Kötött pályán

Itt a Lokomoto, az új kedvenc társasotok!

Családi rajongás tárgya minden jármű, ami kötött pályán mozog, de leginkább a vonatok? Szeretitek a térlátást fejlesztő, agyalós és megunhatatlan logikai játékokat? Akkor a Lokomotót imádni fogjátok! Ismerjétek meg a legfiatalabb magyar játéktervező, Pásztor Emma társasjátékát!

image.pngEmma mindössze 13 éves volt, mikor megtervezte ÉS végigrajzolta a Lokomotót. A legfiatalabb magyar társasjáték-tervező így mesélt a játék születéséről:

“Amikor hazajöttem egy szolgálatból (Gyermekvasutas szolgálat. A szerk.), annyira fel voltam pörögve a vasúttól, hogy leültem az asztalomhoz, és kitaláltam egy társasjátékot, ahol mozdonyok szerepeltek kártyákon, és vasútvonalat lehetett építeni. A játékosok filctollal jelölték a saját szakaszaikat. Eredetileg a játéktábla egy papírfecnin volt, és a vonatkártyákon csak a mozdonyok neve szerepelt.”

Olvasd el a teljes interjút itt!

Mi úgy látjuk, a kötöttpályás járművek olyan téma, ami totyogóstól dédikig össze tudja kötni a generációkat. A mozdonyok, villamosok iránti szerelem nem kíméli a másfél éveseket, az iskolásokat, de a komoly felnőtteket és a nagyikat sem! Ugyanígy a Lokomoto is be fogja rántani a 9 és a 99 éves játékosokat, ezt megígérhetjük! Különösen, ha még a vonatokat is szeretik!

De mire is készüljünk, ha elővesszük a Lokomotót?

lokomoto_3d_crop_1000px.pngA játék célja, hogy kiderüljön, ki a legügyesebb vasútihálózat-építő és ki tudja megszerezni a legtöbb mozdonykártyát.

A játék során a játékosok saját színükkel vasútvonalakat rajzolnak a térkép-lapra. Ha összegyűlik több, egymással összeérő szakasz, akkor azt beválthatják a szakaszok számával azonos pontértékű vonatlapra. Emellett különböző alakzat-kombinációkkal is lehet pluszpontokat szerezni.

A soron következő játékos 3 akció közül választhat. Vagy lefoglal (szaggatott vonallal berajzol) 2 vasútvonalat, vagy megépít (folytonos vonallal berajzol) 1 vasútvonalat, vagy a már berajzolt vonalait elköltve (fekete filccel áthúzva) megvásárolhat egyet a játék elején felcsapott vonatkártyák közül. Ha az így berajzolt fekete vonal kiadja valamelyik felcsapott alakzatkártya mintáját is, akkor a szerencsés játékos azt is megszerezte. Ekkor feltöltjük a vonat- és alakzatkártyákat, és jöhet a következő játékos.

Ha a térképlapon már nem maradt szabad vasútvonal (vagyis mindegyik ki van húzva fekete, színes, vagy szaggatott vonallal), a játék véget ér.Az nyer, aki a legnagyobb pontértékben gyűjtött vonatokat és alakzatokat. Figyelem, az el nem költött vasútvonalakért pontlevonás jár!

Kattints ide és szerezd meg a társast!

lokomoto-4c.jpgGarantáljuk, hogy ezt a játékot végtelenítve fogjátok játszani! Először is nem lehet betelni a gyönyörű mozdony-kártyákkal, melyeket szintén Pásztor Emma rajzolt. Még akkor is, ha történetesen nem fanatikus vonatrajongó az ember. Készüljetek fel, hogy az első pár alkalommal komoly részét fogja kitenni a játékidőnek, amíg a vonatokat nézegetitek!

Másrészt remek a mechanikája is! Kezdő szinten az is szuper élmény, ha csak minél több összefüggő vonalat húztok, hogy megszerezzétek a kedvenc mozdonyokat.Haladó fokozaton már arra is tudtok figyelni, hogy a végtelen vonalhúzogatás speciális alakzatokat adjon ki. Meg fogjátok látni, hogy igazi kihívás a logika mellett a térlátást is tornáztatni! Ha pedig igazi pro módjára építitek a vasútvonalakat, akkor már nem csak a saját, de a többi játékos előrehaladását is szemmel tudjátok tartani. Cselesen bevédhetitek a saját vonalaitokat és egy-két trükkel belekontárkodhattok a másik terveibe is. Tapasztalatból mondjuk, hogy még a kevésbé versengő szellemű játékosokat is be fogja rántani ez a társas, és lelkesen fogják belevetni magukat a gyűjtögetésbe!

Rendeld meg most!

lokomoto-1.jpgHa valamilyen, már létező játékhoz kellene hasonlítanunk a Lokomotót, akkor a Ticket to Ride-dal állítanánk párba. Mindkét játékban vonathálózatot építünk, azonban a Lokomoto különösen meg fogja dobogtatni a magyar vonatrajongók szívét! Csak olyan mozdonyok kerültek ugyanis a játékba, amik közlekednek Magyarországon! Bár ebben a játékban, a Ticket to Ride-dal ellentétben nem utazzuk be a világot, a földrajzi érdekességek hiányáért bőven kárpótolnak a kedvenc vonatok!

Ha pedig nem csak játszanátok kötött pályán, de olvasnátok is, mindenképpen szerezzétek be Kovács Tamás könyvét is, mely a vonatok kistestvéréről, a villamosról szól! Tudjatok meg mindent a villamosról és gyönyörködjetek Szinvai Dániel vagány, egész oldalas illusztrációiban!

Vonat- és villamosrajongó gyerkőcöknek pedig szerezzétek meg mindkettőt! Garantáljuk, hogy így ti lesztek a legmenőbb szülők, nagynénik vagy nagypapák!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek