Ismerd meg a holland Astrid Lindgrent!

Guus Kuijer, a Polli-sorozat szerzője

Pollit már nem kell bemutatni, igaz? Tudod, ő az a holland lány, aki folyton verset ír és van egy tehene, akinek az anyukája és az osztályfőnöke együtt élnek, és aki épp most lett tizenhárom éves. Bár órákig lehetne sorolni az okokat, hogy miért érdemes megismerni Pollit, ezt az álmodozó és imádnivaló lányt, ez a cikk most nem róla szól, hanem a sorozat szerzőjéről, Guus Kuijerről, aki ugyan nem tizenhárom éves már, legalább annyira érdekes személyiség, mint maga Polli.

Guus Kuijer 1942-ben született Amszterdamban. A húszas évei elején általános iskolai tanárként dolgozott, amin persze ő is meglepődött, mert sosem szerette az iskolát. 1971-ben jelent meg az első könyve, azóta pedig mind a mai napig szinte évente új könyvvel rukkol elő. A Polli-sorozat első része 2001-ben jelent meg Hollandiában. Bár Guus Kuijer számtalan könyvet írt felnőttek számára is, itthon elsősorban a gyerekirodalomban ismert a neve: a Pollik mellett a szerző egyik legelismertebb története, a Minden dolgok könyve jelent még meg magyarul.

amsterdam.jpg

Guus Kuijer óriási népszerűségnek örvend Hollandiában, és aki olvasta Polli történetét, annak nem kell magyarázni, miért. Egyszerűen, letisztultan, kellő komolysággal, és közben elképesztő humorral beszél mindenről, amiről itthon nem mindig lehet, legyen szó

vallásról
"Hiszek Máriában és a fészkes fekete fenében, mert nincs semmi baj! Este telefonált nagymama.
– Kivettek valamit a hasából – újságolta –, holnapután pedig már haza is engedik.
Jó, mi?" (Részlet a Polli – Derült égből boldogságból)

erőszakról
"Megremegett a föld, az ég visszatartotta a lélegzetét. A madarak elnémultak a fákon, elcsöndesült a szél. A harangok spontán kongani kezdtek, a villamosok csikorogva lefékeztek. Benno bácsi megverte Pie nénit! Nagy megdöbbenés lett úrrá az országon." (Részlet a Minden dolgok könyvéből)

vagy rasszizmusról.
"(...) Az ofőnk megtalálta a levelet. És irtóra megrémült tőle. Rögtön vége is lett a foglalkozásprojektnek. Azt mondta, mindent pakoljunk el. Fonjuk össze a karunkat, és jól figyeljünk. Mert akkor most kezdődik a rasszizmusellenes projekt. Azóta tudom, hogy nyomi krumplinak nyugodtan nevezhetjük egymást. Minden más rasszizmus.

Pedig én nem direkt csináltam. Csak olyan szerelmes vagyok abba a hülye marokkóiba!" (Részlet a Polli – Mindörökké együttből)

Kuijer persze a nemzetközi színpadon is megállja a helyét. Több könyvéből készült színdarab vagy televíziós műsor, 2012-ben pedig elnyerte a svéd Astrid Lindgren emlékdíjat. Kuijer köszönőbeszéde legalább annyira humorosra sikerült, mint könyvei. Rögtön egy rövid anekdotával kezdi: "A zsűri elnöke, Mr. Larry Lampard felhívott, hogy elmondja: elnyertem az Astrid Lindgren-díjat. Én éppen kabátban álltam, körülbelül egy percem volt, hogy válaszoljak. Elmondtam neki, hogy mennyire meglepődtem és hogy mekkora megtiszteltetésnek érzem a kitüntetést, de az a helyzet, hogy éppen indulok a fogorvoshoz."

Kuijer ezután persze kifejezte háláját feleségének és szerkesztőjének a folyamatos támogatásukért, de köszönetét nyilvánította az összes külföldi szerkesztőnek, akik "bevállalták, hogy olyan könyvet adjanak ki, aminek a szerzőjének a nevét képtelenség kiejteni", valamit sofőrjének, amiért az mindig zökkenőmentesen szállítja őt, bárhova is megy.

Az emlékdíj-átadó után pedig rögtön hazament, hogy folytassa az írást, hiszen "ez az, amiről az élete szól".

guus_kuijer_03_-_copy_1.jpg

27078.jpg
a Polli első és második kötetébe! 

Olvass bele

Végre megjelent a Polli-sorozat második kötete! Ismerd meg a regényt ebből a cikkből!

Kapcsolódó termékek