A legnagyobb kincs az önbecsülés

Tóth Krisztina ajánlója A Bálna és a Srácról

Kiss Noémi északi hangulatú, lírai meseregényének számos rétege van, így egyaránt izgalmas a gyerek és a felnőtt olvasók számára is. Olvassátok el Tóth Krisztina ajánlóját A Bálna és a Srácról!

_a_balna_es_a_srac_borito_1000px.jpgKiss Noémi meseregényének hősei olyan gyerekek, akik valamiért kilógnak a környezetükből. Cérna, a kisfiú nagyon apró termetű, és ráadásul még gyönge is. A társai állandóan csúfolják, különféle gúnyneveket aggatnak rá. Cérna elkeseredésében világgá megy. Lída, a duci kislány, a meseregény másik főszereplője pedig azért fordít hátat a többieknek, és azért választja a magányt, mert ő meg kerekebb, testesebb a többieknél. A két megbántott, sebzett lelkű kisgyerek egymásra talál, és a zord Északon nekivágnak az önálló életnek.

Vajon boldogulnak egyedül, távol a felnőttektől?

Tudd meg a meseregényből! Rendeld meg itt!

Hamar ráébrednek, hogy bizony, a halászat nem egyszerű dolog. Cérna, a srác a tengeren hajózva először egy sérült fókakölyökkel, aztán egy sebesült kormoránnal ismerkedik meg, harmadjára pedig egy igazi bálnát sodornak elé a habok. Mindhárom vízi lény fenyegetőnek tartja a sápadt, pöttöm kisfiút, aki ezáltal nemcsak saját erejére ébred rá, hanem azt is megtapasztalja, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő lények nem csak gúnyt válthatnak ki, hanem szánalmat és szeretetet is.

A szeretet pedig hatalom: sokkal fontosabb a pillanatnyi éhségnél. A fiú jó szíve legyőzi korgó gyomrát, és némi tépelődés után mindhárom alkalommal szabadon engedi a zsákmányt. Ezek az állatok később a hagyományos meselogika szerint, amikor ő maga keveredik bajba, sorban a szolgálatára lesznek. Amíg ő a tengeren küzd a táplálékért, addig Lídát, a kislányt, váratlanul elrabolja a jégkunyhóból egy arra kóborló óriás. Cérnafiú csak tengeri barátai segítségével tudja őt kiszabadítani fogságból, előbb azonban el kell jutnia az Óriás távoli palotájához.

Olvass bele a történetbe itt!

Hogyan épít két elcsavargott kisgyerek jégkunyhót magának?

Milyen belülről a Sellők mélytengeri barlangja, ahol gyöngyöket rejtegetnek?

Miféle fogásokból áll a feneketlen bendőjű Óriás vacsorája?

Az izgalmakban bővelkedő, fordulatos mese szereplői mai gyerekek, akik a levegőben, a fellegek sodrásában, a tengerek mélyén és a jégtáblák között, metsző szélben hánykolódva keresik a legnagyobb kincset: az önbecsülésüket.

Mindnyájan ezért kelünk útra. Vajon ők sikerrel járnak?

Kövessük őket a különös, álomi tájakra, amelyek Molnár Jacquelin varázslatos illusztrációin elevenednek meg!

Itt teheted kosárba a könyvet!

Tóth Krisztina ajánlóját olvastad.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek