Emma és az emberi test

Hogy a gyerek minden kérdésére tudj válaszolni!

Az emberi test egy fantasztikus gépezet! Annyira összetett, hogy azt fel sem lehet fogni! Valamilyen válasszal azonban mégis szolgálnunk kell az érdeklődő alsósoknak, amikor a működéséről kérdeznek. Te is zavarban vagy, mikor arról faggatnak, miért hasonlítanak jobban egyik nagyszülőre, mint a másikra? Vagy mikor el kell magyaráznod, miért is jó a védőoltás? Hát akkor, mikor az agy működése kerül szóba? Ne aggódj, Vibók Ildi sorozata segít érthetően, részletesen és pontosan bemutatni ezeket a témákat a gyerekeknek! Olvass tovább!

Vibók Ildi molekuláris biológus, számos gyerekkönyv szerzője és nem mellesleg gyakorló édesanya. Olyan természetességgel mesél a testünkben zajló összetett folyamatokról, mint talán senki más. Az Emma és az emberi test című sorozatban egy kíváncsi, modern királylány ered az olyan rejtelmek nyomába, mint hogy hogyan védenek az oltások, mi fán terem a genetika vagy hogy miért is olyan szuper az emberi agy. Segítségére van ebben Doki, aki türelmesen válaszol Emma minden kérdésére.

Itt találod a sorozat részeit!

Vibók Ildi meséi és Mayer Tamás illusztrációi egymást erősítve segítik elő, hogy a 6-10 éves gyerekek megértsék, és meg is jegyezzék, hogyan működik a szervezetük, és hogy milyen fantasztikus is az a test, amiben élnek.

De lássuk, mit is tanulhatunk (bizony, mi, felnőttek is) Emma kalandjaiból!

a_szuperdio_borito_1000px.jpgA szuperdió - Mire jó az agy?

A legújabb részben Emma rengeteg házi feladatot kap a szünetre. Pedig a tavaszi szünetnek a játékról és a pihenésről kellene szólnia, nem? Bárcsak lenne egy szuperagya, amivel elég lenne átfutnia az előtte tornyosuló tanulnivalót, és máris fújná az egészet! El is indul Dokihoz, aki éppen ebben a témában végzi a kutatását.

Emma és Doki “körbe sétálják” az agypalotát, megismerkednek a különböző területekkel, és összebarátkoznak az ott dolgozó idegsejtekkel is. Megtudják, miben más a jobb- és bal félteke, mi a különbség a rövid- és hosszútávú memória között, hogyan működik a látás, hallás vagy a beszéd, sőt még azt is, hogyan fejleszthető az agy. A történet végére pedig Emma is ráébred, hogy neki már így is szuperagya van, nincs szüksége másikra!

Bár az idegrendszer rendkívül bonyolult szerkezet, Vibók Ildi vicces karakterei, és Mayer Tamás rajzfilmeket idéző illusztrációi segítségével mégis sokat megtanulhatunk róla! Az egyszerű nyelvezet, világos, jól követhető szerkezet, és persze a mese humora is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek valódi tudás birtokába kerüljenek a saját szuperdiójukról.

Rendeld meg!

a_szuperletra_borito_1000px.jpgA szuperlétra - Mire jó a DNS?

A szuperlétra segítségével az öröklődés és a gének világába nyerhetünk alapos betekintést. Ha valaha rákérdezett a gyereked arra, miért hasonlít a füle a nagymamáéra, miért kék a szeme és úgy általában: mi az oka annak, hogy úgy nézünk ki, ahogy, akkor ebben a mesés ismeretterjesztőben garantáltan minden kérdésre választ kaptok!

Emmát most éppen az az égető probléma foglalkoztatja, hogy neki miért van vörös haja és szeplői, amikor a mesékben a királylányok aranyhajúak és egyetlen szeplőről sem esik szó. Pláne, hogy az anyukája is szőke!

Most is Doki segítségét kéri, aki azonnal benne van a buliban, és mindent részletesen elmagyaráz a kislánynak. Az öröklődés és a génjeink nyomába erednek, és sok-sok érdekes figurával találkoznak az út során. Kiderül, miért hasonlítunk a nagymamára, miért olyan az orrunk, mint az apukánknak, és miért vagyunk mégis mások és egyediek. A szuperlétra minden kíváncsi gyerek és szülő számára kötelező olvasmány!

Tedd kosárba!

a_szupercsapat_borito_1000px.jpgA szupercsapat - Mire jó az oltás?

Az, hogy a gyerekek idegenkednek a védőoltásoktól, teljesen természetes. Senki sem szereti, ha egy tűvel megbökik, pláne, ha azt se tudja, miért történik ez vele. Ha azonban egy történetbe beágyazva olvasunk a félelmeinkről, kicsit el is távolítjuk magunktól azokat, ugyanakkor a szereplők bőrébe bújva érezhetjük, hogy nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel. A megszerzett tudás pedig feloldja a félelmeket és többé nem ismeretlen a helyzet, amibe kerültünk.

Emma királylány nagyon bátor, semmitől sem fél, kivéve egyetlen dolgot: az oltást. El is határozza, hogy semmi esetre sem veti alá magát a fájdalmas procedúrának, és ezt Dokival, a tudós háziorvossal is közli. Doki nem ellenkezik, csak arra kéri a kislányt, nézzenek bele együtt a varázskönyvébe. Ennek segítségével Emma betekintést nyer a 6 fő immunsejt munkájába.

A kis királylány megismerkedik a vírusokkal és a baktériumokkal is, és megérti, hogy a legszuperebb szupercsapat is legyőzhető, ha nem készülnek fel arra, hogy bármikor megtámadhatja őket egy kórokozó. Utána megismerkedünk a védőoltásokkal és a funkciójukkal: Doki türelmesen elmagyaráz Emmának mindent arról, hogy melyik oltás mire jó és pontosan mi ellen védi meg a szupercsapatot és ezáltal őt magát is.

Kattints ide a könyvért!

Kapcsolódó termékek