Versekkel a csodaszép gyerekkorért

Varázslatos verseskötetek piciknek, ovisoknak és kisiskolásoknak

Verseket olvasni és verseket mondani szuper dolog! Rávilágítanak az élet apró csodáira, és segítenek kifejezni a legmélyebb érzéseinket is. Néha pedig egyszerűen csak megnyugtatnak vagy megnevettetnek! Összegyűjtöttünk néhány olyan verseskötetet, amikkel már az egész kicsiknek is meg tudod mutatni, milyen varázslatos a költészet, és néhány olyat is, amiből akár alsós szavaló versenyekre is válogathattok igazán gyerekeknek való verseket! Olvass tovább!

24348.jpgKutyát kérek, kiskutyát!

Gryllus Vilmost nyilván egyik kisgyerekes családnak sem kell bemutatni. Néhány sorára még saját gyerekkorunkból emlékszünk, és ma is ugyanolyan szívesen éneklik a dalait az ovisok. Versei magával ragadó ritmusuk, könnyen megjegyezhető szövegük miatt rögtön a legkisebbek kedvenceivé válnak.

Kutyát kérek, kiskutyát! című kötete egy igazi cukiság, amit Horváth Ildi imádnivaló illusztrációi tesznek teljessé. Lapozgassátok együtt a jól ismert verseket a diófáról, a fecskéről, a gólyáról és természetesen mindenféle kutyáról!

Kattints és szerezd meg most!

adi_a_kiskaloz_borito_1000px.jpgÁdi, a kiskalóz

Ha apás-fiús kötetet kerestek az ovis gyerkőcnek, az Ádi, a kiskalóznál nem is találhattok jobbat! A holland szerző, Marjet Huiberts néha vicces, néha megható, de mindig szupercuki sorait Papp Gábor Zsigmond fordította magyarra, neki köszönhetjük a Julia Donaldson-mesék nagyszerű fordításait is.

A kötetben öt meseverset találtok, melyek mind egy-egy hétköznapi helyzetet mutatnak be “kalóz köntösben”. Úszni tanulás, finnyáskodás a vacsora fölött és persze az esti fürdés - hogy csak párat említsünk -, mind-mind olyan téma, amiben az ovisok magukra ismerhetnek, és amelyek még izgalmasabbak és viccesebbek, ha egy csapat aranyszívű kalóz is beszáll a mókázásba!

Kattints és szerezd meg most!

26888.jpgÉlni hogy kell? - Kisjuli-versek

Lackfi János neve valószínűleg szintén ismerősen cseng, több mesés- és verseskötettel is megajándékozta már a kis olvasókat. A Kisjuli-verseket legkisebb lányáról írta, és csak ajánlani tudjuk minden apróságnak és szülőnek.

Olvasgassátok a kétévessel, míg ő gyönyörködik Horváth Ildi böngészni való illusztrációin! Dúdolgassátok altatáskor, vagy mondókázzátok az ovissal ezeket a ritmusos, könnyen megjegyezhető verseket! Vagy, ha már nagyobbak a gyerekek, vegyétek elő újra, és idézzétek fel ezzel a kötettel, milyen is volt, mikor pici babaként megérkeztek a családba!

Kattints és szerezd meg most!

21985.jpg
Mesebolt

Gryllus Vilmost mellett még egy klasszikusnak számító név kapott helyet ebben a szemlében, mégpedig Gazdag Erzsi, és a Mesebolt című kis kötet. Mi sem fejleszti jobban a gyerekek fantáziavilágát, mint egy mese erről a képzeletbeli, varázslatos boltról, ahol minden fiókban valami csoda lakik!

A fülbemászó sorokat pedig egy idő után már fel sem kell olvasni, hiszen a gyerekek könnyedén megjegyzik, és a könyvet lapozgatva az illusztrációkat követve hamarosan már egymásnak fogják mesélni: Ilyen volt a mesebolt.

Kattints és szerezd meg most!

12026.jpg
Emese almája

Ha nagyobb ovis vagy kisiskolás gyerekek számára keresünk verseskötetet, Kiss Ottó könyveivel nem lőhetünk mellé! Neki köszönhetjük a Csillagszedő Máriót és az arra mintegy felelő Emese almája című könyveket.

Míg előbbiben egy kislány, addig utóbbiban egy kisfiú hangján szólnak "svéd gyerekverses" hangnemben a jobbnál jobb versek, melyekkel felidézhetjük, mekkora csoda is a gyerekkor, és hogy milyen volt a világot gyerekszemmel látni.

Kattints és szerezd meg most!

lanyka_tukorben_borito_1000px.jpgLányka, tükörben

Ugyanennek a korosztálynak, az 5-8 éveseknek szól Tasi Katalin most megjelent kötete, a Lányka, tükörben is, melyet éppen Csillagszedő Márió inspirált.

Ez valójában nem egy könyv, hanem egy könyvborítók közé zárt varázsdoboz. Ha kinyitjuk, kiszabadul a gyerekkor varázslata. Tasi Katalin érzékeny, lírai versi mellett Szimonidesz Hajnalka káprázatosan szép illusztrációiban is gyönyörködhettek.

Szülők és gyerekek, nagyszülők és kisunokák, barátság és gyerekszerelem, születés és halál, egyszerűen minden benne van ebben a kötetben, amit szintén a svéd gyerekversek harmóniája jellemez. Összebújós, elmerengős könyv ez, ami éveken keresztül elkísérheti a kis (és nagy) olvasókat.

Kattints és szerezd meg most!

a_batyam_occse_borito_1000px.jpgA bátyám öccse

Végül pedig egy újabb Kiss Ottó kötettel zárunk, mely 2022-ben a 12 év alatti kategóriában Az év gyerekkönyvírója címet hozta el a szerzőnek a HUBBY (Magyar Gyerekkönyv Fórum) diákzsűrijének értékelése szerint. Ebben a két testvérben minden kis- és nagygyerek magára ismer! Az öt történet csupa lelki finomság, gyerek­fejjel gondolkodás, érzékeny, intelligens humor.

Szél Dávid pszichológus ezt mondta a könyvről: „Persze a végén a nővérem öccseként, no meg egy báty és egy húg szülőjeként is szépen elsírtam magam. A gyerekeim meg pont ott nevettek és mosolyogtak, ahol gondoltam, hogy fognak. Hát ilyen ez a Kiss Ottó. Több szinten, hajszálpontosan hat.

Mindez Baranyai (b) András fantasztikus illusztrációival, aki nem mellesleg a HUBBY 2022 illusztrátori különdíjának nyertese!

Kattints és szerezd meg most!

Az a gyerek, aki már óvodás korában megszereti a verseket, sokkal könnyebben fog boldogulni az alsós magyarórákon, és később is nyitottabb lesz a költészet iránt, úgyhogy dudorászásra, mondókázásra, szavalásra fel! Válassz egy szuper verseskötetet, és kezdődhet a varázslat!

Wágner Eszter cikkét olvastad.

Kapcsolódó termékek