Kavicskalandok

Ismerd meg a legújabb Babaróka könyvet!

A Babaróka-sorozat történetei olyanok, mint egy hordozókendő: színesek és pihe-puhák. Megtartanak és körülölelnek, legszívesebben mi is beburkolóznánk a Kiss Judit Ágnes teremtette világba. Babaróka kis olvasóival együtt nő, formálódik, de ugyanúgy a kedvencünk marad a sorozat hetedik kötetében, a Babaróka kövecskéiben is. Tudj meg mindent az új könyvről ebből a cikkből!

babaroka_kovecskei_borito_1000px.jpgBabaróka ebben a kötetben már hatéves, és főleg a nagytesóságot gyakorolja. Nem mindig egyszerű elfogadnia, hogy ő már nagy. Néha ő is kicsi lenne, hogy Mamaróka a hordozókendőben cipelje, mint a kistestvérét, Aprókát. Időnként elege van abból, hogy Apróka még túl kicsi, és nem lehet vele értelmesen játszani. Vagy mégis? Mamaróka fantáziával, humorral és sok-sok empátiával oldja fel ezeket a helyzeteket.

Persze van, amin ő sem tud segíteni. Az óvodaváltás például sosem könnyű egy kisróka vagy kisgyerek életében. A barátait hátra kell hagynia, és merőben új szabályoknak kell megfelelnie. De van még ennél is keményebb dió Babarókáék életében: a kisróka a saját bőrén kénytelen megtapasztalni és megtanulni, mit jelentenek a járvány, karantén és hómofisz szavak, és mindezen jelenségeknek a jó és rossz oldalával is megismerkedik.

Tedd kosárba az új Babaróka könyvet!

Ez a felnőttek számára sem egyszerű megoldandó helyzet, de legalább enyhíteni lehet a következményeken. Mamarókáék meg is teszik, kitalálják, hogy érezzék jól magukat - és nem csak a rókacsaládra, de a szomszédokra is gondolnak közben.

bk7.pngEgri Mónika illusztrációjaKiss Judit Ágnes meséiben az a jó, hogy a szerző nem kendőzi el a valóságot, de megmutatja, hogy empátiával, szeretettel, ötletességgel mennyivel szebbé lehet azt varázsolni. Mert otthon lenni két kicsi gyerekkel valóban nem könnyű. Időnként akár a szülők is lehetnek betegek, megfájdulhat a derekuk, nem mehetnek munkába. Azok is idegesíthetik egymást a bezártság idején, akiknek valójában nagyon fontos a másik.

Milyen jó, hogy ezeket ki lehet mondani! Hogy nem kell letagadni, nem kell megijedni tőle. Beszéljünk róla, hogy most kicsit nehéz, de odafigyelünk egymásra, így hamarosan könnyebb lesz. A Babaróka mesék tulajdonképpen felnőtteknek szóló terápiás mesék is egyben.

Olvass el egy mesét a kötetből!

A történetek ebben a kötetben már kissé hosszabbak. Négy nagy fejezetbe tömörülnek számmal jelölve. A hordozókendő történetei a nagytesóságot járják körül: mi hiányzik Babarókának a babakorszakból, miért örül Mamaróka mégis, hogy kisrókája már nagy.

bk8.pngEgri Mónika illusztrációjaA Kisdedóvó remekül ábrázolja az óvodaváltást kisgyerek – vagyis kisróka – perspektívából. Megmutatja, hogy attól, hogy nem panaszkodik, nem rosszalkodik az ovis, még nem biztos, hogy minden rendben van körülötte. Érdemes belekérdezni a dolgokba - de persze ehhez meg kell teremteni a megfelelő kereteket, mint például egy apa-kisróka kirándulás kettesben.

A járvány fejezet történeteiben Babaróka és családja a vírus következményeivel birkóznak. Miért könnyebb és miért nehezebb is egyszerre a hómofisz, mint a rendes hétköznapok?

A kistesóban pedig nagy izgalom éri a családot, hiszen Apróka kavicsot nyel! Az ijedtségre Mamaróka nagyon emberien reagál: átgondolatlanul megszidja Babarókát. Bizony, a szülők is hibázhatnak, pláne éles helyzetekben. De sikerül megbeszélni, Mamaróka bocsánatot kér, és Aprókának sem lesz semmi baja végül.

Kiss Judit Ágnessel beszélgettünk. Kattints ide az interjúért!

Ebben a kötetben már Babaróka apukája is nagyobb szerepet kap, mint a korábbiakban. A régi hordozóban kirándulni viszi Babarókát, amikor ő elirigyli Aprókától a hordozókendőt. A hómofisz során pedig nagyobb szerepet kap a kis rókacsalád otthoni életében. Belelát abba, milyen Mamarókának otthon a két kisrókával, és segít neki.

bk10.pngEgri Mónika illusztrációjaApa és Mamaróka kapcsolatába is bepillantást nyerhetünk: minden este megbeszélik a nap történéseit, Babaróka erre alszik el. A történeteket olvasva felnőttek és gyerekek is sokszor rácsodálkozhatnak arra, hogy jé, a mi családunk is ilyen. Átélhetik azt az örömöt, amit Mamarókának mond Babaróka a könyv végén: “– Semmi, csak... csak azt szerettem volna mondani, hogy jó, hogy mi négyen vagyunk a család!

A Babaróka-történetek a mi világunkról szólnak. Állatmese-köntösben hallgathatják a gyerekek a saját problémáikat feldolgozó esti mesét. S ahogy azt már számos szuper Pagony-könyv kapcsán megszokhattuk, kitűnő beszélgetésindítóként is szolgálhatnak ezek a mesék. Teljessé pedig Egri Mónika összetéveszthetetlen hangulatú illusztrációi teszik. A jellegzetes színvilág és a puha rókaszínek egyszerre árasztanak régi meséskönyv-hangulatot és modernséget.

Olvasásra és kavicsgyűjtésre fel!

Rendeld meg a Babaróka kövecskéit most!

Viola Beáta ajánlóját olvastad.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek