Egy novellányi Időfutár-spin off

A Budapest OFF kulisszatitkai – Tasnádi István

Tasnádi István új novellájában Hanna Rákospalotára látogat. És ha már ott jár, belekukkant a városrész múltjába is, egy különleges találmány segítségével. A novella a Budapest Off, kamaszoknak szóló kortárs antológiában jelent meg. Olvassátok el interjúnkat a szerzővel!

- Hogyan választottad ki a Budapest-novellád helyszínét?

- Olyan kerületről akartam írni, amit jól ismerek, és én több mint 20 éve Rákospalotán élek. A családommal egy olyan házban lakunk, amit a nagyapám épített az 1930-as évek elején – sokat hallottam a nagyszüleimtől erről a városrészről, gyerekként mászkáltam is velük ott, de nyilván azóta sok mindenben megváltozott. Kacérkodtam még Angyalfölddel is, mert ott nőttem fel egy panelházban, de arról a városrészről már olyan részletesen írtam A kőmajmok háza című könyvemben, hogy jobb döntésnek tűnt új helyszínre vinni a novellát. Közben arra is rájöttem, hogy milyen keveset tudok Rákospalotáról, és így még érdekesebb lett a dolog, mert el lehetett merülni a városrész gazdag múltjában. 

- Kutatást is végeztél?

- Beszéltem a helyi művelődési ház igazgatójával, aki kultúrtörténész is egyben, ő sokat mesélt és rengeteg anyagot adott a kezembe. Mindebből egy elképesztően gazdag világ tárult ki a szemem előtt. Számomra a kutatás során felfedezett múlt és a városrész mai arcának az egymásra vetítése, kontrasztba állítása volt az igazán érdekes. Ezt a feszültséget akartam megmutatni a novellában is.

bo.jpg
Kárpáti Tibor illusztrációja a novellához

- Nem titkolhatjuk, hogy a novellád az Időfutár-univerzumban játszódik, és a főszereplője Hanna... 

- Igen, miután ezzel a munkával párhuzamosan dolgoztunk az Időfutár-sorozat hetedik részén szerzőtársaimmal, adta magát a gondolat, hogy ez a novella is ott játszódjon, egyfajta mellékszállként, és itt is Hanna legyen a főszereplő. 

- A Budapest Off kötet novellái kamaszoknak szólnak. Számukra mennyire lehet érdekes egy-egy kerület múltja?

- Azt figyeltem meg, hogy a gyerekek számára, amikor kamaszok lesznek, kinyílik a világ – az időt tekintve is. Érdeklődni kezdenek az iránt, hogy hogyan történtek régen a dolgok, hogy honnan jönnek ők, milyen volt az, amikor a nagymama még fiatal volt, vagy a nagyapa még gyerek. Megsejtik, hogy az életük egy hosszabb folyamat része. Kamaszkorban sok ajtó kinyílik, és a múltba vezető is az egyik ezek közül.