Ha unod az életed, kicserélnéd egy másikra?

Az Ördögcsapás hősei megkapják a lehetőséget

ordogcsapas_360.jpg Vége a tanévnek, most jössz az évzáróról. A hátadra ráizzadt az olcsó, műszálas fehér ing, és hirtelen szembesülsz vele, hogy itt a nyári szünet, amire már olyan régóta vársz. A nyári szünet, és vele az unalom, az eseménytelenség, az észrevétlenül lepergő napok.

Szerezd meg a regényt kedvezményesen innen!
Az Ördögcsapás kamaszhőseit a tanév utolsó napján ismerjük meg, és valami ilyesmi motoszkál a fejükben. Meg az, hogy egy kisvárosban még álmosabbak és eseménytelenebbek a meleg nyári délutánok, mint máshol. Ők pedig Gyíklapajon laknak, a városkában, ahol Sosem Történik Semmi, mert miért is történne? Persze, végre itt a vakáció, az iskolából már elegük van, de hamar rájönnek, hogy mégsem olyan jó buli, amire úgy ácsingóztak.

Sepsi László első ifjúsági regényében mégsem alakul olyan eseménytelenül a hősök vakációja, mint várták. Lehetőséget kapnak rá, hogy máshogy folytassák az életüket, mint ahogy megszokták. Talán mégsem kell leélniük azt a kisvárosi életet, aminek a korlátait és sivárságát már fiatalon kiismerték, aminek az állomásai közé tartozik a korán becsúszó gyerek, a rossz házasság, az értelmetlen munka.

Olvass bele az Ördögcsapásba itt!

A regény elbeszélője, Vörös, és barátai: Lea, Bika és Potter egy efféle jelentéktelen élet rémképe elől menekülnének. És akkor megismernek egy kopasz, nagydarab, behízelgő modorú férfit, aki mintha túl sokat tudna a magánéletükről ahhoz képest, hogy soha nem találkoztak korábban, és aki azt ígéri, más mederbe tereli az életüket, és garantálja, hogy megvalósíthatják önmagukat. Nem kér mást cserébe, csak hogy kössenek szerződést. Talán egyszer majd neki is szüksége lesz valamire, amit a hőseink adhatnak, de egyelőre nem vár tőlük semmit, csak hogy élvezzék új sorsukat.
vill.jpg
Az Ördögcsapás napjainkban játszódik, de Gyíklapajon megállt az idő, sőt az is kiderül, hogy a környéket ősi gonosz tartja a markában. Sepsi László könyve érzékletesen idézi fel, teremti meg a kisvárosi semmittevés tikkasztó mindennapjait, azt az ingerszegény világot, amelyben az emberek még jobban egymásra vannak utalva, mint a nagyvárosban, minden mondatnak, gesztusnak nagyobb jelentősége van. Ha a barátod összejön azzal a lánnyal, akire hónapokon át vágytál, és akibe titkon még most is szerelmes vagy, az még jobban fáj, mint máshol, mert nem tudsz félrenézni, nem tudsz a többi barátoddal szórakozni. Nincs több barátod, és nincs hova menned.

Ez a kisrealista kilátástalanság találkozik a fantasztikummal, egy olyan világgal, ami nem a korlátai, hanem éppen a tágassága, felmérhetetlen lehetőségei miatt ijesztő. Olyan szörnyeket rejt, amelyekre szavaink sincsenek. Sepsi korábban részletesen foglalkozott Stephen King életművével, és az Ördögcsapáson is felismerhető King néhány emlékezetes regényének hatása: eszünkbe juthat Az, a gyerekszerető rettenet, a Hasznos holmik, amelyben derék kisvárosi kisemberek ragadnak baltát, miután bevásárolnak a vegyesbolt sátáni tulajdonosánál, vagy A test című elbeszélés négy gyerekről, akik egész életüket megváltoztató kirándulásra indulnak az erdőbe.

video.jpg King munkáin kívül az Ördögcsapás fontos viszonyítási pontját jelentik a számítógépes játékok, amelyekbe könnyű belefeledkezni, részévé válni egy másik világnak, hogy aztán fizikailag fájjon, mikor kiszakítanak belőle. Mert túl vonzó az az alternatív valóság, ahol mindent újrakezdhetünk, ha meghalunk, ahol mindig elérhető az utolsó mentés, a rossz döntéseink nem véglegesek, hibáink kijavíthatóak. A kopasz, nagy hatalmú férfi végül is csak arra ad lehetőséget hőseinknek, hogy úgy éljék az életüket, mint egy játékban – ha megunták az egyik ösvényt, induljanak el egy másikon.
Gyíklapaj, Szurtosbánya és Sepsi könyvének más porfészkei azonban ismerősebbek lesznek a magyar olvasónak, mint King Castle Rockja, és az emlegetett számítógépes játékok, az Age of Wonderstől a Skyrimig is csak a szereplők jellemét árnyalják, nem ezektől válik érdekessé a regény. Hanem attól, hogy érezzük, ezeknek a gyerekeknek a sorsa fontos a szerzőnek, életproblémáikat mélyen átéli, közegüket jól ismeri. Nem nosztalgiával tekint a megidézett világra – mint az Ördögcsapáshoz a hasonló miliő és a kevert műfajok révén közel álló Stranger Things sorozat –, hanem igazán komolyan veszi a hőseit. Tudja, hogy Vörös és barátai belső harcait ma is rengeteg kamasznak kell megvívnia a kitörés, az érvényesülés érdekében, úgy, hogy megbékéljenek önmagukkal, de a barátaikat se árulják el.

Hát, nem könnyű tizenévesen megbirkózni ezekkel a problémákkal. Könnyű elrontani a dolgokat. Te mit tennél, ha varázsütésre újrakezdhetnéd?

Kránicz Bence írása

Ha szeretnéd a polcodon tudni a könyvet, szerezd meg kedvezményesen innen!

Kránicz Bence 1991-ben született Budapesten. Újságíróként dolgozik, főleg filmekről, könyvekről és képregényekről ír. Az ELTE filmes doktori képzésére jár. Szabadidejében ugyanazt csinálja, amit munkaidőben, tehát filmeket néz és könyveket olvas. 2017 tavaszától szeretne minimum heti kétszer elmenni sportolni heti egy helyett.

Kapcsolódó termékek