Ki az a Gaston, és miért fontosak az érzelmei?

Ismerj meg egy szuper sorozatot!

A Pagonyban leginkább mesekönyveket árulunk, teli kalandokkal, mókás karakterekkel és drámával. Most azonban szeretnénk felhívni a figyelmeteket egy olyan sorozatra, ami nem kifejezetten a sztorija miatt érdekes, inkább a “segítő könyvek” kategóriába soroljuk, és amilyen szuper, olyan kevesen ismeritek. Pedig ha kiolvassátok a Gaston érzelmei sorozatot, olyan eszközt kaptok a kezetekbe, amit a gyerekek akár felnőttként is kamatoztathatnak!

gaston-erzelmei_boldog-vagyok.jpgEz a sorozat egy kis gyerekunikornis mindennapjainak eseményeit és azoknak érzelmi vetületét mutatja be nekünk. Mindezt annyira kristálytisztán egyszerűen teszi, hogy a könyvek segítségével már egészen pici, akár kétéves gyerekek előtt is feltárul, mi fán terem egy olyan összetett érzés, mint például a féltékenység. A sorozatot egy francia származású óvodai relaxációs terapeutának, Aurélie Chien Chow Chine-nek köszönhetjük, aki nemcsak a könnyen követhető szövegért, hanem a letisztult dizájnért is felelős.

Minden kötetben más és más érzelemmel ismerkedhetünk meg. Először mindig egy történetet olvashatunk Gaston egy napjáról, például arról, amikor nagyon összeveszett a barátaival a játszótéren, mert nem tudtak megegyezni, mivel játsszanak. Gaston barátai ezért úgy döntöttek, inkább nélküle labdáznak, amitől Gaston rettenetesen elszomorodott.

gaston-erzelmei_duzzogok.jpgEzután a szerző elmeséli, mit csinál Gaston, hogy elűzze a bánatát. Hogy minél könnyebben beleképzelhessük magunkat az unikornis helyébe, és át tudjuk élni, vajon milyen érzés lehet ennyire szomorúnak lenni, a szerző igazán szemléletes hasonlatot használ. Amikor Gaston szomorú, az olyan, mintha egy esővel teli szürke felhő nehezedne a fejére, ami beárnyékolja minden vidám gondolatát.

Hogy ezt az érzést elűzze, Gaston ekkor elképzeli, hogy óriási levegőket vesz, akkorákat, hogy minden egyes sóhajjal távozik az esőfelhőből egy kis darab! Hogy még nagyobb lendülettel távozhasson belőle a bánat, visszatartja a levegőt, és nagyon odafigyel a légzésére. És pár gyakorlat után Gaston fejében újra ragyog a nap!

Itt tudod beszerezni a sorozat részeit!

03.jpgNagyjából hasonlóan kell elképzelni a dühről, féltékenységről, duzzogásról, boldogságról és a félelemről szóló köteteket is. Mindig van egy szituációnk, amiből megérthetjük, mi okozta Gaston érzéseit. Ezután pedig mindig kapunk egy módszert is, aminek segítségével megfelelően kezelhetjük rakoncátlan érzelmeinket. A féltékenység például egy súlyos lánc, ami leszorítja a szívünket, a düh egy villámokat szóró felhő a fejünkben, a félelemmel szemben pedig úgy vehetjük fel a kesztyűt, ha képzeletbeli pajzsot rajzolunk magunk köré.

A szerző mindig szuper és érzékletes metaforákkal szemlélteti az érzelmeket, így a gyerekeknek van lehetőségük már ilyen korán megérteni, milyen szoros kapcsolatban állnak egymással az érzelmeink és a testünk. A relaxációs módszer, ami a mozgásos légzőgyakorlatok mögött áll, egyébként a “szofrológia” nevet viseli, ami a mindfullness egy formája. Olyanoknak szokták ajánlani, akik a jógát túl bonyolultnak, a relaxációt viszont túl passzívnak találják - éppen ezért is passzol annyira az óvodás korú gyerekekhez!

Tedd kosárba most a számotokra legmegfelelőbbet!

Kapcsolódó termékek