Abszolút megvadult betűk

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékról!

Ha az utca emberét megkérnénk, hogy sorolja fel azt a három társasjátékot, ami először eszébe jut, a Scrabble minden bizonnyal még ma is előkelő számú említést kapna. Ez nem véletlen, ugyanis a keresztrejtvény elemekkel fűszerezett kreatív szóalkotás folyamatát rengetegen kedvelik, de el kell ismerni, hogy a nagy öreg kissé elavult, feleslegesen sok benne a holtidő, és a pontozása is elég furcsának hat. Örömteli tendencia hát, hogy a klasszikushoz hasonló, de leporolt, modernizált játékok érkeznek időről időre. Ilyen Lencse Máté egyik új szerzeménye, az Abszolút megvadult betűk is.

Olvasd tovább Bozsik Márton a JEM magazin 2021. márciusi számában megjelent cikkét!

abszolut_megvadult_betuk_3d_crop.pngDobj és írj, tele friss ötlettel

A dobozban a roll-and-write játékoktól jól megszokott, egyszerű alkatrészkészletet találunk, azaz a papír játékostáblák tömbjét és 6 db dobókockát. Ezek oldalai mássalhangzókat tartalmaznak, ráadásul az egyiken speciális jelöléseket is láthatunk, amelyek különböző nehezítéseket jelentenek a játékosoknak, ha alkalmazzuk őket. Több különböző játékmódból választhatunk, 2-4 játékos számára versengő módban korosztálytól függően a kezdő és a haladó pályákat próbálhatjuk ki, de működik szólóban és 2-6 fő részére kooperatív változatban is.

Működésének megértéséhez elég az átfogó szabályokkal tisztában lenni, ezen felül pár mondatos kiegészítések kalauzolják a játékosokat a különböző variánsokban. Kapunk egy játékteret, ami kezdő módban egy 8×8-as, haladó esetén pedig egy 9×9-es négyzetrács.

A játékosok a körükben dobnak az összes kockával, és az így kapott 6 mássalhangzóból igyekeznek értelmes magyar szót alkotni, úgy, hogy tetszőlegesen adhatnak hozzá magánhangzókat, de további mássalhangzókat már nem. A kiötlött szót pedig fel kell vésni a játékostáblára, méghozzá annyira kötetlen módon, hogy a betűknek csupán oldalszomszédosnak kell lenniük egymással, így akár alulról fölfelé is haladhatunk vagy kanyarodhatunk is. A papírunkon a mezők nagy része fehér, de szimmetrikusan szétszórva találunk néhány színes kis kockát is, amelyek megkülönböztetett jelentőségűek. Abban a pillanatban, amikor egy ilyen színes mezőbe betű kerül, rögtön felvisszük a játékostábla jobb oldalán helyezkedő, kiemelt értékelő-táblázat megfelelő színű sorának első elérhető mezőjébe. Ha később ugyanilyen színű másik mezőn is áthaladunk, balról a következő helyet is betöltjük a táblázatban. Minél hosszabb értelmes szót sikerül így kreálnunk, annál több pontot hoz a konyhára a végelszámolásnál. Emellett megvan az, ami a Scrabble-ből nekem a legjobban hiányzik: a pontozás kiemelten díjazza a virtuózabb, 5 vagy 6 kockát felhasználó szavakat.

Versengő módban passzív játékosként érdekeltek vagyunk a másik körében is. Azokból a betűkből, amiket ő nem használ fel, mazsolázhatunk, és az addig beírtakhoz kapcsolódva további szavakat képezhetünk, ami azért is fontos, mert a játék végén az összes üresen maradt négyzet mínuszpontot ér, tehát igyekszünk mindent feltölteni. Érdekesség, hogy a Scrabble-höz képest itt nem fontos az, hogy az egymás mellett szereplő betűk összeolvasva értelmes szavakat adjanak ki a táblánkon. A végére tulajdonképpen egy teljesen értelmetlen betűrengeteg tölti majd fel a játékteret... ez elsőre szúrta is a szememet, de hamar elengedtem, így is épp elég dologra kell figyelni közben. A játék addig a fordulóig tart, amíg valaki az utolsó színes mezőjébe is ír betűt, a szóló és kooperatív változatban pedig adott számú kör áll a játékos(ok) rendelkezésére.

