Pillants be az új Rumini-mesék műhelyébe!

Berg Judit és Rátkai Kornél közös interjúja

Megkértük Berg Judit írót és Rátkai Kornél illusztrátort, hogy tegyenek fel egymásnak néhány kérdést a Most én olvasok!-sorozat Rumini-kötetei kapcsán. Igazán olvasmányos beszélgetés kerekedett ki belőle. Olvasd el te is!

Judit kérdezi Kornélt

201903.jpegRátkai KornélMikor találkoztál a Rumini sorozattal először? Ismerted már, mielőtt a Pagony megkeresett? (Ha igen, volt kedvenc szereplőd/részed?)

Hallottam róla és ismertem a karaktert, de a könyveket nem olvastam korábban. De szerintem jobb is volt így, hogy nem voltam “megfertőzve” és tudtam teljesen kívülről nézni az új könyvekre. Kálmán Anna és Nagy Zoli rajzait eléggé meg kellett nézegetnem, mert nem találhattam ki egy teljesen más Ruminit, illetve a kiadónak is voltak elképzelései, amiket “belevittem” a karakterekbe.

Kedvenc karakterem ebből az új sorozatból Papó és ki más, mint Rumini :)

Kisfiúként hasonlítottál valamiben Ruminire? Milyen gyerek voltál?

Hát nem voltam annyira kalandvágyó, mint ő. Inkább fejben voltak a kalandok… Gyerekkorom nagy részét a mamám háztetején a padlásfeljárónál levő létrán töltöttem egy távcsővel a kezemben. Onnan jó messzire el lehetett látni és mindig volt mit nézni és közben gondolkozni a dolgokon. A maradék része olvasással telt - akkor még szerettem olvasni, bár a könyvek vége felé már annyira türelmetlen voltam, hogy az utolsó fejezetből szinte mindig csak az utolsó oldalakat olvastam el. Szerintem Rumini is türelmetlen :) A maradék időben mindenféle papírokat rajzoltam tele… ezek főleg kockás papírok voltak és általában golyóstollal firkáltam. Sajnos ezekből a rajzokból egy sincs már meg.

rumini_es_az_ot-toll_borito_1000px.jpgAmikor először olvasod az elkészült szöveget, rögtön beugrik, hogy hová mit fogsz rajzolni? Esetleg nem is képeket látsz, hanem rögtön mozit? Vagy inkább tervezgeted, hogy hová milyen rajz kerüljön?

Általában rögtön rajzfilmszerű jelenetekben és vágásokban szoktam látni a könyvet, már az első olvasásnál. Ezeket rögtön le is írom és így kialakul, hogy hány duplaoldalas illusztráció legyen, hány egyszerűbb rajz és mennyi rajz legyen a kettő között… általában a duplaoldalasok adják meg a könyv grafikai “ritmusát”, így azok számából kell visszavenni - ez persze az időhiány miatt is alakul így. Azután a végén mindig van néhány rajzi ötlet, ami helyett valami teljesen mást kell kitalálni. Ezzel a leadás előtt elég sokat tudok még molyolni.

Ebből a cikkből megismerheted Rumini legújabb kalandjait!

rumini.jpgA Most én olvasok! Rumini mesékben sok helyen felbukkannak a saját dél-amerikai emlékeim, kalandjaim. Te elképesztően ráéreztél erre, főleg a most elkészült Rumini és az öt tollban, a képi világ színei, formái és hangulata is hozza a Dél-Amerika fílinget. Utánanéztél ennek a világnak, vagy ennyire érzed? Esetleg jártál is már ott?

Örülök, hogy sikerült elkapni a hangulatot, egy kicsit utánanéztem, de nem nevezném kutatómunkának… valahogy adta magát, hogy ez itt most Dél-Amerika lesz :) Nem, nem jártam még ott és szerintem nem is fogok, de ez a következő válaszból jobban kiderül majd.

Szeretsz utazni? Felfedező vagy inkább otthon ülő típus vagy?

Nem nagyon szeretek… nekem nem ad semmi pluszt, hogy ott vagyok valahol és élőben láthatok ezt vagy azt. Ugyanúgy kövek, házak, fák, emberek, ételek, mint itt, vagy bárhol. Viszont nagyon komoly gyűjteményem van google street view helyekről, és nem a szép tájakról, hanem inkább nyugtalanító helyszínekről - Nairobi és Mumbai nyomornegyedeiről… sokat gondolkozom a fotókon levő emberek számunkra teljesen embertelennek tűnő életéről. Ha utaznék, akkor már inkább az időben, de ott sem gondolom túl…Szívesen lennék felnőtt a hetvenes évek elején, valahol nyugat Európában. Amúgy Japán érdekel, de oda meg csak akkor megyek, ha nem kell visszajönnöm.

A sorozat utolsó kötetét még nem írtam meg, csak tervezem. Van valami (szereplő, állat, helyszín, jelenet), amit szívesen rajzolnál?

Lehetne valami tengeren játszódó sztori, de nem elsősorban a Szélkirálynővel, hanem inkább egy kicsit a tenger alatt… vagy mondjuk a sarkvidéken és legyen benne pingvin is :)

Kornél kérdezi Juditot

img_1434.jpegBerg JuditNagyon érdekelne, hogy van-e valamilyen napi rutinod az írásban? Fix időben és mindennap írsz? Tudsz bárhol írni vagy van erre egy "szentélyed"?

