Nyaralás, sötétség, kísértetek és családfa

4 újdonság a Pagonytól

4 igazi nyári olvasmánnyal kezdjük a vakációt: a legkisebbeknek két külföldi képes kötetet mutatunk be. Az egyik egy igazi nyaralós könyv, a másik pedig a sötétségtől való félelemmel foglalkozik különleges módon. Folytatódik Vörös István meseregénye Loni kalandjairól, az angolul tanulóknak pedig Szabó Borbála kétnyelvű kötete jelent meg a Most angolul olvasok!-sorozatban, melynek témája a családi viszonyok.

Philip Waechter: Hurrá, nyaralunk! (A szerző illusztrációival)

Végre vége a sulinak és itt a vakáció! Irány a tenger! Nincs is jobb annál, mint a tengerparton sátrazni, horgászni, pizzázni, tábortüzezni, a kempingbeli gyerekekkel játszani – még akkor is, ha néha esik az eső és elfújja a sátrunkat a szél…

Ebben a könyvben minden benne van, ami miatt egy nyugodt, sátrazós, vízparti nyaralás a világ legjobb dolga: belassult családi reggelik, ejtőzés a függőágyban, bicajozás. ...

Philip Waechter Németország egyik legnevesebb, illusztrátora, magyarul ez a negyedik megjelent kötete.

A szerző népszerű képeskönyveinek szerves részét képezik az rajzok, ebben a sajátos humorú kötetben is ő készítette a karikatúra-szerű illusztrációkat A nagy alakú kötet a sok apró részlet miatt családi böngészőként is használható, igazi nyári útitárs kicsiknek és nagyoknak.

6 és 12 éves kor között ajánljuk.

Peter Vegas: Félsz a sötétben? A sötét jobban fél tőled! (Benjamin Chaud illusztrációival)

Mindenki fél valamitől. Van, aki a pókoktól vagy a mennydörgéstől, vagy éppen a sötéttől. A lámpaoltás és a sötétség sok gyerek rémálma… A most megjelent hiánypótló képes mesekönyv humoros formában segíti legyőzni a sötétségtől való félelmet.

Az új-zélandi születésű Peter Vegas meséjéből kiderül, hogy a sötétség jobban fél tőlünk, mint mi tőle. A könyv olvasása közben a gyerekek megismerkednek a sötéttel, aki ráadásul nem valami bátor, hiszen csak akkor merészkedik elő, amikor lemegy a nap, mert ilyenkor végre kedvére mászhat fára. A sötétség megszemélyesítéssel az óvodás korosztály azonosulni tud vele, így éri el a szerző, hogy a mesét olvasva nemhogy kicsit sem félünk már tőle, hanem esendőségénél fogva inkább megsajnáljuk és megszeretjük őt.

A francia Benjamin Chaud illusztrációi tökéletes kísérői a humoros mesének.

3-6 éves korig ajánljuk.

Vörös István: Loni és a Varázsvár (Kasza Julianna illusztrációval)

Vörös István könyvei, drámái, versei, novellái mellett a gyerekirodalomban főleg verseiről volt ismert, a tavaly megjelent Loni és a kísértetek volt az első meseregénye, és most itt folytatása a Loni és a Varázsvár címmel.

A meseregény sorozat első részében - Loni és a kísértetek - Loni, a kisiskolás embergyerek és Levélke, az ötszázéves kísértetkislány – dacára a korkülönbségnek – nagyon jó barátságba keverednek.

Az önmagában is olvasható új részben Levélkéék (anyja, Sarkifény Vízlevegőtűz Sztrasidla Klára és apja, Gorboda Tamás) meghívja Lonit és egész családját (anyját, Ildit, apját, Tamást, és bátyját, Petit) vértesi otthonukba, a Varázsvárba. Kezdve egy igazán rejtélyes (sőt: kísérteties) vonatúttól az este nyolcas reggelin keresztül a rendszeres éjszakai repkedésekig egy rövid időre Loniék megtapasztalják, milyen is kísértetként élni…

Mulatságos, tanulságos és – minden kísértetiessége ellenére – kifejezetten nagyon emberi mesekönyv született Vörös István tollából: a kötet irodalmi színvonalú nyelvezete, valamint elmélyedő, kényelmes tempója az igazi, klasszikus magyar meseregényeket idézi, így Kormos István, Végh György, Lázár Ervin hagyományába illeszkedik.

6-10 éveseknek ajánljuk.

Szabó Borbála: Famama és Fapapa - Mummy tree, Daddy tree (Baranyai (b) András illusztrációval) - Most angolul olvasok! - I can read!-sorozat

A szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs magyar gyerekkönyvszerzők írásait tartalmazó Most én olvasok!-sorozat kötetei egy kétnyelvű résszel egészültek ki, így jött létre Most angolul olvasok!- I can read! sorozat!

Szabó Borbála kötetében Cili néni nagyon furcsa feladatot adott Miklósnak: valamilyen fát kell rajzolni. Karácsonyfát? Facsaládot? Nem! Családfát! Az ágak megmutatják, ki kicsoda a családban… A közös családfa rajzolás közben játszva tanulja meg az olvasó a családi viszonyok angol kifejezéseit, valamit bepillantást nyer a háromgyerekes család felmenőinek történetébe.

A könyv végén található játékos feladatok a meséhez kapcsolódva segítik a nyelvtanulást, a szókincs bővítését. A kétnyelvű mesekönyvben ugyanaz a mese szerepel magyarul és angolul, ideális választás nyelvtanulóknak és kétnyelvűeknek, a könnyen olvasható szöveget szókincsfejlesztő feladatok egészítik ki.

A YouTube Pagony Mesecsatornán a mese meg is hallgatható angolul.

8 éves kortól ajánljuk.

Kapcsolódó termékek