Gyermekkorunk nagy kedvencei

Nosztalgiázz velünk!

Egy olyan szemlével készültünk most nektek, amiben a mi gyerekkori kedvenceink szerepelnek. Reméljük, lesz köztük, ami bennetek is szép emlékeket idéz majd!

A kortárs magyar gyerekirodalom elképesztően sokszínű, mindenki megtalálhatja azt, ami az ízlésének megfelelő. De nem szabad megfeledkezni azokról a klasszikusokról sem, amik minket formáltak gyerekkorunkban. Csukás István, Marék Veronika, Bálint Ágnes és Janikovszky Éva meséit generációk mesélik és hallgatják változatlan örömmel. Most ezek közül igyekeztünk csokorba gyűjteni néhányat, ami a mi szívünknek különösen kedves.

Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

13446.jpgMazsola, Tádé és Manócska hármasa feltétlenül helyet kapott volna ezen a listán, előkelő helyének oka viszont szomorú: az elmúlt évben veszítettük el Bródy Verát, akinek a szeretetreméltó és összetéveszthetetlen bábfigurákat köszönhetjük. Bálint Ágnest, a mese íróját is az ő duzzogó arcot vágó malacot ábrázoló rajza ihlette meg, úgyhogy bátran kijelenthetjük, Bródy Vera nélkül nem lenne ma Mazsolánk, Manócskánk és Tádénk sem.

Mazsola tökéletesen megtestesíti a dackorszakos gyerekeket: soha semmi nem jó neki, néha kisangyal, máskor rosszalkodik, amikor pedig Tádé személyében kistestvére érkezik, akkor kő kövön nem marad… Szerencse, hogy ott van nekik Manócska, aki bölcsességével mindig segít megoldást keresni a problémákra. Később persze Tádé a család teljes jogú, Mazsola által is szeretett és elfogadott tagja lesz, de addig rögös (és gyakran meglehetősen vicces helyzetekkel tarkított) út vezet.

Itt találod a teljes sorozatot!

Zdenek Miler: Kisvakond

15313.jpgA cseh Kisvakond-sorozatot nem nagyon kell bemutatni senkinek, az is biztosan ismeri a karaktert, aki a mesét még nem olvasta. Pedig nagyon-nagyon érdemes belevágni, mert nem csak ránézésre aranyos a Kisvakond, a róla szóló történetekbe is azonnal bele lehet szeretni!

Mi most az évszakra való tekintettel a hóemberes részt emeltük ki, de ez az a sorozat, aminek egyetlen részével sem lőhettek mellé!

A kisvakond - ahogyan azt kell - maximálisan felkészült a télre: van bőven elemózsiája és a pomponos sapkája is tökéletesen áll. De nagyon kíváncsi: a jól megérdemelt téli álom előtt feltétlenül szeretné megnézni, milyen is a téli táj. Ezt a tervét viszont, úgy tűnik, egyedül kell megvalósítania, mert az összes barátja alszik már… A kisvakond nem esik kétségbe, épít magának egy hóembert, akivel együtt kalandozhat a téli erdőben.

Itt találod összegyűjtve az összes Kisvakond-könyvet!

Marék Veronika
3330.jpg
Marék Veronika mesekönyvein is generációk nőttek fel, sok családban szinte családtagnak számít, és legnagyobb boldogságunkra még mindig aktív, tele van ötletekkel és jobbnál-jobb mesékkel! Megtiszteltetés számunkra, hogy mi jelentethetjük meg a Boribon-sorozatot, de napestig sorolhatnánk a kedvenceinket tőle!

Most a Kippkopp a hóban című mesét láthatjátok a képen, ennek - a Kisvakondhoz hasonlóan - az évszak adja az aktualitást, de nem volt könnyű a döntés!

Na és mit csinál egy kis gesztenyegyerek a hóban? Naná, hogy fázik! Kippkopp nem tétovázik, azonnal felkerekedik, hogy kiderítse, mi az oka a farkasordító hidegnek.

Itt találod Marék Veronika összes meséjét!

Janikovszky Éva
janikovszky-eva-kire-utott.jpg
Janikovszky Éva meséi igazi békebeli hangulatot árasztanak, ha klasszikusokról van szó, feltétlenül itt a helye a listánkon! A gyermeki nézőpontot olyan tűpontosan találta el, amire kevesen képesek csak, talán ebből is fakad történeteinek időtlensége.

