Lehet szépen válni?

10 könyv és sorozat, ami megkönnyíti ezt az időszakot

A válás óriási változás az egész családnak. Mégsem kell feltétlenül traumának lennie. Ha meg tudjuk őrizni a kölcsönös tiszteletet és figyelmességet egymás iránt, az a család minden tagjának segíteni fog, hogy könnyebben átvészelje ezt az időszakot. Összegyűjtöttünk néhány könyvet, melyek segíthetnek nektek elkezdeni a beszélgetést, és rámutatnak, hogy minden nehézségen túl lehet jutni.

Miközben a helyzettel küzdünk, könnyű elfelejteni, hogy a gyerekek is ugyanúgy részesei a szakításnak, ők is megtapasztalják a veszteség érzését, az egység felbomlását. Fontos, hogy segítsünk megérteni nekik, min megyünk keresztül, feldolgozni a történteket.

Sokszor azt gondoljuk, célravezetőbb kihagyni a gyerekeket a problémákból, pláne olyan súlyos gondokból, amiket a válás idéz elő. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne beszélgethetnénk velük a saját érzéseinkről, és az ő érzéseiről.

A gyerekek nagyon hamar észreveszik a szülők közötti feszültséget, és nem védjük meg őket a fájdalomtól azzal, hogy tagadjuk a nyilvánvalót. Csupán bizalmatlanságot keltünk és elnyomjuk az érzéseiket. A legfontosabb, hogy fejlesszük az érzelmi intelligenciájukat, és engedjük, segítsük az érzéseik megfogalmazását.

Ebben lehetnek segítségünkre olyan könyvek, amik metaforikusan vagy direkt módon dolgozzák fel ezeket a feszültségeket. Egyrészt azonosulási pontot jelenthetnek kicsiktől a kamaszokig minden gyereknek, másrészt segíthetnek elkezdeni a párbeszédet felnőttek és gyerekek között. Természetesen egyetlen könyv sem helyettesítheti a szakember segítségét, de talán egy kicsit ki tudjuk velük párnázni ezt a rögös utat.

a_szeretet_olyan_mint_egy_fa_borito_1000px.jpgA szeretet olyan, mint egy fa
2-5 éveseknek

Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni olyan, felnőttek számára is nehezen emészthető kérdésekkel, mint például az érzelmek hullámzása, egy család vagy egy barátság dinamikája vagy éppen a halál. Az ausztrál pszichológus megannyi komoly témáról írt már mesekönyvet, melyekben bőven akadnak hasznos tanácsok a szülőknek, és érdekes gondolatok a gyerekeknek. Ráadásul mindez igazán könnyed, érthető nyelvezettel és gyönyörű illusztrációkkal párosul!

Az Ölelj meg!-sorozat legújabb kötete a szeretet sokféleségéről mesél, és arról is, hogy ez az érzés bizony változhat.Szél Dávid pszichológus utószavában így ír a könyvről: “Ahogy azt már megszokhattuk az Ölelj meg!-sorozat köteteiben, ez a könyv is egyszerre szól a megnyugtatásra, szeretetre éhes és talán egy kicsit összezavarodott gyereknek és a könyvet felolvasó, talán épp új életet kezdő szülőnek. Sőt, nekik szól csak igazán. Hiszen azzal, hogy megmutatja, hogyan nő, fejlődik a szeretet, leginkább a szülőknek üzen a szerző.”

Itt találod a könyvet!

24324.jpgA láthatatlan fonal
3+ éveseknek

Patrice Karst könyve szívbemarkoló mese arról a bizonyos fonálról, ami összeköti az egymást szerető embereket. Nem kell egy szobában, egy házban, egy városban, egy kontinensen sem lenniük az embereknek ahhoz, hogy szeretni tudják egymást. A fonal sohasem szakad el, akkor sem, ha haragszunk egymásra, mert a szeretet erősebb a haragnál.

A láthatatlan fonalsegít megérteni a gyerekeknek, hogy a szüleik mindig szeretik őket, vigyáznak rájuk, akkor is, ha éppen nehéz időszakon mennek keresztül, mint például a válás, külföldi munkavállalás, vagy egy családtag halála.

Ez a mese amellett, hogy remek segítség a szeparációs szorongás enyhítésére és az óvodai beszoktatás megkönnyítésére, egy válás feldolgozásában is támasz lehet a gyerekek és a szülők számára. Arra emlékeztet, hogy éljünk bárhol a világban, bármilyen messze egymástól, a láthatatlan, erős fonal mindig összetart bennünket, amíg gondolunk egymásra.

Kattints ide a könyvért!

