Süss velünk!

2 finom sütirecept a Mézes cukrászdából

A Mézes cukrászda című könyv szereplői, azaz Katalin anyó, Valér, Karola és Paula nagyon hasonlítanak egy-egy süteményfajtára, olyan finomságokra, amelyek a Méz utca 12-es számú ház műhelyében nap mint nap készülnek. Ha meseolvasás után kipróbálnátok ezeket a finomságokat, akkor hajrá, mert most 2 olyan receptet mutatunk nektek, amitt együtt is le tudtok készíteni!

mckarola.jpgI, Az első recept Karoláé, akinek nincs sok türelme, szeret hamar túl lenni a házimunkán. Neked sem lesz szükséged sok türelemre, ha kevert tésztát készítesz. Olyan ez a sütemény, mint mesénk fiatal hősnője: gyors, divatos és nagyon sokoldalú: díszítheted, cicomázhatod, sütheted tepsibe, bögrébe, kisformába, tortasütőbe. Lehet csíkos vagy cirmos – éppen, amit diktál az e heti divat. Karola még a számolás hasznos ismeretét sem várja el tőled: csak fogj egy bögrét, és mérd ki azzal a hozzávalókat! És nem utolsósorban a cukrot és a fehér lisztet is lecserélheted egészséges hozzávalókra – így az egészségedért is tettél valamit. Pár perc, és már mehetsz is a moziba!




Kapkodós, divatos, egészséges kevert tészta, azaz 10 perces bögrés kuglóf

mckuglof.jpgHozzávalók:

• 2 bögre liszt

• 4 tojás

• 1 bögre cukor

• 1 csomag vaníliás cukor

• ½ bögre olaj

• ½ bögre tej

• ½ csomag sütőpor

• 2 evőkanál kakaó

• 1 csipet só

1. Kivajazunk egy koszorú alakú vagy kuglóf sütőformát. Kimérjük a hozzávalókat, a lisztbe belekeverjük a sütőport.

2. A tojásokat ügyesen kettéválasztjuk – ehhez jól jön egy rutinosabb konyhatündér segítsége. A tojásfehérjékhez hozzáadunk egy csipet sót, és robotgéppel kemény habbá verjük. (Akkor jó, ha meg tudod fordítani a tálat úgy, hogy a hab benne marad.)

3. A tojássárgákat egy nagy keverőtálban robotgéppel habosra keverjük a cukorral (ha ebben a sorrendben csinálod, nem szükséges elmosni a robotgép karjait). Hozzáadjuk az olajat, a tejet és a sütőporos lisztet.

4. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot a masszába. Kb. kétharmadát a sütőformába kanalazzuk.

5. A maradék masszába belekavarjuk a kakaót, úgy, hogy mindenhol egyenletesen barna legyen. A barna masszát a sárga tetejére kanalazzuk.

6. 180 fokon légkeveréssel érdemes sütni kb. 40-50 percig.

Tipp: Hogyan legyen egészséges? A cukrot cseréld xilitre, a liszt felét helyettesítsd darált dióval, de nyugodtan tehetsz bele zabpelyhet is!

II, Paula szereti kiszolgálni a körülötte élőket, elsimítani a vitákat, feloldani a feszültséget anélkül, hogy saját magával foglalkozna, nem szeret főszereplő lenni, ne is kényszerítsük rá! Akár a pitetészta, mindig átengedi a terepet a nála harsányabbaknak: gyümölcsöknek, zöldségeknek, krémeknek, egyszóval – a tölteléknek. Nincsenek nagy igényei, nem sértődik meg, ha hetekig kell rád várnia a fagyasztóban. Örömmel fogadja a sós és édes ízeket egyaránt. Csak egy kérése van: hadd maradjon kísérő!

mcpaula.jpgA szerény mellékszereplő pitetészta - Túrós pite

Hozzávalók:

pitetészta

• 40 dkg liszt

• 20 dkg margarin vagy vaj

• 1 tojás

• ½ csomag sütőpor

• 1 kávéskanál cukor •

1 kávéskanál só

• tejföl

töltelék:

• ½ l tej

• 8 dkg dara

• 3 tojás • 15 dkg cukor

• ½ kg túró

• 1 csomag vaníliás cukor

• mazsola

1, A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét félretesszük a töltelékhez.

2. A lisztben elkeverjük a sütőport, a kiskanálnyi cukrot és sót, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat, hogy egyenletesen morzsás tésztát

kapjunk.

3. A vajas-lisztes morzsához hozzáadjuk a tojások sárgáját, és közepesen kemény tésztát gyúrunk annyi tejföllel, amennyire ehhez szükséged van. A kész tésztát két részre osztjuk, és két helyes kis cipót formálunk belőle. Mehetnek a hűtőbe pihenni.

4. Amíg a tészta a hűtőben várakozik, elkészítjük a tölteléket. A tejet feltesszük forrni a cukorral, és hozzákeverjük a darát. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. (Vigyázat, hajlamos odaégni vagy összecsomósodni, ha nem keverjük elég figyelmesen!)

5. A meleg tejbedarát félretesszük, legalább kézmelegre kell lehűlnie. Amíg hűl, óvatosan szétválasztjuk a 3 tojást, és a tésztából félretett negyedik tojásfehérjével együtt (csipetnyi sóval) kemény habbá verjük őket robotgéppel.

6. A langyos tejbedarába robotgéppel belekeverjük a tojássárgákat, a túrót és a vaníliás cukrot.

7. Fakanálra váltunk, és óvatosan beleforgatjuk a masszába a tojáshabot. - El is készültünk a túrókrémmel.

8. Kibélelünk egy tortaformát vagy egy közepes tepsit sütőpapírral. Lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk az első cipót, és a tepsi aljára fektetjük. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a krémet.

9. A második cipót is az előzőhöz hasonlóan kinyújtjuk, és a krémre fektetjük. A tetejét villával sűrűn megszurkáljuk.

10. 180 fokon 40-50 percig sütjük. A felszeleteléssel érdemes megvárni, amíg kihűl.

Tipp: Ha dekorálni szeretnéd, akkor még a deszkán kivághatsz belőle kis szíveket vagy pöttyöket, de az internetről rengeteg jópofa díszítést leshetsz el.

Ha érdekel még mit süt a két másik szereplő, Katalin anyó és Valér, akkor keresd Mézes cukrászda című könyvünket!

Kapcsolódó termékek