Bennem még mindig él egy gyerek

Kiss Noémivel beszélgettünk

Kiss Noémit legújabb, gyerekeknek írt könyvéről kérdeztük. A Bálna és a Srác kapcsán mesélt északi utazásáról, koraszülött kisfiáról, világgá menésről és még sok minden másról. Olvass tovább!

_a_balna_es_a_srac_borito_1000px.jpgMi inspirált a Bálna és a srác megírásában?

Abban a szerencsében volt részem, hogy eljutottunk a családommal az óceán partjára. Kihajóztunk a nyílt tengerre és így részt vehettünk egy valódi bálnalesen. Még abban is szerencsénk volt, hogy nyolc bálnát láttunk, akik a Mexikói-öbölből Alaszkába tartottak. Közben már a srácról és a bálnáról fantáziáltam. Felemelően fantasztikus élmény volt a világ leghájasabb és legszelídebb állatával ilyen közelről találkozni, aki gyakorlatilag tényleg majdnem a hátára vette a száguldó hajónkat. Meggyőződésem, hogy a bálnák nagyon szeretik az embert. Kár, hogy annyi évszázadon át vadásztunk rájuk! Később aztán aprólékosabban is tanulmányoztam a bálnák világát, a bálnaológiát, egészen elbűvölő. A könyv illusztrációit Molnár Jacqueline készítette, úgy érzem, őt is elbűvölte ez a csodás világ, az északi fények, amik nála a melegséget árasztják. A bálnáknak saját esztétikája van. Írtam erről nemrég egy előtanulmányt is a Literának.

Tedd kosárba a meseregényt!

Mit jelent számodra a “világgá menés” motívuma ebben a történetben?

Gyerekkoromban nagyon szerettem azokat a meséket, amik a világ végén vagy az Óperencián túl játszódnak. Tizenkét éve születtek az ikreim, a fiam igen pici súllyal jött a világra, a széltől is óvtuk. Kezdetben annyit izgultam, hogy el ne veszítsem őt. Olyan pici volt, mint egy gombóc vagy egy kiskanál. Attól tartottam, elgurul. Vagy kiesik a babakocsiból. Mikor nagyobb lett, többször elindult világgá, hagytam, hadd menjen. Végignéztük, hogyan alakul a világgá menése. Képzeletben hajója volt, a nyílt tengerre ment, vagy repülő autóra szállt. Érdekelt nagyon, milyen a fantáziája a gyerekeknek. Mit jelent nekik a világvége? A jég? A hegyek, sziklák? Az óceán? A tenger? Nagyon szeretett futni. (A kisfiam ma komolyan sportol.) Ő folyton állatokkal utazott, ők lettek a legjobb barátai. Nekem is nagy vágyam volt egész életemben, hogy tudjak beszélni az állatok nyelvén. Szóval a „világgá menéssel” simán megmentik a gyerekek a Földet. A szülők aggódva figyelik, ami a gyerekeknek természetes, spontán és direkt. Bennem még mindig él egy gyerek, kíváncsi és lelkes tudok lenni. Szeretek csatangolni, és – ha nem kényszerített volna minket a vírus a szobákba, a kerítések mögé – már rég eljutottam volna Alaszkába. Egy nagy világvégére tett utazás helyett írtam ezt a könyvet….

Kattints ide, és olvasd el Tóth Krisztina ajánlóját a meseregényről!

kepernyofoto-2021-10-11-102711.pngMolnár Jacqueline illusztrációjaA regényed bizonyos részeit az Égig érő paszuly parafrázisaként is lehet olvasni. Mennyire hatnak rád a klasszikus mesék?

Mindig is hatottak. Babszem Jankó, Hüvelyk Matyi, a Kis Mukk. Nagy kedvenceim voltak gyerekkoromban. Vízben nőttem fel. Versenyszerűen úsztam, mindig foglalkoztatott a test. Hogy mit bírunk ki? Mi lenne, ha összemennék? És azt is nagyon szerettem volna, hogy eltűnjek a világból. A gyerekek nagyon nem szeretnek szorongani, menekülnek. És jól teszik. Ugyan ehhez a regényhez inkább északi, népi balladákat olvastam, nem magyar meséket. A Srác, a könyv hőse egy északi szigeten él, és onnan fedezi fel a világot. A Bálna és a Srác az ő utazása és a világ végén tett kalandjairól szól. Bátorságról és barátságról, mert lesz egy lány, Lída, aki elkíséri az útra….

Olvass bele a történetbe itt!

Nagyon erős a könyvedben az északias hangulat, az ember szinte meg is lepődik, mikor felfedezi, hogy nem egy Skandináv szerző művét olvassa. Honnan merítettél ehhez ihletet, és miért fontos ez a hideg, fagyos környezet a történet szempontjából?

Tiszta, világos történetet képzeltem magam elé. Egy olyan tiszta történet üvegét, mint a jég. Ahol a táj, a jéghegy, az óriások birodalma megjelenik. Izgatott, ezt hogyan lehet megírni: a természet és a gyerekek világba vetettségét. Ezen kívül a barátságról és a bátorságról is szerettem volna írni. Olyan szabadságról, amiben nagyon szívesen mozog minden gyerek. És amit mi felnőttek joggal irigyelünk a gyerekeinktől.

kepernyofoto-2021-10-11-102737.pngMolnár Jacqueline illusztrációjaTudod már, mi lesz a következő könyved? Min dolgozol most?

Talán tudják az olvasók, hogy elsősorban felnőtteknek szoktam írni. Nemrég jelent meg a Balaton című novellás kötetem. Most egy bűnügyi, történelmi könyvön dolgozom. Sok munka van még vele, de annyit elárulok, hogy hazatérek benne a messzi északról, Budapesten játszódik. Gyerekeknek is tervezek írni, mivel a gyerekeim most épp kiskamaszok, hatodik osztályba járnak, talán eszembe jut valami…. A Bálna és a Srácot pedig a jövő évadban mutatja be a Kolibri színház Markó Róbert rendezésében.

Kattints ide a kötetért!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek