Kártyázzunk bújócskát!

3 izgalmas játék 1 dobozban

Vadadi Adrienn ovis meséi megihlették az első Pagonyos kártyajátékot, a Bújócskát! egy pakliban 3 különböző játékot találsz, amik mind más-más kompetenciát fejlesztenek. 3-tól 7 éves korig minden ovis kedvence lesz ez az irtó vicces játék! Ráadásul a nyaraláshoz a legjobb választás, mert
1. könnyű és kicsi
2. változatos
3. nagyon-nagyon vicces
4. átmozgat
5. elgondolkodtat
6. összehozza a társaságot

3-7 éveseknek | 2-6 fő részére

Ez a játék kevésbé a hagyományos, megszokott kártyajátékokat tartalmazza, a merev szabályok helyett sokkal inkább a kreativitásra megy rá. A Góóól!-hoz hasonlóan – melyet itt mutattunk be nektek – ez a játék is háromfél verziót tartalmaz: a Bújócskát, a Pantomimet és a Mesélj nekem!-et.

(1) Bújócska

Az első játékban meg kell találni, miben egyezik a saját kártyád a középen lévővel. A gyerekeket általában inkább arra trenírozzuk, hogy a különbségeket szúrják ki, de ez a játék is meglepően nehéz tud lenni. Aki játszott már Dobble-t gyerekekkel jól tudja, hogy ebben egy hatéves is könnyedén le tud verni idősebbeket, mert olyan gyors képfelismerési képességeket igényel, amiket felnőtt korban nem feltétlenül erősebbek, mint az ovisoknál. Azért is ilyen élvezetes ez a játék, mert nem kell „csalni” a felnőttnek se, hogy a gyereket jóindulatból egy kis sikerélményhez juttassák, hanem teljes erőbedobással is lehet játszani.

(2) Pantomim

bujocska1.jpg
A második játék során mindenki kap egy kártyát és el kell mutogatnia, ami a kártyáján van. Vannak könnyebb feladványok, mint béka, olvas vagy fogkefe, de jönnek nehezebbek, mint tűzoltó, tanító néni vagy akár pásztor. A kisebbek tudnak passzolni, de a nagyobbak találnak benne kihívást. Az olvasni tudás nem hátrány, mert nem minden kártyáról egyértelmű a jelentése a rajz alapján. Pásztohy Panka illusztrációi nagyon igényesek és sokat hozzáadnak a játékélményhez.

(3) Mesélj nekem!

Ez talán a legszabadabb játék az összes közül, ugyanis minden játékos kap 4 lapot és közösen el kell mesélniük egy történetet, beleszőve saját kártyáik tartalmát. Ez néha hatalmas kreativitást igényel és nagyon vicces mesék kerekednek ki belőle. Persze fontos, hogy (főleg ha kisebb gyerekekkel játszunk) nyitottak legyünk mindenféle abszurd dologra, ami csak eszükbe jut, hiszen ők még csak tanulják, hogy egy mese hogyan épül fel. Lefekvés előtt nagyon jól lehet például ezt a verziót használni, ha közösen mesélnénk valamit.

Sőt, ha eddig olyan szülő voltál, aki nem szeret fejből mesélni, mert úgy érzed, megköt a fantáziád és nem jutnak eszedbe elég izgalmas dolgok, akkor ez a játék rengeteget segíthet. Ráébreszt, hogy egy jó történetet szinte bármiből lehet kerekíteni, abszurd fordulatok és egyszerű események is hozhatnak remek végeredményt és talán egy kis gyakorlás után már kártyák nélkül is bele mersz vágni.

