Csomagolj ökosan!

Ünnepi készülődés diy és újrahasznosítós csomagolási tippekkel

Így az év vége felé közeledve mindannyian azon törjük a fejünket, hogyan és mivel ajándékozzuk meg szeretteinket, a hozzánk közel állókat. Tegyük fel, hogy a lista már rég kész (khmm), mondjuk azt is, hogy már be is szereztük, megterveztük, elkészítettük legalább egy részét (khmm, khmm). Itt adódik még egy kérdés, ami pont olyan kardinális, mint hogy biztos van-e szaloncukor-akasztó vagy csillagszóró: milyen módon kerül a fa alá, az ajándékozott kezébe? Ehhez ajánlunk most olyan tippeket, amiket környezetbarát szempontok mentén válogattunk.

Hangolódjunk együtt a gyerekekkel!
csomagos2.jpeg

Talán induljunk onnan, hogy a csomagolásnál mindenki labdába rúghat. Bizony az is, aki úgy érzi, ehhez se türelme, se kézügyessége - még akkor is, ha utoljára szeptemberben mérettetett meg a füzetek csomagolásakor, és ott nem ment minden zökkenőmentesen... Nyilván csodás dolog, ha a papír nem gyűrött, és a csomagolt ajándék bármelyik karácsonyi kirakatban helyet kaphatna, de családi, baráti körben inkább a szándék a lényeg, és kevésbé a maximálisan hibátlan kivitelezés. Már csak azért sem, mert ha a "nekemaztánnemmegynemcsomagolok" lendületével kihagyjuk ezt a lépést, egy, akár kifejezetten kellemes, és az év során egyébként nem igazán felmerülő élmény lehetőségétől foszthatjuk meg magunkat. A csomagolás lehet egyfajta misztérium is: ha a kapkodás helyett még időben, kicsit rákészülve, a gyerekekkel együtt zajlik, különleges ünnepi hangolódássá válik, ami felerősíti a várakozást, és megfelelő táptalaj a bensőséges beszélgetésekhez.

Ilyenkor, ebben a helyzetben nyakig papírokba, egyéb csomagolókba gabalyodva könnyedén elindul egy beszélgetés a családról, az ajándékozottakról, az ünnepekről, az ajándékozásról. Könnyű belemélyedni abba, ki mit kap, és főleg, miért kapja épp azt a valamit, jöhetnek a családi sztorik a vicces és kevésbé vicces emlékekkel, mint hogy melyik évben hogyan is dőlt el a fa, és hányadik kísérletezésre állt meg úgy a helyén, hogy végre nem tört el a maradék 2 db, féltve őrzött piros üvegdísz; hogy is keletkezett a pár kis cuki lyuk a szőnyegen, ami tisztára úgy néz ki, mint a kisgöncöl... Szóval, készülődésre fel, vonjátok be a gyerekeket is!

Rengeteg tippel készültünk, ők hogyan vehetnek részt ebben.

Barna csomagoló

gyerekrajzos.jpg
Az örök jolly joker a fehérítetlen csomagolópapír, ami háztartási csomagoló néven fut többnyire a boltokban. Ez az, amit ezerféleképp alakíthatunk, feldobhatunk, hajthatunk, ízlésünknek, lehetőségeinknek és kedvünknek megfelelően.

Személyes kedvencem a gyerekrajzos csomagolás, amit legegyszerűbben a csomagolásra helyezett kész rajzzal pipálhatunk ki könnyedén. A nagyobbak illetve vállalkozó kedvűek nekiláthatnak bolti, esetleg házi készítésű pecsétekkel telenyomdázni a papírokat, és persze elképesztően tündéri tud lenni a gyerekek kéz- vagy ujjlenyomatával díszített papír is - és melyik gyerek ne szeretne hatalmas íveket jól összefestékezni? Haladóknak pedig kifejezetten ajánljuk a házi készítésű papírzacskót!

papirzacsko.jpg
Előnyben vannak, akik ezt már kipróbálták velünk a nyári Pagonyfeszten, ott élőben gyakoroltuk együtt ennek az elkészítését. Higgyétek el, kis türelemmel a videó alapján meg fogjátok tudni csinálni!Doboz

Pofonegyszerű dolog, hiszen csak bele kell tenni az ajándékot, és készen is vagyunk!

doboz.jpeg
Manapság a kincseket rejtő egyeurós boltokban, papírboltokban, hobbiboltokban is előszeretettel árusítanak egyszínű/natúr dobozokat. A barna csomagolóhoz hasonlóképp ezt is könnyedén tele lehet rajzolni, nyomdázni, jókívánságokkal díszíteni. A természet nagy barátjai pedig most végre előszedhetik a kirándulások során felgyűlt terméseket, ágakat, amiket egy natúr madzag segítségével szintén pillanatok alatt rá lehet applikálni a dobozra. A doboz rendszerint tartós, még akkor is, ha az "csak" egy kreatívan, ötletesen bevont, jó állapotú cipősdoboz, további tároláshoz használható.

Textil
zuglo_sortingbags.jpg

Itt aztán végtelen mennyiségű lehetőség előtt állunk! Kezdhetjük onnan, amikor maga a textil is az ajándék része: egy szép kendőbe szinte bármit belecsomagolhatunk, legalábbis a könyveket és a kisebb játékokat szinte gond nélkül, ugye? Semmi gond, ha nem fedi az egész ajándékot, úgy is lehet szép. Másik kiváló lehetőség a textilzsák: manapság, amikor állandó problémát jelent a vásárláskor begyűjtött műanyag zacskó, rengetegen törekszünk arra, hogy textilzsákkal helyettesítsük azokat. Hobbiboltokban a natúrzsákok a kínálat állandó részei, ezeket textilfilccel/textilfestékkel mi magunk is nagyobb erőfeszítés nélkül tudjuk dekorálni. Ha inkább készet kerestek, ajánljuk a Pagony boltjaiban is kapható Sorting Bags zsákokat, különböző méretben, és mintával kaphatóak (a képen a Zuglói Pagony zsákjait láthatjátok, de mindegyik boltunkban kaphatók).
poloszatyor_1.jpg
És végül, de nem utolsó sorban: egy pólóból varrás nélkül egy perc alatt lehet szatyrot készíteni. Tényleg összesen egy perc! A póló alját fogjátok össze, és csomozzátok meg, a csomót befelé húzva. Felül az ujjakat egy erős ívben vágva, valamint a póló nyakát is komolyabb nyisszantással szélesítve kész is a pólószatyor. Trükk: ha a legvágott részeknél többször meghúzzátok az anyagot, automatikusan visszapöndörödik az anyag, így nem kell eldolgozni a széleket. A legjobb erre a klasszikus t-shirt, amiben nincs műanyag szál. A szatyor a továbbiakban is használható bevásárláshoz, kósza félpár zoknik gyűjtéséhez, kisebb plüssök rend-kompatibilis tárolásához. 
+1 tipp: készítsetek pólóból pólófonalat a kötözéshez! A legjobb ehhez az oldalvarrás nélküli pamutpóló, amit egyszerűen csak nyisszantsatok 2-3 cm széles csíkokra, keresztben. Ugyanez szaloncukor, díszek felaggatásához is jó lesz, csak érdemes vékonyabb csíkokat vágni.

Csomagolás nélkülÉs tényleg, mért ne? Ha a környezetedben ismernek, és tudják, hogy neked fontos, hogy ne termelj hulladékot, akkor talán nekik sem lesz gond. Egy pamut kötözőt, néhány kedves sort így is az ajándékra tehetsz, így szimbolizálva a csomagolást. 

És mi legyen a megmaradt csomagolópapírral?Egy ponton eljön az a pillanat, amikor összegyűlik az innen-onnan kapott ajándékok csomagolója. Ha nem lett szennyezett, mehet a szelektív tárolóba. Ugyannakkor kreatív ügyekhez még jól jöhet: a mintás papírokról a mintáknak még egyszer jó helye lehet; tavasszal kitömheted vele a cipőket, amiket egy ideig nem használsz; lehet belőle papírmasé, vagy papucs orrán papírbojt (sic!). És a legjobb: ha valakinek van hozzá türelme, szuper konfetti lesz belőle, elő a formavágókkal, lyukasztókkal, és használjátok újra!
Vidám készülődést kívánunk!