Annyira sokfelé járok és annyi minden történik állandóan, hogy képtelenség napi rutint kialakítanom, bár jó lenne. Délelőtt például jobban szeretek írni, de sokszor ilyenkor vannak az iskolai, könyvtári író-olvasó találkozók, vagy muszáj ügyet intéznem, főznöm. De ha megoldható, leginkább délelőtt és koradélután írok. Ha jó idő van, a teraszon, amúgy a zöldre festett dolgozószobámban, ahol a falat könyvespolcok és képek borítják. Nekem létszükséglet az írás, így, ha nincs más lehetőségem, egy fa tövében is nekilátok. De írtam már repülőn, távolsági buszon, sőt, metrón is.

Mi volt a kedvenc gyerekkori mesefilmed vagy tévéfilmed? És a kedvenc karaktered? Akkoriban sejtetted, hogy felnőttként te magad is hasonló karaktereket teremtesz majd?

Én már gyerekkoromban is sztorikat találtam ki állandóan, szóval sejtettem, hogy a mesélés végig fog kísérni az életemen, így működöm, még elalváshoz is meséket mondtam magamnak. Nem néztünk sok tévét gyerekkoromban, de az esti mesék közül a Lolka és Bolkát, illetve a Pampalinit szerettem. A Vuk hatalmas kedvenc volt, később odavoltam a Hazzard megye lordjaiért. Még a szánkóinkat és Bo-ról és Luke-ról neveztük el a barátnőmmel, aztán persze az ugratós pályán mentünk mindig, mint a Duke fiúk.

rumini_es_a_latouveg_borito_1000px.jpgHonnan jön a Rumini név?

Erre a kérdésre sajnos nem válaszolhatok, mert megfogadtam, hogy sosem kerül a nyilvánosság elé. Gyerekeknek el szoktam árulni író-olvasó találkozókon, de csak akkor, ha megígérik, hogy ők is megtartják a titkot. Egyszer majd személyesen neked is elárulom. Amúgy a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a szülei, Rumila és Trimini a saját nevükből rakták össze.

Tudom rólad, hogy szeretsz utazni. Mi volt a legfurább sztori, ami veled történt az utazásaid során?

Rengeteg fura sztori történt velem, nem is tudom, melyiket meséljem. Egyik legkülönlegesebb élményem Szibériából, a Sarkkörről származik, ahol télen nappal is sötét van, viszont megnyitják a befagyott Ob jegét a forgalom számára. Hajnali 4-kor néhány barátommal kint sétáltunk a folyó jegén, és alig tudtunk félreugrani egy kamion elől, amelyik hosszában száguldott a jégen a tenger felől. Utána pedig részünk volt az egyik legritkább sarkköri fényjelenségben, amit „diamond gloss”-nak neveznek, és ritkább az északi fénynél is. Ezüstösen csillogó, fényszikrákból álló fényoszlop nőtt a szemünk előtt a talpunk alatt elterülő jégmező és a felhőtlen, csillagos ég között. Izgalmas volt Jáván egy működő vulkán kráterébe leereszkedni, éjjel, a kénbányába, amikor sötétkék lánggal ég a kén. Kolumbiában pedig, amikor a Rió Güejar trópusi kanyonjában eveztünk sziklafalak között, egy zúgóban ugyanúgy kipottyantam a kenuból, mint Balikó a Rumini és az öt tollban.

kepernyofoto-2023-08-08-120136.pngMilyen zenéket szeretsz? És szoktál-e írás közben zenét hallgatni?

Már gimnazistaként is a magyar alternatív zenéket és a külföldi rockzenét szerettem, ez ma sincs másképp. A gyerekeimnek köszönhetően nagyon sok mai magyar zenét ismerek. Az általam hallgatott zenekarok szinte mind fel szoktak lépni a Fishing on Orfű fesztiválon. Nekem egyáltalán nincs zenei hallásom, ezért a szöveg fontosabb, mint a zene. Emiatt viszont írás közben nem tudok zenét hallgatni, mert a dalszöveg eltereli a figyelmem a saját szövegemről. Próbálkoztam komolyzenével és jazz-zel is, de ami pihenéshez, autóvezetéshez vagy főzéshez kellemes, írás közben az is zavaró zörejjé válik.

Ha nem írnál, mivel foglalkoznál a legszívesebben? Vagy akkor is írnál?

Eredetileg tanárnak készültem, magyar-angol és dráma szakos középiskolai tanár vagyok a végzettségem szerint. Ha nem írnék, akkor biztosan tanítanék és/vagy gyerekszínházat csinálnék. Nagy vágyam volt, hogy az ELTE után az SZFE-n elvégezzem a dramaturgia szakot, de közben megszületett az első lányom, így a terv meghiúsult. Viszont neki köszönhetem, hogy írni kezdtem, így maradéktalanul boldog vagyok a dolgok alakulásával.

Kattints ide és szerezd meg a Rumini és a látóüveg, a Rumini kincsei és a Rumini és az öt toll című Most én olvasok!-könyveket!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek