"Teljesen beleengedem magam a mesébe"

Berg Judittal beszélgettünk

Itt az új Két kis dínó! Vagyis, ami azt illeti, már három!!! Ráadásul az egyik legizgalmasabb történelmi korban, Artúr király udvarában kalandozhatunk velük! A szerzőt, Berg Juditot kérdeztük a legújabb kötetről, a sorozat jövőjéről és az UNICEf-fel közös munkájáról. Olvass tovább!

ket_kis_dino_artur_kiraly_udvaraban_borito_1000px.jpgA két kis dínó sorozat idén már 11 éves, gondoltad volna, hogy ilyen messze és repül térben és időben Trikó és Nyamm?

Amikor kitalálok egy történetet és elkezdem írni, sosem gondolok a jövőre. Teljesen beleengedem magam a mesébe, csak az érdekel, hogy ott és akkor valami jó szülessen. Ha kellőképpen élvezetesnek találom a munkát, előfordul, hogy már írás közben eszembe jut egy lehetséges folytatás – ilyen értelemben mégiscsak számolok a jövővel, de ennél konkrétabb terveim nincsenek sosem. Ezért szoktam mindig meglepődni, amikor önálló életre kel valamelyik mesefolyam.

Tedd kosárba a legújabb Két kis dínó kötetet!

Melyik volt eddig a legizgalmasabb kötet írás szempontjából?

Erre nehéz felelni, mert mindegyik izgalmas a maga módján, és a legizgalmasabb mindig az éppen aktuális könyv. De egy sorozat első része különösen kiemelkedő, mert az egész világot akkor kell megteremteni, és ez rengeteg alkotókedvet, erőt igényel. Kutatómunka tekintetében, azt hiszem, a legtöbb energiát eddig a honfoglalós kötetbe tettem, hogy a korabeli magyarok szokásait, hiedelmeit a lehető legpontosabban tudjam megjeleníteni.

Azt tudjuk rólad, hogy angol szakot is végeztél az egyetemen, de honnan jön a vonzódásod a lovagkorhoz?

Gyerekkorom óta szeretem a középkori legendákat, történeteket, mindig élvezettel tanultam a középkor eseményeit történelem órán. Az Artus-mondakör is gyerekkorom óta nagy kedvencem, több könyvet is olvastam Artúr királyról és a kerekasztal lovagjairól, sőt egyetemistaként még egy gyerekszíndarabot is írtam, az anyukám által vezetett általános iskolás színjátszókör számára. Artúr, Merlin, az Excalibur, Sir Lancelot és Ginevra királyné tiltott szerelme, az egész misztikus lovagi világ tele van érzelemmel, drámával, kibontásra váró mesével! Nagyon élveztem a munkát a két kis dínóval!

Tudj meg mindent Trikó, Nyamm és Artúr kalandjairól ebből a cikkből!

kkd3.pngKőszeghy Csilla illusztrációjaSzerinted miért szeretik a gyerekek ezt az időszakot?

Mese és valóság keveredett a középkorban. Az akkori hiedelmek, a világról megszerzett tudás mind valamiféle mesébe illő, mai szemmel nézve valóságon túli (vagy inneni) állapotot tükröz. Ráadásul a lovagkorban uralkodó nagy eszmék és célok – becsület, a gyengék segítése, szent küldetések – képesek arra, hogy megmozgassák a gyerekek fantáziáját, lelkesedését, vágyait.

Milyen valós élményeid vannak a témában?

Angliában, Skóciában utazva nem nehéz középkori emlékekre bukkanni – hiszen még a mai társadalmi berendezkedés, a királyi családdal, a hagyományokkal, a tudás középkori fellegváraival: a gyönyörű egyetemekkel és kampuszokkal stb. – idézi a középkori életérzést. Angol szakosként anno amúgy is végig kellett olvasni többek között az Artus-mondakör fennmaradt szövegeit, és komoly gyűjteményem van itthon a téma modern, angol nyelvű feldolgozásaiból.

Mennyit és hol olvastál hozzá még a kötethez?

Fiatalkorom meghatározó élménye volt T. H. White Üdv néked Artúr, nagy király c. könyve. Ezt most felnőtt fejjel is újraolvastam, de sok szempontból csalódást okozott. Nagy élmény volt viszont az angol könyvgyűjteményem olvasása, főleg azért, mert mint minden kiterjedt legendának, az Artus-mondakörnek is számos változata ismert, így lehetőségem nyílt összehasonlítani a különböző történeteket és kiválasztani a számomra leginkább tetsző változatot.

Olvasd el a Két kis dínó Artúr király udvarában bevezetőjét itt!

kepernyofoto-2022-05-24-91832.pngKőszeghy Csilla illusztrációjaFeltűnik egy új dínó is, Regina. Mit kell róla tudni?

Regina is tirex, akit egyszer Merlin, a nagy varázsló, egyik időutazása során megmentett egy megvadult raptorfalkától. Varázserejével lekicsinyítette, magával vitte Angliába, meggyógyította, mert a raptorok csúnyán megsebezték. De közben elfelejtette a növesztő varázslatot, így nem tudta visszavinni a dínólányt eredeti élőhelyére, hiszen mütyürként elpusztult volna. Amúgy temperamentumában Regina Nyammhoz hasonlít, így rengeteg konfliktus alakul ki köztük, de mint tudjuk, akik mindig veszekednek, könnyen egymásba szeretnek...

Mi lenne a te lovagi neved?

Remélem, hogy valamilyen mesés Lady volnék, némi varázserővel. Nekem mindig is tetszettek az olyan nevek, mint a Tó Asszonya, a Titokzatos Fátyolos hölgy és hasonlók.

Ismerd meg a sorozat részeit!

kepernyofoto-2022-05-24-91757.pngKőszeghy Csilla illusztrációjaHova utaznak legközelebb a dínók? Regina is velük megy, vagy Angliában marad?

Hosszan dielmmáztam, hogy mitévő legyek Reginával, de úgy tűnik, ezentúl három kis dínó kalandjaivá alakulunk. Legközelebb például együtt fognak Holdra szállni az első emberrel!

Ha röviden kellene összefoglalni, milyen volt a munka az UNICEF-fel? Milyen tapasztalatokat szereztél, kaptál-e visszajelzéseket?

Nagyon sok visszajelzést kaptam, kapok folyamatosan – úgy tűnik, az olvasók nagyon szeretik a két kis dínó világkörüli utazását a jelenben! Még az is felmerült, hogy jó lenne egy magyarországi körutazást is kigondolni a dínókkal. Amúgy ennek a munkának minden percét élveztem, hiszen a mesék megírása előtt nekem is fel kellett mindig derítenem az adott országot!

Tudj meg mindent Berg Judit és az UNICEF közös projektjéről itt!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Két kiéhezett időutazó

  • Dínók, sárkányok és Artúr király

  • Hogy találta meg Trikó és Nyamm az Excaliburt?