent neked a nyár 5 szóban?

Fény, fák, fagyi, fröccs, frizbizés. Na, jó az utóbbi csak az alliteráció végett. Fakutyázást csak nem mondhatok!

Hogy telik nálatok a nyár?

Gyorsan. Alig kezdünk örülni, hogy túl vagyunk a Könyvhéten és vége az iskolának is, máris azon vesszük észre magunkat, hogy már eltelt a fele. Igyekszünk úgy alakítani a nyári programot, hogy a munkák mellé azért férjen pihenés, utazás is. Aztán elő a naptárat, mert persze a családban mindenki másfelé rohangál, nem könnyű összehangolni a programokat.

Miket olvastok nyáron?

25959.jpg
A mi könyvespolcunkon is szorgalmasan gyűlnek a na-majd- nyáron-végre- elolvasom könyvek. A következő hetekben igyekszünk valamivel csökkenteni ezeknek a számát. Én valószínűleg Németh Gábor Egy mormota nyara című könyvével kezdem – ezt most nem címe miatt mondom... Aztán ott van a listán Darvasi László Taligás című regénye meg Háy János utazós könyve, és még sorolhatnám. Majd meglátjuk, mi fér bele ezekből a nyárba.

Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?

A Kisladikkal készítünk a Csimota kiadó számára egy nagyon izgalmas foglalkoztatót. Ez a füzet önmagunk és mások elfogadásáról szól, de a komoly téma ellenére vicces is lesz – legalábbis ezt várják tőlem a többiek. Ezen kívül írok is – most még nem tart ott a dolog, hogy mesélhessek róla. Talán majd ősszel...

Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban. Miket ajánlasz még az olvasóknak?

25861.jpg
Nem vagyok annyira képben, mint kellene. Ezen a téren is reménytelen versenyfutásban vagyok az olvasnivalókkal. Most épp Dunajcsik Mátyás A szemüveges szirén című ifjúsági regényét,Kolozsi Angéla Bódog és Szomorilla és Kollár Árpád A Völgy, írta Tárkony című új könyveit tervezem elolvasni. Ja, meg Elekes Dóra Dettikéről és más istenekről című meseregényét – és akkor már biztos is, hogy ezeknek egy része már őszi olvasmány lesz.

Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?

25754.jpg
A gyerekkori nyarakkal kapcsolatban teljesen átlagos módon egyrészt napközis táborokra, másrészt balatoni nyaralásokra emlékszem. Nyolc éves koromban adódott az első kivétel, amikor is először utaztunk nyugatra – Franciaországba – a szüleimmel. Itt még az a csoda is megtörtént velem, hogy elvittek egy Perouges nevű középkori kisvárosba, ami azért volt nagy szám, mert valaha ott forgatták a Három muskétás című film egyes jeleneteit. Én pedig éppen lovag-korszakom legsűrűbb éveit éltem. Felváltva voltam hol D'Artagnan, hol Zorro. Na meg elmentünk a tengerhez is – ekkor adódott az első találkozás vele...

A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?

25958.jpg
Az első ilyen emlékem – talán úgy 10 éves koromból – a Münchausen báró kalandjai. A Balatonnál olvastam, emlékszem, egy nagyon szépen illusztrált kiadás volt (nem a Gustave Doré féle, valami kortárs grafikus munkája lehetett) – a mai napig emlékszem a rajzaira. Aztán későbbről beugrik a Monte Cristo grófja, Gerald Durrell népszerű könyvei... Ja és a Sátán kutyája! Határozottan emlékszem, hogy azt is egy nyaralás alkalmával borzongtam végig. Nem is tudom, emlékszem jó néhány gyerekkori-kamaszkori könyvélményre – de igazság szerint nem nagyon tudom már, melyik volt ezek közül szünidei olvasmány.

Melyik fagyi a kedvenced?

Manapság az elképesztő fagylaltklónok idejét éljük. Időről időre megpróbálkozom egy-egy bazsalikomos tökfőzelék vagy pisztáciás borjúmirigy fagylalttal, de aztán ezektől mindig visszamenekülök a hagyományos ízekhez. D'Artagnan és a három testőr: csoki, vanília, túró, kókusz. Ja, és Richelieu bíboros: a mák.

Mi az, amit tuti eszel a strandon?

Itt most akkor élővíz melletti strandról beszélünk, mert a medencés strandokat messze elkerülöm. Mint tudjuk, az efféle közlubickoldák gasztronómiai világa elég szűkre szabott: virsli, sülthal, lángos, palacsinta, hotdog, burger, effélék – nem könnyű a választás. Gyerekkoromban a palacsintát mondtam volna – most talán a sülthalat.

Ha tetszett az interjú, ismerd meg a legújabb kuflikötetet, tudd meg, ki az a Viplala, ki Kicsibácsi, Kicsinéni és Imikém!

Mit csinál az író nyáron? - A további interjúkat itt találod:
1. rész - Interjú Kolozsi Angélával
2. rész - Interjú Magyari Péterrel
3. rész - Interjú Szakács Eszterrel
4. rész - Interjú Nagy Anikó Johannával
5. rész - Interjú Harcos Bálinttal
6. rész - Fesztivál, barátok, kikapcsolódás, család, írás - Interjú Mészáros Dorkával
7. rész - Végtelen bandázások, vad biciklizések, nindzsatúrák - Interjú Erdős Istvánnal
8. rész - Interjú Igaz Dórával
9. rész - Az életünk egy folyamatos alkotótábor - Interjú Kemény Zsófival, az Én még sosem szerzőjével


Kapcsolódó termékek