Csúfolódás az iskolában?

Ismerd meg Kertész Erzsi legújabb Most én olvasok!-könyvét!

Megjelent A feltaláló újabb folytatása, A csúfolórobot! Emlékeztek még Fecóra, aki világéletében feltaláló szeretett volna lenni? A harmadik kötetben kislánya, Franciska veszi át apjától a stafétát, és bátran mondhatom, hogy simán lekörözi, ha leleményességről van szó. Különleges találmányai közül egy azonban mégis kiemelkedik: a csúfolórobot. - Olvasd tovább ajánlónkat!

A Most én olvasok! sorozat elindításával a Pagony kiadó nagy álma valósult meg. Lassan minden kisiskolás polcán megtalálhatóak a sorozat kötetei, melyek nagy betűkkel, szellős szöveggel, könnyen értelmezhető mondatokkal és sok illusztrációval segítenek a gyerekeknek elsajátítani az olvasáshoz szükséges alapképességeket, valamint az értő olvasást. A Most én olvasok! sorozatban található könyvek mind tartalmilag, mind formailag a kezdő olvasók szintjéhez alkalmazkodnak, így megalapozzák az olvasáshoz való pozitív hozzáállást a legkritikusabb korszakban. A könyvek elsődleges funkciója mellett természetesen az is fontos szempont volt, hogy a mesék izgalmasak, kalandosak legyenek, és az iskolásokat érintő problémákkal vagy az őket foglalkoztató témákkal foglalkozzanak. Hiszen semmi sem olyan fontos ahhoz, hogy a gyerekeknek adott könyvek végül ne a sarokban végezzék, mint az, hogy számukra is szerethető meséket válasszunk. Ezért olyan népszerű kortárs meseírók közreműködésével indult a sorozat, mint Berg Judit, Gévai Csilla, Vadadi Adrienn vagy Kertész Erzsi.
a_csufolorobot_borito_500px.jpg

Kertész Erzsi könyvsorozatának is megjelent a 3. része, A feltaláló újabb folytatása, A csúfolórobot! Emlékeztek még Fecóra, aki világéletében feltaláló szeretett volna lenni? A mindig kapuba guruló labdától a repülő cipőig találmányok százával ismerkedhettünk meg általa, és követhettük végig kalandos életét. A harmadik kötetben kislánya, Franciska veszi át apjától a stafétát, és bátran mondhatom, hogy simán lekörözi, ha leleményességről van szó. Különleges találmányai közül egy azonban mégis kiemelkedik: a csúfolórobot.

A könyvet ITT tudod megrendelni.

A történet során a kislány csodálatos mindennapjainak lehetünk részesei, melyek főként a padláson lévő műhelyben készülő furcsa masinák feltalálása, megvalósítása, hasznosítása körül forognak. De egy rendkívüli 7 éves feltalálónak is vannak kötelességei: iskolába kell járnia, mint minden vele egykorú gyereknek. Az iskolai élet pedig tele van örömmel és bánattal is. A nem átlagos gyerekek, akik kilógnak a sorból, gyakran kiszorulnak a társaság peremére, ami szomorúságot, magányt és félelmet ébreszthet bennük. Franciska egyik napról a másikra a rosszindulatú megjegyzések kereszttüzében találja magát: hol az óriási hajkoronája miatt csúfolják, hol a hasonló érdeklődésű fiúbarátja miatt pécézik ki. A kislány frusztrált és elkeseredett lesz, nem tudja, mitévő legyen. Elpanaszolja ugyan bánatát a szüleinek, de úgy érzi, hogy ők nem oldhatják meg helyette a problémáit. Talán csak rosszabb lenne, ha kortársai megtudnák, mennyire bántják a csúfolódások. igazgato.jpg

Mígnem egyik nap eszébe jut a tökéletes megoldás: Miszter X-et, a család mindig udvarias takarítórobotját új funkcióval látja el. A robot mindenkinek visszavág, aki nem kedves Franciskával. Másnap az iskolában már nem bizonyul túl jó ötletnek a csúfoló funkció, mikor Miszter X elszabadul, és válogatás nélkül sértegetni kezdi az iskola tanárait és diákjait. Fecó gyorsan a lánya segítségére siet, és minden szaktudását bevetve visszaváltoztatja az undok robotot udvarias inassá. Franciska és a többi gyerek is megtanulja, hogy csúfolódni nem szép dolog. Ha bántanak minket, akkor sem a visszavágás a megfelelő stratégia, hiszen csak katalizálunk vele egy végeláthatatlan, mindenki számára előnytelen folyamatot.
tukorben.jpg

A bullyingról való nyílt kommunikáció szerencsére egyre elfogadottabbá és szélesebb körűvé vált az évek során, ellenben gyakran azt gondoljuk, hogy a zaklatás csak az idősebb, tinédzser korosztály sajátja. Sokszor azonban már óvodában megkezdődik a különféle szempontok mentén történő kirekesztés. Ha valamelyik gyereknek márkátlan a ruhája, ha túlsúlyos, vagy akár nehézséget okoz neki a szocializáció, már a kisovisok körében is okot jelent a megkülönböztetésre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mielőbb beszélgessünk gyerekeinkkel az elfogadásáról, a másságról, az empátia fontosságáról. Ehhez remek alapot nyújthat A csúfolórobot.

Kertész Erzsimeséje tökéletesen ragadja meg a gyermeki gondolkodás sajátosságait. Ahogy a gyermeki fantáziában keverednek a meseszerű és valóságos elemek, úgy A csúfolórobot is az élet egy fontos problémájára reflektál, miközben meseszerű és varázslatos.

Ha már túlvagytok a sorozat előző, A feltaláló és a Tevefutam című kötetein, szerezd be a következő szintet, mely már oldalanként 10-15, összetett és bővített mondatból áll. A csúfolórobot akkor is remek választás, ha segítséget szeretnél kapni a csúfolódásról való beszélgetéshez.  

Rendeld meg itt!

Kapcsolódó termékek