Boribon soha nem nő fel

Mesék a gyermeki lélek csodálatos állomásairól

Marék Veronika 80. születésnapja alkalmából megjelent 5 Boribon-mese - ünnepi kiadásban! Mi lehet Boribon titka? Miért szeretik generációk óta rendíthetetlenül a gyerekek világszerte? Mi az, amit Boribon ennyire pontosan tud a gyerekekről?

Marék Veronika, a Boribon-mesék szerző-illusztrátora, a Pagony legelső és egyik legfontosabb szerzője, a magyar gyerekirodalom megkerülhetetlen alakja idén ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból a kiadó egy limitált példányszámú különlegességgel kedveskedik a Boribon-rajongóknak: öt kis Boribon-történet elegáns díszdobozban kerül a könyvesboltok polcaira.

A díszdobozban olyan régi-új Boribon történetet találsz, amelyekért rajonganak a gyerekek. A díszkiadás könyvecskéi kisebbek, púderes pasztell színeikkel a japán-kiadás világát követik. Tökéletesen illeszkednek az apróbb kezekbe is!

Boribon a gyermeki lélek minden rezdülésének pontos kivetülése. Hogy jelenik meg a mesékben a gyerekkor, a gyereklélek fejlődésének minden fontos állomása?

Vegyük sorra a kiválasztott aprócska könyveket. 

Boribon és a hét lufi – az ajándék

A kisgyerekkor első igazi kiborulásai általában egy elhagyott cumival, egy elveszett kis lapáttal és egy kipukkadt lufival kezdődnek. Talán a Boribon és a 7 lufi története az, amit dióhéjban sem kéne elmesélnem, mert mindenki emlékszik rá, hogy durrantak ki sorra a gyönyörű színes lufik, hogy adta Boribon az utolsó, legféltettebb piros ballont a nyuszinak. A mackó csak utána eszmél rá, hogy amiket "elherdált", azokat pont Annipannitól kapta, és megijed, hogy a kislány mérges lesz rá. Ám Annipanni cseppet sem dühös – miért is lenne, hanem inkább rávezeti a mackót, hogy a ragyogó szivárványban keresse a lufik színes emlékét. De ami ennél még sokkal fontosabb: Boribont nem elsősorban a személyes veszteség viseli meg, mert a luficsokrot fokozatosan veszíti el, így egy darabig még van másik, aminek örülhet, hanem az, hogy ez hatással lehet a legfontosabb szeretetkapcsolatára. A mese segít megtapasztalni, hogy az ajándékozás feltétlen természetű.

Boribon házikója – A kuckó, amikor kinyílik a világ

Amikor a gyerekek kuckót építenek, az sokat megmutat a lelki állapotukból. Egyrészt önállóságra törekednek, óvatosan, de még a lakáson, vagy a kerten belül külön kis fészket teremtenek maguknak. Ebben a fázisban a kicsik, bár nyitottak a világra, még támaszra van szükségük, ahova visszahúzódhatnak. Boribon is pont ilyet játszik a Boribon házikója című mesében, Annipanni pedig ügyesen gyámolítja a kismackót. Igen ám, de mi van akkor, ha az önmegvalósítás még határokba ütközik? Boribon szeretné az egész szobáját beszuszakolni a kuckójába, ám így már nem férnek el a legfontosabbak: a barátai. Vajon milyen megoldást kínál a mese? Marék Veronika nem figyel direkt példázatokra, vagy a könyveiben megjelenő ősállapotokra, de szeretettel válaszolt Gévai Csillának arra, mit jelentet számára, és mit jelent a gyerekek számára a házikó motívuma és a barátok befogadása.

