A legjobb partijáték!

Megérkezett az Abszolút elfelejtett szavak!

A Pagony Játékkiadó legújabb társasjátéka biztos, hogy az év partijátéka lesz! Lehengerlően vicces, megmozgatja az agytekervényeket, fejleszti a szókincset, és még sorolhatnánk… kattints, és tudj meg róla mindent!

Veled is előfordul, hogy egy régebbi kiadású könyvben olyan szavakat olvasol, amiknek a jelentését nem ismered? Vagy épp úgy gondolod, hogy téged nem lehet meglepni? No, mi teljesen biztosak vagyunk benne, hogy nekünk most sikerülni fog!

abszolut_elfelejtett_szavak_box_1000px.jpgAz Abszolút elfelejtett szavak nevű vadonatúj Pagony játékon rengeteget dolgozott tervezője, Győri Hanna. Hónapokig forgatta a szótárakat, kutatómunkát végzett, gyűjtötte a minél furibb magyar szavakat, szám szerint 880-at, amiket jó eséllyel nem ismertek. Tegye fel a kezét, aki tudja, mit jelent például az, hogy tácsi vagy hogy korc! Na ugye!


De nem csak szavakat tartalmaz ám a játék, 110 szólást is, olyanokat, mint például: “Ne húzd nyársra a ciberét, mert úgyis leszotyog!”

Ami nagyon fontos és a szabálykönyvben is rögtön az elején le van szögezve: ez nem egy műveltségi játék! Nem azért született, hogy rosszul érezd magad, ha nem tudod a jelentését, éppen ellenkezőleg: szándékosan olyan szavakat és kifejezéseket tartalmaz, amiket egy gyerek aligha ismer, de bizony a felnőtteket is megizzaszhatja! A lényeg a kreativitás, a szabad asszociáció és a jókedv

Hogyan játsszuk?

A szabály ugyanis egyszerű: meg kell győzni a többieket arról, hogy ti tudjátok az adott szó vagy szólás jelentését. Mindenki gondolkodik egy kicsit, aztán elmondja a többieknek (egy tipp: minél részletesebben fejted ki, annál meggyőzőbb leszel!) az ő válaszát. Ha nem ismered a szót, semmi gond: akkorát és olyan kreatívan blöffölj, amekkorát csak tudsz! Amikor mindenki végzett, szavazás következik. Akire szavazol, az elé kell letenni a kis fakockádat (sajnálatos és értelemszerű módon saját magadra nem adhatod le a voksodat). Akire a legtöbb szavazat érkezik, felírhat magának két pontot, aki pedig eltalálta a szó vagy szólás jelentését, 1 pontot.

A szabálykönyv természetesen tartalmazza a szavak jelentését!

kepernyofoto-2021-06-30-121342.pngTe melyiket ismered?Íme egy példa a szabálykönyvből:

A holepni szót választod. A többiek különböző megoldásokkal rukkolnak elő:

Feri: Egy olyan cipő, aminek nagyon nagy talpa van, ezért könnyű vele a hóban lépni.

Juci: Egy porcukros sütemény.

Anna: Ez egy vékony ostyából készült finomság.

Anna és Juci Ferire szavaz, Feri Annára. Feri így 2 pontot kap, mert rá szavaztak a legtöbben, Anna viszont kap 1 pontot, mert pontosan elmondta, mi a holepni avagy
holipni. Juci nem kap pontot, mert csak azt találta el, hogy ez egy süteményféle, a meghatározása nem volt elég pontos.


A társast minimum 3, maximum 8 ember játszhatja, és a játékidő kb 20 perc - de úgyse annyi lesz, mert nem lehet abbahagyni!

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, aki elmúlt 9 éves! De tényleg, ezt egyformán fogja élvezni a kiskamasz, a morcos tini, a nagypapa és a szülők is! Az egyszerűbb kifejezések jelölve vannak, így ha fiatalabbak játszanak, akkor húzhattok ezek közül, ha viszont csak felnőttek játsszák, akkor belecsaphattok a lecsóba!

Ráadásul a szabálykönyv tartalmaz egy kiegészítő játéktervet iskolai osztályoknak, amit már le is teszteltünk, és mondhatjuk, hogy hatalmas sikere volt! Szuperül fel lehet dobni vele a nyelvtanórát!

Győri Hanna tervező így mesélt a társasról: “A játékot a gimnáziumi magyar felvételik, az általános iskolai magyar tananyag és az olvasmányaim inspirálták, valamint az a régi-régi tábori játék, amelyben az Idegen szavak szótárát felcsapva kellett egy-egy szó jelentését megtippelni.

Remélem, ti is olyan jól szórakoztok játék közben, mint amennyire én élveztem a szavak és mondások gyűjtését, és egyet-egyet visszacsempésztek a hétköznapjaitokba!”

Kapcsolódó termékek