Egy kislány, egy fiú, egy apa, egy osztályfőnök és egy tehén

Guus Kuijer: Polli - Egy különös hangulatú könyv

Az osztályfőnököm szerelmes az anyukámba! Létezik ennél nagyobb szörnyűség? NEM! Jó, apu és anyu már rég elváltak. Úgyhogy SZABADNI éppen szabad. Anyu rendes anyuka. Az osztályfőnököm jó fej tanár. De hogy ők ketten, együtt? Ez azért elég durva."

Ha szereted az érzelmes történeteket, de kivagy a giccses sztoriktól, akkor megtaláltad a kortárs ifjúsági irodalom gyöngyszemét! 12 éves kortól ajánlott, akár felnőttként is!

Polli egy belevaló, holland lány, aki együtt jár az osztálytársával, Mimúnnal. Van egy nagyon jó barátnője is, Caro. Tehát, minden jónak tűnik… Egészen addig, amíg az egész osztály előtt Polli be nem vallja teljesen véletlenül, hogy költőnő szeretne lenni. Akkor megindul valami…pollisziv.jpg

Valahogy így:

„A szó vagy úgy hull, mint a hó,
vagy úgy hull, mint a kő,
olyankor mind azt súgjuk, hogy:
csönd, ott hull a szó!”

A remek fordítást amúgy Wekerle Szabolcsnak, a verseket Kemény Zsófinak köszönhetjük.

Mimún muszlim, Polli holland. A nagymamája református, a nagypapája katolikus (volt), a szülei pedig, akik már elváltak, nem vallásosak. Ez pedig alaposan megbolygatja Polliék szerelmét.

A kemény témák, a mély analízis ellenére a könyv nagyon-nagyon vicces. Én rengeteget nevettem rajta. Na jó, sírtam is… Egy szakítástól például, egy-egy zseniális dialógus és rengeteg helyzetkomikum után, pillanatokon belül eljutunk odáig, hogy Polli mamája és osztályfőnöke egymásra találnak. Ráadásul ez még csak a kezdet. Színre lép még egy nagyon zűrös apuka, Caro is bekavar, de szerencsére Polli saját magában, a verseiben és a nagyszüleiben mindig menedékre lel. Ez pedig csodálatos!

polli3.jpgA figyelmem pedig egy pillanatra sem lankadt, az tuti, hála Polli lebilincselő karakterének és a csodálatos hangnemben tolmácsolt szövegnek, ami oldalról oldalra újabb és újabb meglepetéseket tartogat. Empatikus könyv, ami nem megoldásokat kínál a problémákra, hanem megengedi, hogy együtt legyünk és érezzünk Pollival, amikor a feje tetejére áll a világ.

A könnyed, szórakozott szöveg iszonyatosan sodró lendületet ad. Tipikusan „egy ültő helyemben elolvasós” könyv. Konkrétan nem lehet lerakni, amit a fergeteges történetszövésnek és Polli nyílt őszinteségének köszönhetünk. Annyira megszerettem, hogy gyakorlatilag folyamatosan olvasnám újra- és újra.

Ízelítőül álljon itt egy tök jó részlet arról, milyen szuper humora volt Pollinak már hétévesen is:

„Hétéves voltam, nagypapánál és nagymamánál voltam látogatóban. Az irtó jó, mert ők tanyán laknak. De most nem erről akarok mesélni. Hanem arról, hogy nagypapáék mindig imádkoznak az asztalnál és lefekvés előtt. Egyszer megkérdeztem nagypapát, hogy kell.
– Hát, Pollikám, az nagyon egyszerű – válaszolta nagypapa. – Ha valamilyen nehézséged adódik, mondjuk, az iskolában, akkor azt szépen elmeséled Istennek, a végén pedig azt mondod, ámen. Ennyi az egész.
– Komolyan? – kérdeztem. A biztonság kedvéért nagymamára néztem. Nagymama bólintott, szóval tényleg úgy volt. Az asztalnál nagypapa megkérdezte:
– Szeretnéd kipróbálni?
Bólintottam.
– Jól van, akkor rajta! – mondta nagypapa. Összekulcsolta a kezét, és lehunyta a szemét. Nagymama felém biccentett, aztán ő is becsukta a szemét.
Csönd lett, úgyhogy én is lehunytam a magamét, és belekezdtem:

polli4.jpg
– Egyszer hét az hét
kétszer hét az tizennégy
háromszor hét az huszonegy
négyszer hét az huszonnyolc
ötször hét az harmincöt
hatszor hét az negyvenkettő
hétszer hét az negyvenkilenc
nyolcszor hét az ötvenhat
kilencszer hét az hatvanhárom
tízszer hét az hetven
ámen.”

Guus Kuijer a holland gyerekirodalom legnagyobb élő írója. Ötszörös Aranytoll-díjas, négyszeres Ezüsttoll-díjas, a Polli-regényekért mindkét díjat elnyerte. Több mint harminc gyerekregény és verseskötet szerzője, a Holland Gyerekirodalmi díj és az Astrid Lindgren Emlékdíj birtokosa. Magyarul 2014-ben a Minden dolgok könyve című kötete jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában.

Ha lenyűgöz az az egyedi holland szemlélet, ahogy a gyerekekről írnak a gyerekeknek, akkor mindenképpen ismerd meg a Tess és én vagy a Léna listái című könyveket is, aminek nemsokára itt a következő kötete!

Ha pedig tudod, hogy ez még mindig nem lesz elég a nyárra, akkor itt és itt tudsz még böngészni. Az idei szünidő tele lesz szuper könyvekkel!

Nem kattant még rá az olvasásra a kiskamasz, sőt, legszívesebben egész nap a gép előtt ülne, és elképzelhetetlen, hogy az feladott könyvlistán túl még ezeken is átrágja magát a nyáron? Akkor mindenképpen ezzel és ezzel kezdjétek!

Mindenkinek szuper könyvélményeket a nyárra!

Kapcsolódó termékek