boribon_haziko.jpg

Boribon születésnapja – a születés titka

A születés a legnagyobb titok a gyerekek világában. Születésnap alkalmából, pedig előkerülnek a kérdések a születésről és halálról, ami már a kisgyerekeket is erősen foglalkoztatja. A titok megmérgezi a családi életet, így a beszélgetés a nehéz témákról még sokkal fontosabb, mint az, hogy megkérdezzük, mi volt az ebéd a bölcsiben, vagy az oviban. A szülinapról való beszélgetés az életről való gondolkodás legkomolyabb kérdéseihez vezet. Ez a különleges motívum a Boribon születésnapja című mesében is megjelenik, ahol magát az ünnepet fedi el a rejtély: Annipanni virágot szed, óriási csomaggal tér haza, tortát süt és csinos ruhába öltözik, de nem árulja el a mackójának, hogy miért. Minden talányos. Boribon persze teljesen kiborul, nem bírja a elhallgatást. Még szerencse, hogy ez a fajta titok egyáltalán nem arról szól, hogy ki kell derülnie, hiszen ez maga a meglepetés. Annipanni nem kihagyja valamiből a mackót, valami fontosat elhallgat előtte, hanem óriási meglepetést szervez, így ebben a mesében a leleplezés pozitív lesz: Boribon szülinapi bulija.

boribon_meselj_-_copy_1.jpg

Jó éjszakát, Annipanni! - a gondoskodás példázata

Jó éjszakát, Annipanni! című könyvecskében végigkövethetjük az esti rituálékat, és Boribon békésen el is alszik. De Annipanninak valaki mégis megzavarja az álmát. Ezúttal nem Boribon, hanem egy gazdátlan kiscica a hunyó, akit a jólelkű kislány nyomban a gondjaiba fogad. Ebben a könyvben a gyerekek két azonosulási pontot is kapnak: a nagyobbak (vagy nagy tesók) szívesen válnak Annipannivá, aki kész felelősséget vállalni a gyengébbekért, míg a kisebbek számára megnyugvás, hogy a védtelen cica biztonságra talál.

Annipanni, mesélj nekem! - rohanás

Borzasztó érzés mind a gyereknek, mind a szülőnek, amikor egyszerűen besűrűsödnek a teendők, és nem jut elég idő egymásra. Annipanni, mesélj nekem! - kéri Boribon, de a kislánynak mindig van valami dolga. Amíg elmegy a boltba, Boribon segíteni szeretne, meglocsolja a virágokat, rendet rak és megeteti a cicát. Mikor Annipanni visszajön, Boribon megint kérlelni kezdi és a kislány letorkolja, hiszen neki rengeteg most a dolga, Boribon meg csak heverészik egész nap. A félreértés persze megoldódik, és a kisgyerekek megtanulják, hogy néha a felnőtt (itt Annipanni) is túlterhelt, és nekik sem öröm, ha nincs idejük szórakozásra. Az viszont fontos, hogy tudjanak bocsánatot kérni, ha feszültségükben megbántják a kicsit, vagy, ha nincs elég idejük foglalkozni vele. Nagyon mai és életszagú történet, egy olyan helyzetről, amivel, ha nem is rendszeresen, de majdnem minden kisgyerek találkozott már.

boribon_meselj.jpg

Mi a titka a többi Boribon-mesének? Lapozz ideés kiderül!

A többi Boribon mesét itttedd a kosaradba!

Ha kíváncsi vagy, milyen újdonságokkal készülünk a hideg délutánokra, akkor kattints ide!

Ha pedig már hűvös van, és megcsiklandozott a nosztalgia, akkor kapd elő a diavetítőt, és mesélj! Egész új történeteket is beszerezhetsz már diafilmen, mint a legfrissebb Boribon-mese, a Boribon, a bajnok! Ismerd meg a mesét ebből a cikkből!

27940.jpgHa igazi rajongó vagy, vagy kezdő Boribon-olvasó van a családban, vagy csak szeretnétek ezeket a gyönyörű kis könyvecskéket a kezetekben fogni, akkor szerezd be a limitált számú díszkiadást! Tökéletes ajándék két éves kortól!

Kapcsolódó termékek