Ha ismerjük, nem félünk tőle

Interjú Vibók Ildivel

Vibók Ildi molekuláris biológus, számos gyerekkönyv szerzője és számtalan állat gazdája avagy gondozója. Tavasszal jelent meg a Szeretnék egy aranyhalat!, amiből rengeteg mindent megtudhatunk a felelős állattartásról, most pedig az Emma-sorozat első köteteként az immunrendszer kerül terítékre.

a_szupercsapat_borito_1000px.jpgLegújabb könyved egy mesés ismeretterjesztő könyv, amiben az immunrendszer működését és az oltások szerepét járod körül.

Nagyon sokan azt hitték, hogy ezt a könyvet direkt a koronavírus miatt írtam, de nem, ez nem a koronavírusról szól! Hamarabb íródott. A gyerekeimmel mi mindig megbeszéljük azokat a betegségeket, amelyek megjelennek nálunk, meg az éppen esedékes védőoltásokat, és azt, ahogy a szervezetünk ezekre reagál, úgyhogy arra gondoltam, ez más szülőnek és kisgyereknek is hasznos lehet. Jó tudni, mi történik bennünk, amikor betegek leszünk, megsérülünk, netán orvoshoz kell menni meg gyógyszert kell bevenni, vagy éppen jön a mumus védőoltás. Ha valamiről többet tudunk, rögtön kevésbé félünk tőle, ez a felnőttekre és a gyerekre is igaz. Így született az ötlet, hogy érthetően írjak az immunrendszerről a gyerekeknek.

Hogy tudtad ezt a bonyolult és absztrakt témát emészthetővé, viccessé tenni – az illusztrátorral, Mayer Tamással közösen?

Könnyű volt, mert már sokszor meséltem ezekről a dolgokról a saját gyerekeimnek. Tomival pedig – ez már az Aranyhalnál kiderült –, remek együtt agyalni. A rajzai bájosak, viccesek, és millió ötlettel segítik, hogy a téma roppant szórakoztatóan és élvezhetően végig teljesen érthető legyen.
A könyv alaphelyzete sokaknak ismerős: Emma, a kis királylány nem akar oltást kapni, elbújik. Anyukája, Sári királyné rábízza, hogy ezt beszélje meg Dokival, aki a tudományok házában dolgozik. Így Emma nekivág, és Doki meg a szupercsapat, azaz a hatféle immunsejt segítségével megismeri a saját teste védekező mechanizmusát. Mindegyik immunsejtnek a feladatához illő a személyisége, de persze igazi csapatjátékosok. Miután ők bemutatkoznak, Emma elgondolkodik, de még nem áll kötélnek, már ami az oltást illeti.
Inkább másnap is visszabattyog, hogy utánanézzen, egy ilyen profi csapatnak, mint az immunrendszer, minek az a fránya védőoltás. Kiderül, hogy bizony vannak olyan kórokozók – itt megismeri Emma a vírusok és baktériumok közti különbségeket –, amelyek legyőzhetik még a legszuperebb csapatot is, ha készületlenül éri őket a támadás, ezért jó előre edzeni rájuk. Doki elmagyarázza, hogy mik a védőoltások, hogyan találták fel őket, és hogy mi minden ellen védi már Emmát is egy-egy régebben kapott szuri. Végül Emma már egyáltalán nem tiltakozik. Megérti, mennyire fontosak a védőoltások.

A gyerekek nagyon okosak, és nagyon könnyen elmagyarázható nekik minden. Ha nem tudjuk, mi történik bennünk, megijedünk. De ha megértjük a test működését, hogy egy védőoltás miképp segít a kórokozóknak ellenállni, akkor sokkal kevésbé félünk.

Szerencsére elfelejtettük már, hogy milyen, amikor rettegni kell attól, hogy eléri a lakóhelyünket egy annyira komoly betegség, mint mondjuk a járványos gyermekbénulás vagy a torokgyík, pedig ezek a betegségek ma is léteznek, és nagyon fontos, hogy van eszköz a kezünkben, amivel védekezhetünk ellenük.

Mik a terveid még Emmával?

Sorozatban gondolkodunk a Pagonnyal. Emma örök kíváncsi, mint minden gyerkőc, és egyre jobban érdekli, mi történik a szervezetében. A következő kötetben az öröklődéssel foglalkozunk, és immunsejtek helyett majd kromoszómák fogják Emmát a saját génjeinek labirintusában és a genetika világában elkalauzolni, utána pedig az idegrendszer kerül sorra.

Tedd kosárba itt!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Mire jó az oltás?

  • Első nap