Dobd el a pelust!

Könyvek, amik segítenek elfogadni a kicsiknek a testük működését

cimkék: #szülőknek #hogyan válasszak?

Izgalmas időszak, és a baba korszak látványos lezárása, amikor a gyerekünk a szobatisztaság útjára lép. Ilyenkor sok a nyomás mind a gyerekeken, mind pedig a szülőkön. Sürgetnek a rokonok, frusztrálnak mások gyerekei, és megzavarnak a különböző ötletek, tapasztalatok, bölcs tanácsok, a közelgő óvodai elvárások. Ilyenkor szívesen nyúlunk a segítő könyvekhez. És jól tesszük. Segít ellazulni a témában, segít meséssé tenni a gyerekek számára ezt a megoldandó feladatot. Segít bagatellizálni, azt amit sokszor hatalmas problémává növesztünk. És segít jókat nevetni.

Dobjátok el a pelust! De csak, ha már eleget nevettetek ezeken a könyveken!


Alona Frankel Bilikönyve fiú és lány változatban is megtalálható. Kedvesen, magától értetődően meséli el, hogy a pelusos kisbabából, hogyan lesz magától pisilő, kakiló kisember. A könyv középpontjában egy szépen becsomagolt, ajándékba kapott bili szerepel, aminek mindenki nagyon örült, és ami addig izgatja a gyermeki fantáziát, mígnem igazi produktum kerül bele. Ilyen pofon egyszerű az egész.

A Készen állsz? Viszlát, pelus! Felkészítő csomag kisfiúknak című könyv, illetve ennek lányos változata, ennél pontosabb irányítást ad. A három összetevőből álló könyvben Dr.Janet Hall gyermekpszichológus útmutatásával 6 lépésen keresztül juttathatjuk el gyermekünket a pelusnélküliségig. Megtudhatjuk mire kell figyelnünk azzal kapcsolatban, hogy gyermekünk megérett-e a szobatisztaságra, összegyűjtve találjuk a teendőket, ötleteket kapunk a felmerülő problémák kezelésére, illetve egy listát arról, hogy mikor mi csináljunk, vagy ne csináljunk. Az útmutató mellett egy helyes képeskönyv segítségével van lehetőségünk újra és újra végig lapozni, és a történéseket, amik egy pelusos kisbabától egy tudatos bili és WC használó gyerekig vezetnek. A könyvhöz tartozik még két helyes poszter, és sok-sok jutalom matrica is, ami a motiválásban ad segítséget.


A Mit? Miért? Hogyan?-sorozat is foglalkozik a témával. A Pisilés, fogmosás, fürdés témakör ugyan kicsit átfogóbb a szobatisztaság témájánál, de a helyes rajzokkal, a kinyitható, kukucskálni való ablakaival, izgalmassá teszi a tisztálkodással kapcsolatos alapvető tudnivalókat.

A szobatisztasághoz vezető sokszor elegendő egy találó mese, ami segít elgondolkodtatni, vagy kibeszélni, hogy mi is történik akkor, amikor a pelenkát az alsónadrág szabadsága váltja fel. Szöllősi Edit: Hurrá, bilizek! című könyvecskéje pont egy ilyen kedves, beszélgetős történet arról, hogy Petiben hogy keltik fel szülei a kíváncsiságot a bilizés iránt, és a vágyat a sikerélményre, hogy végre "nagyfiúként", a pelenka rabsága nélkül élhesse világát. A könyv nagy előnye, hogy az illusztrációkat Pásztohy Panka jegyzi. Az ő rajzait nagyon szeretik a picik.A Pipp és Polli sorozat A kis tócsa című könyvecskéje a kialakuló szorongást segít elhessegetni. Mert balesetek mindig előfordulhatnak. A legnagyobb játék közepén csurog be legkönnyebben a pisi, amit aztán nem kell egyáltalán tragédiának megélni.

És akkor még ott a kaki-pisi téma. Minden kisgyerek fantáziáját izgatja ez a dolog, ami egyszerre természetes, de nagyon büdi. Vices, de ugyanakkor nem szeretik a felnőttek, ha viccelődünk vele. Sok a kérdés, sok a tabu. Már a piciknél is. Éppen ezért tabu döntögető a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére. Ez az a könyv, ami sokakban megrökönyödést kelt, sőt előfordul, hogy felháborodást okoz. A legtöbben azonban felszabadultan nevetnek ezen a végtelen humoros, egészséges, természetes történeten, ahol a kisvakond, akinek valaki rákakil a fejére, nyomozni indul, hogy kiderítse, ki is volt az elkövető. Mindenféle állatok ürülékét megvizsgálva, végül a szakértő legyek vezetik nyomra. Addig viszont vigyorog az olvasó, és gurgulázva, felszabadultan kacag a gyerek.


Friss könyv a Mi az a kaki? című könyv is, ami szintén jól körbejárja a történetet. Hogy mi is az, miért is van, ki mennyit termel, mi történik vele, van-e haszna stb-stb. Egyszerre vicces, és komoly. A kemény lapos képeskönyvben több mint 30 kihajtható fülecske van.


És ha kaki ügy, akkor nem maradhat ki a Kakigyár vidámpark sem. Igaz ez a könyv már nem a pelusos korosztálynak szól, viszont szuper rajzokkal, böngészős stílusban, és rengeteg humorral magyarázza el az emésztési folyamatokat. Egy gyárépülethez hasonlítva vezeti végig az olvasót a történéseken,ami az étkezéstől a WC-ig vezetnek. Nem kell nagyon tudományos dolgokra számítani. Pofon egyszerűen magyarázzák el az amúgy igen bonyolult és összetett témát. Viszont szemléletes, könnyen megérthető, ráadásul mindezt a leglazább stílusban előadva. Ez a könyv remek segítség lehet azoknak a gyerekeknek, akiknél nem megy olyan zökkenőmentesen a nagy dolog.

És ha már itt tartunk, én is beállok az ötletadók sorába. Magam részéről a nagy nyári pelenkafelszabadítás híve vagyok. Persze ehhez kell a jó időzítés is. Mindenesetre, ha egy gyerek popó a nyári melegben ráérez a szabadság ízére, ugyanakkor megtapasztalja a szabad folyás következményeit, és megérett a szobatisztaságra, akkor nagyon gyorsan magáévá teszi az új szabályokat. Alig telik el egy kis idő, és a pelenka vásárlások kora végleg lejár.

Bagossy Laura

Kapcsolódó cikkek