8034895_5.jpegVálnak a szüleim
5+ éveseknek

A kicsik élete izgalmas kaland, csupa felfedezés, ami nem mentes az erőteljes érzelmektől sem. A Most már tudom!-sorozat elsősorban gyerekeknek készült, ugyanakkor nemcsak őket szólítja meg, hanem a szüleiket és a környezetükben lévő többi felnőttet is. A családok hétköznapjaiban előforduló szituációk elevenednek meg a lapjain, melyeket élettel teli, kedves illusztrációk hoznak közelebb a gyermekekhez.

Dr. Catherine Dolto szerkesztője, Colline Faure-Poirée közreműködésével osztja meg egyedülálló tudását a gyermekkorról, azzal a jelmondattal, hogy: "Amit értünk, attól nem félünk!" Ebben a szellemben mesél a válásról is, és arról, hogy a családtagok közötti kölcsönös tisztelet a legnehezebb pillanatokat is könnyebbé teheti.

Itt találod a kötetet!

kedves_apu_egy_mozaikcsalad_borito_1000px.jpgKedves Apu! - Egy mozaikcsalád mindennapjai
6-10 éveseknek

Czernák Eszter könyve abszolút úttörő a mozaikcsaládokról szóló könyvek között, hiszen kifejezetten azért írta, mert látta, mekkora igény lenne ezekre a témájú mesekönyvekre, és ezzel szemben mennyire fájóan hiányzó elemei a gyerekkönyvpiacnak.

A Kedves Apu!elbeszélője Ági, akinek szülei elváltak, apukájának barátnője van, anyukája újra férjhez ment, és mindkét családban sok gyerek, sőt új tesó is várja Ágit!

Nem egy hétköznapi helyzet, az biztos, ennél színesebb, hatalmasabb és hangosabb családot nehéz lenne elképzelni.Czernák Eszter nagy szeretettel és empátiával írta meg ezt a könyvet, nem hallgatja el az összecsiszolódás nehézségeit, de remekül oldja ezeket a feszültségeket a könyv humora. Nem csak azoknak ajánljuk, akik hasonló élethelyzetben vannak, de azoknak is, akik érzékenyítő könyvet keresnek a témában.

Kattints ide és tudj meg többet a könyvről!

20321.jpgCsomótündér
7-12 éveseknek

Kisiskolás korban is hasznos, ha bizonyos problémákról egy mesés történeten keresztül beszélünk a gyerekekhez. Gimesi Dóra lírai meséi remekül érzékeltetnek olyan lelki folyamatokat, amik a metaforikus keret nélkül megterhelőek lennének, így azonban könnyebben befogadhatóak a gyerekek számára.

„Van a világon egy csomó tündér, ezt mindenki tudja.” De Csomótündér csak egy van. Apollónia tündér, 532 éves, és királylányok és királyfiak cipőfűzőit csomózza össze. De csak azokét, akik igazán összeillenek. Onnantól kezdve mindent együtt csinálnak, még a lépést is. Igen ám, de egyszer otthon felejti a 38 dioptriás szemüvegét, ezért nem tudja elolvasni a listáján szereplő királylányok és királyfiak nevét. Így csak érzésből csomózgat, és meg is lesz a baj.

Panni és Menyus egyáltalán nem illettek össze, hiába csomózták össze a cipőfűzőiket. A csomótündér igyekszik helyrehozni a hibáit, eloldja Menyus és Panni cipőfűzőjét, akik végül megtalálják az igazán nekik való királyfit és királylányt. A mese rávilágít, hogy olykor jobb döntés elengedni a másikat, hogy a szerelem és az emberek sem tévedhetetlenek.

Itt találod a kötetet!

20484.jpgHogyan élheted túl a szüleid válását?
8-12 éveseknek

A Hogyan élheted túl...-sorozat kötetei egy-egy lelki problémát járnak körül. Minden könyv két részből áll: egy történetből és a hozzá tartozó segítő feladatokból.

"Majdnem egy éve történt, nem sokkal a kilencedik szülinapom után. Egyik vasárnap reggel, amikor gyanútlanul kimentem a konyhába, apu székén ott terpeszkedett az az ember... Anyu azt mondta, azért van annyit nálunk, hogy ő ne legyen annyira egyedül, most, hogy apu elment." Így kezdődik Luca története, aki egy év alatt szorongásokkal és fájdalmakkal teli utat jár be, míg megbékél szülei döntésével.

A történetet kísérő kérdések, feladatok és tanácsok segítenek abban, hogy a 8-12 éves gyerekek könnyebben megértsék és feldolgozzák a szüleik válását.

Kattints ide a könyvért!

vaczirennek_vege_borito_1000px.jpgVácz Irénnek vége!
9-12 éveseknek

Az egyik legújabb Abszolút könyv jó példa arra, hogy egy nehéz témát feldolgozó regénynek nem feltétlenül kell megterhelőnek lennie.Goldberg Emília első könyve könnyen olvasható, gyakran vicces, egyszerűen lapozza magát. Mindemellett viszont olyan problémákról beszél, mint a bullying vagy a válás.

Eszter alig mer iskolába menni, ducisága miatt piszkálják az osztálytársai, és a félelmetes matektanár, Vácz Irén is rászállt. Persze az sem könnyíti meg az életét, hogy a szülei is éppen válnak...Feltűnik azonban Magnus, a szellem, aki, bár egy cinikus figura, előszeretettel gúnyolódik, és legszívesebben nassol vagy szunyókál, mégis ő az egyetlen, aki ráveszi a főszereplőt, hogy legyőzze a szorongásait és megtanuljon kiállni magáért.

Itt találod a kötetet!

24364.jpgLéna listái és Léna titkai
9-12 éveseknek

A listamániás Léna szívmelengető története Pagony-szerte a dolgozók egyik örök kedvence: végtelenül emberi, megható és igazi sztori egy válófélben lévő házaspárról, amit kiskamasz lányuk naplójában örökít meg.

Lista Léna nagyon nehezen hoz döntéseket, ezért minden témához felderíti az összes lehetséges opciót: hogy mit vegyen fel reggel, mi a legmegfelelőbb reakció apukája borzalmas indonéz kajáira, vagy ki az öt legidegesítőbb osztálytársa. Később viszont ezeket a könnyed témákat felváltják az olyan listák, amik a szülei kapcsolatának válságához kötődnek.

Bár a Léna listái egy válás történetét dolgozza fel, de ezen a témán kívül is rengeteg gondolkodni valót kínál: a szeretet és szerelem különböző formáiról, megváltozott családi helyzetekről szól, amikkel minden kiskamasz találkozik vagy a saját családján belül, vagy a környezetében.A második részben már nem csak Léna édesapjának van új párja, hanem az anyukájának is - ez tovább színesíti a mozaikcsaládot, és szép lassan mindenki megtalálja a saját helyét benne.

Kattints ide a sorozat első és második részéért!

28880.jpgGipsz - Avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot?
9-12 éveseknek

A Gipsz írója, Anna Woltz szintén hatalmas kedvencünk, többek között, mert olyan értőn és szeretettel fordul a tinikor küszöbén álló korosztály felé. A Gipsz narrátora és egyben főszereplője a 12 éves Felicia, vagyis Fitz, aki éppen szörnyen dühös, hiszen nemrég váltak el a szülei. A történet kezdetekor első édesapjánál töltött hétvégéjét kezdi meg, amikor húga egy kisebb balesetet szenved, és emiatt az egész család a közeli kórházban köt ki.

Bár a könyv cselekménye csupán egyetlen napot ölel fel, mégis hatalmas változások történnek a szereplőkben, amikor hirtelen arra kényszerülnek, hogy ismét egy légtérben tartózkodjanak és kommunikáljanak egymással egy stresszes helyzet kapcsán.

A szerző rámutat arra, milyen fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élőkre, meghallgassuk egymást és empatikusabban álljunk helyzetekhez. És amellett, hogy egy alapvetően nehéz és fájdalmas témát dolgoz fel, nagyon sok benne a vicces és helyenként egészen abszurd helyzet, ami oldja a téma alapfeszültségét és könnyen emészthető olvasmánnyá teszi a könyvet.

Itt találod a könyvet!

25758.jpgPolli-sorozat
12-18 éveseknek

Végül pedig egy olyan sorozatot ajánlunk, ami 12 év felett praktikusan mindenkinek mond valami fontosat.Guus Kuijer biztos kézzel vezeti végig az olvasót igazán kényes témákon egy filozófiára és költészetre fogékony 12 éves szemszögéből. Vajon hogyan jelenik meg a gyerekeknél a rasszizmus? Hogyan segítsünk, ha az apukánk költő, aki sosem írt még verset, ráadásul drogfüggő? Foglalkozás egyáltalán költőnek lenni? És ha az anyukánk az osztályfőnökkel jár?

Kiskamaszként az olvasó százszázalékosan azonosulni tud Pollival: tudja, mennyire fájhat neki az első szakítás, hogy mekkora vigaszt nyújthat az, hogy elvonulhat a nagyszülei tanyájára, hogy a kis borjúját babusgassa, és hogy mennyire furcsa érzés egyszerre szeretni és gyűlölni valakit. Aztán kicsit idősebb fejjel olvasva a könyvet az ember rájön, hogy milyen nehéz gyerekként megérteni, hogy miért nem járhat egy marokkói egy hollanddal, vagy hogy mit lehet kezdeni azzal az érzéssel, amikor az ember először féltékeny úgy istenigazából. Egy felnőtt (szülő) pedig valószínűleg a könyvnek azokat a mögöttes mozzanatait is érti, amiket egy gyerek nem: látja például, milyen hibákat vét Polli anyja, apja és nevelőapja, és pontosan tudja, hogy mennyire lehetetlennek tűnik ezeket a hibákat kikerülni.

Kattints ide a sorozat részeiért!

Kapcsolódó termékek