Szerintem mindenképp érdemes, mivel nekem gyerekkorom legjobb meséi, amikre emlékszem és nagy hatással voltam rám, mind fejből születtek. Talán pont azért, mert ilyenkor a szülő spontán alakítja, változtatja a mesét és így jól tud reagálni a gyerek aktuális félelmeire, érdeklődésére, és visszajelzésektől függően tudja kialakítani a történet végét. Nem is beszélve arról, hogy sokat megtudhatunk arról, hogy éppen mi zajlik a gyerekünk fejében. Továbbá a gyerekeknek is jó érzés, hogy bele tudnak szólni a mesébe, ez nagy varázserőt ad a kezükbe. Megtapasztalják, hogy történeteket ők is tudnak alkotni, nekik is megvan a hatalmuk szereplők kitalálására, sorsuk irányítására – éppúgy, ahogy a való életben is. Azt gondolom, hogy nagyon hasznos gyakorlat ez, hogy önálló, tudatos felnőtteket neveljünk, akik nemcsak kreatívak, de úgy érzik, hogy kezükben van az irányítás.

bujocska2.jpg

Nagyon értékeltem, hogy a dobozban találtam tíznél is több üres pótlapot. Ezeket több dologra is fel lehet használni. Ha például van egy jó ötletünk a Pantomimhez vagy a Mesélj nekem!-hez, akkor megalkothatjuk a saját ábráinkat, vagy ha esetleg megsérül az egyik (mint ahogy velem is történt az első játék alkalmával, amikor a tesztalanynak használt unokaöcsém annyira izgult a mese csúcspontján, hogy szabályosan kiharapott egy darabkát az egyik kártyájából :) ), akkor újrarajzolhatjátok – nagyon figyelmes a készítőktől, hogy gondoltak erre.

Ami még társasoknál problémát szokott jelenteni, hogy hatalmas dobozzal adják, aminek a fele valójában üres. Szerencsére erről itt szó sincs, a dobozok kompaktak, pontosan két kártyapakli méretű helyet foglalnak, ezért utazáshoz is ideálisak, és a lakásban sem foglalnak sok helyet. Sőt magunkkal vihetjük akkor is, ha tudjuk, hogy valahol várakozni kell majd: a rendelőbe, a postára vagy a nagytesó edzésére.

A nagy kérdés: Góóól! vagy Bújócska?

Hajlamosak vagyunk rásütni kinézet és téma alapján, hogy az első játék fiúknak való, míg a másik lányoknak, de szerintem ez egyáltalán nincs így. A Góóól!-nak csupán a témája focis, maga a játék uniszex, illetve nem kell a lányokat sem lenevelni a futballról. A Bújócska meg egyszerűen csak cuki, szintén mindenkinek való játékokkal. Az én 7 éves fiú tesztpartneremnek például jobban is tetszett az utóbbi.gool1.jpgVálasztásnál (nem muszáj választani egyébként, mert a két játék jól kiegészíti egymást) inkább ne a gyerek nemét vegyük figyelembe, hanem hogy inkább a kreatívabb, több gondolkodást és megfigyelést igénylő vagy kooperatív játékokat kedveli (Bújócska) vagy épp erre akarjuk tanítani vagy jobban élvezi a gyors, pörgős, kompetitív vagy taktikázós meneteket (Góóól!).

Méltán kérdezhetnénk, hogy mégis mi az új ezekben a játékokban, hiszen már létezik Uno, Svindli, Speed, Dobble, Activity és Sztorikockák is. Ez igaz, de pont az az új benne, hogy ez mind-mind benne van 4 pakli kártyában, illetve a kisebb gyerekek számára elérhetővé, érthetővé teszi ezeket a játékokat egyszerűsített szabályokkal és vonzó kinézettel.

Kiknek? 3-7 éves fiúknak, lányoknak, szülőknek.

Mikorra?Utazásra, készségfejlesztésre, nagy családi összejövetelekhez, a nagyobbaknak egy igazi társas est könnyed részeként, tanítási szünetre, esti meséhez, nagyihoz,  családi nyaralásokra, strandra.

- Vujovits Júlia ajánlója - 

24780.jpg
Ha kedvet kaptál a játékhoz, rendeld meg itt!

Érdekel a Pagony társasjátékai, az Amíg utazunk, az Óvodás vagyok és az Időfutár is? Megismerheted őket ebből a cikkből!