Elefántok a könyvesboltban

A porcelánboltokkal ellentétben mi nagyon szeretjük, ha a boltjaink tele vannak elefántokkal. Na jó, inkább csak elefántos könyvekkel. Eszter, a Bartók Pagony üzletvezetője összeszedte nekünk, melyek a kedvenc elefántos könyvei, olvass tovább!

 

Az elefánt kiskorom óta az egyik kedvenc állatom. Mindent hihetetlenül jópofának és bájosnak találok bennük, a nagy füleiket, hatalmas, esetlen testüket, a kis hajat a fejük búbján és persze legfőképpen az ormányukat! Ha meglátom Dumbót, azonnal elsírom magam a meghatottságtól, és meggyőződésem, hogy az összes elefántnak boldognak és szabadnak kellene lennie.

Úgyhogy képzelhetitek, hogy rögtön lecsaptam a lehetőségre, amikor felmerült, hogy az összes elefántos mesekönyvünkről írhatok egy szemlét. Meglepődnétek, mennyi szuper, mókás és tanulságos történet bújik meg elefántokról a Pagony könyvespolcain!

 

Kicsi, nagykicsinagy.jpeg

Agócs Írisz írta és illusztrálta ezt az aranyos kis könyvet, ami egy elefánt és egy kismadár barátságáról szól, és arról, miért jó kicsinek és miért jó nagynak lenni. Például én azonnal elefánt akartam lenni, mikor elolvastam azt a valóban nagyon bölcs meglátást, hogy ha nagy vagy, annyi tortát tudsz enni, amennyit csak szeretnél. Ez a mese mosolyt csal az arcodra akkor is, ha kicsi vagy és akkor is, ha nagy, hiszen megmutatja, hogy mindennek megvan a szépsége és a jó oldala.

2 éves kortól ajánljukRendeld meg itt!

A kékpöttyös elefánta_kekpottyos_elefant.jpeg

Marék Veronikát senkinek sem kell bemutatni, pláne nem annak, akinek kisgyereke van. Boribon vagy Kippkopp történetei olyan klasszikusok, amikkel minden gyerek találkozik, legkésőbb óvodai pályafutása során.

A kékpöttyös elefánt a hatvanas években jelent meg először, egy újság képregényrovatában ismerkedett meg különféle állatokkal. Ebben a könyvben megtalálhatjuk mind a húsz kis történetet egyben. Ahogy a kis elefánt csetlik-botlik, próbál süniként almát a hátára szúrni vagy teveként boldogulni a sivatagban, egyrészt jókat nevethet együtt a család, másrészt sok-sok hasznos információt szerezhetnek a gyerekek az állatok szokásaival, élőhelyével kapcsolatosan.

3 éves kortól ajánljukRendeld meg itt!

Elefántok a házbanelefantok_a_hazban.jpeg

Ez a mese az abszolút kedvencem! Első ránézésre egy egyszerű, cuki történet egy házról, ahol egyetlen gyerek él csak, mindenki más komoly és unalmas felnőtt, beleértve az apukáját is. Fini a napjai nagy részét egyedül tölti, mivel édesapja kizárólag a könyvei és Mozart iránt érdeklődik.

Egy eseménytelennek induló napon fura trappolást hall a mellettük lévő lakásból, és rájön, hogy alighanem új szomszédok költöztek be. Elhatározza, hogy azonnal kideríti, vannak-e gyerekeik, akik potenciális játszópajtások lehetnek számára. Odakinn persze már áll a bál, hiszen az új lakók elefántok! Mindenki teljesen fel van háborodva, hogyan lehetséges ez, micsoda zajos népség lesz, és egyáltalán: miért költöznek ide olyanok, akik mások, mint ők.

A tőlük bármilyen szempontból különböző emberek iránti elfogadás a gyerekekben természetesen megvan. Rajtunk, felnőtteken múlik, hogy meg is marad-e. Az ilyen és ehhez hasonló mesekönyvek pont ennek a velünk született toleranciának az elmélyítésében segítenek. Miközben jókat nevetünk, és felfedezzük, mik egy elefánt-háztartás sajátosságai, észrevétlenül tágíthatjuk a gyerekek látókörét is.

4 éves kortól ajánljukRendeld meg itt!

A részeg elefántreszegelefant.jpeg

Ez egy icipicit csalás, mert nem az egész könyv szól elefántokról. De akkor is itt a helye ebben a szemlében, mert Lackfi János nevének felmerülése is elég ahhoz, hogy azonnal jobb kedvem legyen (és úgy vettem észre, hogy ezzel egyáltalán nem vagyok egyedül.)

A részeg elefánt című kötet egy gyerekvers-gyűjtemény, Lackfitól megszokott módon telis-tele mókás, elgondolkodtató és szívmelengető gondolatokkal.

A címben is szereplő elefánt inkább béna egyébként, mint megrögzött iszákos, kicsit sok erjedt mangót evett ugyanis, ezért végigcsámpázik mindent, nekimegy dolgoknak, körülötte élőknek és úgy általában pusztítás követi, amerre jár.

A kötet többi verse is hasonlóan mókás hangvételű, ha szeretitek a verseket, akkor imádni fogjátok, ha pedig nem,.. hát, akkor is imádni fogjátok!

4 éves kortól ajánljuk
Rendeld meg itt!

Elmer

Elmer aranyos, szeretetreméltó, jószívű kiselefánt. Mindenben ugyanolyan, mint a hasonló korú elefántgyerekek, kivéve egy dolgot: Elmer nem szürke, hanem kockás. Bizony, egy tarkabarka, kockás elefánt! Most komolyan, el tudtok képzelni ennél cukibbat?

A környezete egyébként nem nagyon foglalkozik ezzel, teljesen elfogadják, hogy Elmer kicsit másmilyen, mint ők, sőt, a csordájában az állandó mókamester szerepét tölti be.

Őt azonban nagyon zavarja, hogy ennyire elüt a többiektől, ezért szürke bogyók segítségével olyanná színezi magát, mint mindenki más. Persze a turpisságra hamar fény derül, ahogy arra is, mennyire hiányzott mindenkinek Elmer a színeivel és jókedvével.

Ennek a mesének már négy része kapható a Pagony boltjaiban. A másodikban Elmer szintén jó szívéről tesz tanúbizonyságot, egy másik elefánt eltűnt alvókáját segít felkutatni, a harmadikban a játékos és feledékeny Eldo nagyapónak segít felidézni a közös mókázást, a negyedikben pedig egy egészen új tréfát eszel ki.

Mi bolthálózat-szerte imádjuk ezeket a kis történeteket, és szívesen ajánljuk nektek is, hiszen amellett, hogy végtelenül aranyos, fontos témákat is feszeget, mint az önmagunk és mások elfogadása. Ezt pedig nem lehet elég korán kezdeni.

2 éves kortól ajánljuk
elmerek.jpg

 Rendeld meg itt!

Készíts a DIY-rovatunk segítségével Elmer-füzért!

Kapcsolódó termékek