Megjelent a Babaróka kövecskéi!

Kiss Judit Ágnessel beszélgettünk

Hatalmas hírünk van! Itt a Babaróka-sorozat legújabb része, a Babaróka kövecskéi! A szerzőt, Kiss Judit Ágnest többek között arról kérdeztük, milyen felcseperedni látni a karakterét, és mit gondol a Babaróka bábszínházi előadásáról. Olvass tovább!

babaroka_kovecskei_borito_1000px.jpgA Babaróka kövecskéiben megfigyelhetjük, hogy a rókacsaládot is megviseli a karantén. Nálatok milyen trükkök váltak be a feszültségek kezelésére?

Nálunk a karantén elég nyugisan telt. A férjem dolgozott, nekem érettségiző osztály kellett felkészítenem, a gyerekünk unatkozott, mert nem mehetett oviba, és 5-6 évesen még az online találkozás a játszótársakkal nem jelent különösebb élményt. Sok időt töltöttünk a bakonybéli Kisházban, ahol rengeteg dolgunk volt: apró felújítások a házban, bútorfestés. Ilyenkor ketten utaztunk el a lányommal, a férjem nyugodtabban tudott dolgozni, egyedül lehetett, ami számára létkérdés. Sokat sétáltunk, mert a mozgáshiányt azért meg lehetett érezni. Nem véletlenül költöznek ki egyre többen a városokból az agglomerációba: az összezártság a legnagyobb feszültség. Ha nagyobb tér, kert van, már az képes ezeket a feszültségeket enyhíteni.

Az biztos, hogy akiknek épp a távolság tette működőképessé a családi életet (mindenki dolgozik, csak este találkoznak, amikor a teendők elfedik a konfliktusokat), az nagyon megszenvedte a karantén. Nekünk szerencsére az derült ki, hogy alapvetően kedveljük egymást. Persze nem tudom, mi lett volna, ha mondjuk három iskolás gyerekkel kell harcolnom naponta. Bele se merek gondolni.

Tedd kosárba a Babaróka kövecskéit!

Babaróka egyre nagyobb a mesékben, nemsokára iskolás lesz. Ez is olyasmi érzés, mint felnőni látni a gyerekedet? Vagy íróként azért kicsit máshogy viszonyulsz a karakterhez?

Pont olyan. Ezeket a történeteket a kislányomnak kezdtem írni, aki lassan kinő belőlük. Épp ezért egyre hosszabbak a mesék, mert ő már ezeket igényli. Nem tudom, meddig lesz még érdekes számára, és nem tudom, meddig fogom folytatni, ha már nem a közös történeteink lesznek a minták. A lányom idén elsős, és biztosan szeretném az iskolakezdést beleírni Babaróka történeteibe, de míg Viola teljesen fel fog nőni, Babarókát nem írhatom meg kamasznak, szóval biztosan nem lesz "Babaróka esküvője" rész. Viszont lehet mondanivalóm arról, ami ebben az időszakban még a rókacsaláddal történt.

Olvass el egy ajánlót az új kötetről itt!

bk8.pngEgri Mónika illusztrációjaVan kedvenc részed vagy illusztrációd a Babaróka kövecskéiből?

Nagyon szeretem Móni rajzait, nehéz választani közülük. A kedvenc történetem Kígyószisz doktor gyógyítása, de a legmeghatóbb talán az a kép, amikor az aggódó szülő rémülten rohan a doktorhoz, mert Apróka lenyelt egy kövecskét.

Hogy tetszett a Babaróka bábszínházi előadása? Milyen volt színpadon látni a karaktereidet?

Nagyon szeretem a színházat. Mindig csodálattal tölt el, amikor az én kétdimenziós figuráim egyszer csak hangot, alakot kapnak. Külön élvezem azokat a poénokat, apró játékokat, amiket nem írtam bele a szövegkönyvbe, hanem a próbafolyamat során születtek meg. Ezek tesznek élővé egy előadást, és a színészeknek, a rendezőnek akkor jutnak eszébe, amikor szeretik a darabot.

Olvass bele az első mesébe!

Sejted már, mi lesz Babaróka legközelebbi kalandja?

Van több ötletem is, de még nem választottam ki, melyiket írom meg legelőször.

Rendeld meg itt!


Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Kavicskalandok

  • A hordozókendő