Abszolút megvadulás?

A mostani számban egy másik cikk a burritók hajigálásáról szól (mármint nem az én számban). Na, elsőre valami hasonlóan bolondos, őrült partijátékot képzeltem el a cím hallatán. Nem bántam, hogy végül nem azt kaptam, de lássuk, vajon mire gondolhatott a költő, mikor így nevezte el ezt a játékot.

Matek érettségi, bemelegítő feladat: Móricka a JEM magazin elolvasása után elhatározta, hogy kipróbálja az Abszolút megvadult betűk játékot. Egy átlagos dobása után a 6 dobókocka mind különböző mássalhangzókat mutat. Móricka szeretne eredményesen játszani, ezért igyekszik legalább 4 kockát felhasználni. Hány különböző ilyen kombináció lehetséges? Nos, a válasz 1800 - úgy, hogy ez még csak a mássalhangzók alkotta váz, amibe Móricka a magyar ábécé 14 magánhangzója közül bármelyiket tetszőleges helyre beillesztheti. És még nem beszéltünk arról, hogy bármilyen irányban követhetik egymást a betűk, mikor felvisszük őket a táblánkra. Elképesztő, milliós nagyságrendű választási lehetőség, amiből persze a nagy része kikopik, hisz mégiscsak értelmes szót kell alkotnunk, de azt nyugodtan kijelenthetem, hogy akármelyik eurót megszégyenítő AP-lehetőségeket tartogat a játék. Ez persze nem feltétlenül baj, sőt, mondhatjuk, hogy erre a kavalkádra utal a cím is. Mindenesetre fontos, hogy az elvárásaink inkább abba az irányba húzzanak, hogy kevesebb nevetés, ellenben rengeteg csöndes agyalás lesz jellemző a partik alatt.

Ide kapcsolódik az ideális játékosszám, ami érdekes kérdés. Hajlok afelé, hogy a legjobb egyedül vagy ketten játszani. Szólóban kifejezetten gyors, 15-20 perces agytorna, aminek a végén az elérhető maximális pontszámhoz viszonyítva ellenőrizhetem, mennyire sikerült a szóalkotás. Ketten szintén pörgős, és már megvan az interaktív jellege is, mert a másik köre alatt a lepattanóból is ügyesen mazsolázhatunk. Versengő módban három vagy négy emberrel elképesztően meg tud növekedni a játékidő. Ez elsősorban a fent említett analízis-paralízis veszély miatt van. Elvileg hatan is játszható, bár őszintén ezzel már nem is próbálkoztunk – a kooperatív játékmód kisebb létszámmal sem fogott meg annyira. Bár egész más hangulatú, ott nagyobb hangsúlyt kap az interakció, és jobban ki tud alakulni a partihangulat. A kooperatív betűjátékok közül nekem a Titkos Szavak a favoritom, de az annyira jó, hogy nem is érzem kritikának, hogy ezt az Abszolút megvadultak sem tudták megváltoztatni.

Kipróbálásra érdemes betűk

Végeredményben vegyes képet hagyott bennem a játék, rengeteg pozitívum mellett becsúszott pár furcsa elem. Sajátos hangulata van, bátor – helyenként szerintem megosztó – vállalásaival számomra ki tudott emelkedni a dömpingből, szívesen játszottam vele. A legjobban a több játékosnál felmerülő masszív holtidő zavart. Erre több megoldás is alkalmazható, például egy homokóra, úgy viszont elég stresszessé válhat a dolog. Ha ketten játszanátok, vagy valaki keresztrejtvény helyett akar magának fejtörőt, akkor nagyon tudom ajánlani. Nagyobb társaság számára, partijátéknak viszont nem biztos, hogy annyira jól működik, mert egész más hangulatot kínál. Egy próbát mindenképp tegyetek vele, és a jövőben is hajrá, magyar tervezésű játékok!


bzskmrc

JEM Magazin 2021/3, 96. szám.

Kattints ide a teljes lapszámért!