A Már óvodás vagyok például a mai napig a legkeresettebb ovis könyvek között van, és rendre hosszas, meghatott beszélgetésekbe bonyolódunk a vásárlókkal arról, mennyire sokat jelentett nekünk is ez a kötet, amikor mi készültünk oviba.

Feltétlenül meg kell említenünk Réber László illusztrációit is, hiszen tökéletesen kiegészítik a könyveket, és sok-sok apró, mókás részlettel gazdagítják őket. Ti is emlékeztek rá, milyen jó volt hosszan üldögélni és nézegetni a képeket?

Itt találod a könyveit!

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

26695.jpgLázár Ervin csodálatos meséje egy mély, sokrétű mesefüzér, ami nem véletlenül talál szíven korosztálytól függetlenül mindenkit, aki kinyitja. Felnőttként olvasva egészen mást vihet magával az olvasó, mint gyerekként, de az alapüzenet univerzális: mindenki értékes.

Mikkamakkával találkozunk először, aki átvezet bennünket a hétköznapi életből a mesevilágba, ahol csupa furcsa lény él: Bruckner Szigfrid, az egykori cirkuszi oroszlán, Ló Szerafin, a kék ló, akit hiába csutakoltak, akkor sem lett mindennapi színe vagy Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa. Ők mind azért élnek az erdőben, mert a hétköznapi világba nem tudtak beilleszkedni furcsaságaik miatt.

Nagy egyetértésben és boldogságban élnek az erdő mélyén - persze az életük nem mentes a konfliktusoktól és önmaguk elfogadásával is küszködnek időnként. De közös életük alapja mégiscsak a szeretet, ami végül minden akadályt legyőz.

Lázár Ervin meséit itt találod!


Csukás István
20397.jpg
Csukás István meséi szintén generációk szívébe lopták be magukat, Pom-Pom meséiből megismerhettünk egy sor furcsa, de aranyszívű mesehőst, akik közül Gombóc Artúr például egy igazi állócsillag lett. De most új kiadásban is megjelentek a mesék, úgyhogy ha nektek Festéktüsszentő Hapci Benő a kedvencetek, akkor a róla szóló kötetre is lecsaphattok!

Süsü, az egyfejű sárkány is fontos szimbólummá vált, sok-sok gyereknek mutatta meg, hogy nem baj az, ha kicsit kilógunk a sorból, sőt, talán pont ez tesz minket különlegessé.

És persze nem feledkezhetünk meg a Nagy Ho-Ho-Horgászról sem, aki hű társával, a Főkukaccal kalandozik a vizek partján (és egyéb helyeken is természetesen).

Itt találod az összes kedvencedet!

Bálint Ágnes: Szeleburdi család

777.jpgUgyan Bálint Ágnesről már beszéltünk ebben a szemlében, de a Szeleburdi család akkor sem hiányozhat belőle, hiszen ennél tökéletesebb képet egy apró lakásban élő háromgyerekes családról nem kaphatunk.

A családnak természetesen minden tagja mindig mást szeretne, mindenkinek megvannak a bogarai (néha szó szerint), és persze a társasházban élő összes szomszédnak is, ezeket pedig néha a lehetetlennel határosnak tűnik összehangolni.
A történéseket a középső gyerek naplóján keresztül ismerhetjük meg, aki gondosan és cenzúrázatlanul feljegyez az utókor számára mindent, ami a családtagokkal történik.

Nagyon nagy örömmel tapasztaltuk, hogy sok helyen felkerült az iskolai olvasmánylistára, a gyerekek pedig most is ugyanúgy szeretik, ahogyan mi szerettük. Ha szuper vicces, közösen is olvasható, de önálló olvasásra is maximálisan alkalmas történetet kerestek, akkor megtaláltátok!

Ide kattints a könyvért!

Weöres Sándor: Bóbita

795.jpgNem találkoztunk még olyan vásárlóval, akinek ne kapcsolódnának fontos emlékei ehhez a verseskötethez, vagy ne merült volna el benne abban a percben, ahogy levette a könyvesbolt polcáról.

Ami a leggyakrabban felmerül a Bóbitával kapcsolatosan, az a kérdés, hogy hány éves kortól ajánljuk. Az a helyzet, hogy a születés első percétől kezdve.
De komolyan!
Kisbabáknak is bátran olvassátok, varázslatosan megnyugtató hatással lesz a versek ritmusa rájuk és rátok is. Felső korhatár pedig nincs, ezek a versek mindenki számára hordoznak üzenetet, egy igazi, időtlen klasszikus kötet, aminek minden gyerek polcán ott a helye.

Tedd a kosaradba most!

Kapcsolódó termékek